Bystronic showt oplossingen voor plaatwerkuitdagingen

Hoe ga je als plaatbewerker de hedendaagse uitdagingen in de productie te lijf? Voor antwoorden op deze vraag organiseerde Bystronic voor klanten uit Nederland en België onlangs een tweedaagse Study Tour naar de hoofdvestiging in het Zwitserse Niederönz. De deelnemers kregen oplossingen en nieuwe ontwikkelingen voorgeschoteld op het gebied van (buis)lasersnijden, kanten, automatisering en software. Ze konden al kennis maken met de nieuwe robotcel voor het kanten van middelgrote delen, die Bystronic komend najaar op de Euroblech zal presenteren. Opvallend in het Nederlands-Belgische gezelschap was de interesse voor handling-oplossingen. Meer specifiek: voor het uitsorteren van lasergesneden onderdelen.

Demonstratie van de volautomatische uitsorteerunit BySort, die met een uitgebreid arsenaal aan grippers en andere voorzieningen steeds meer onderdelen betrouwbaar kan handelen.

Om direct maar met dat laatste te beginnen: hiervoor zijn steeds meer oplossingen voorhanden, ook van Bystronic. Maar het is niet eenvoudig om de bottleneck van het uitsorteren op te lossen in de specifieke situatie die geldt bij verreweg de meeste Nederlandse toeleveranciers: ze snijden allemaal kleine series met een enorme variatie in onderdelen; dik dun, groot, klein en alle soorten materialen. De vraag ‘hoe krijgen we al die onderdelen snel uitgeraapt’ wordt bij vrijwel iedereen steeds urgenter, zeker bij de groeiende personeelstekorten.

‘100% sorteren is uitdagend’

In het Competence Center van Bystronic werden diverse mogelijkheden live gedemonstreerd. Onder andere de volautomatische uitsorteerunit BySort, die met een uitgebreid arsenaal aan grippers en andere voorzieningen steeds meer onderdelen betrouwbaar kan handelen.

Maar ook het be- en ontlaadsysteem ByTrans Extended met sorteermogelijkheden, dat al meer dan tien jaar op de markt is en het meest verkochte vorm van laserautomatisering van de Zwitserse fabrikant is. “100 Procent uitsorteren realiseren is uitdagend in de Nederlandse toelevering, maar we kunnen een heel eind komen met de toevoeging van zaken als transportbanden, tilhulpen en/of AGV’s”, zegt Jan Berends, sales manager Bystronic Benelux. “Het gaat er om voor elke specifieke situatie de goede mix boven tafel te krijgen.”

Iedere toeleverancier wil weten welk percentage van zijn onderdelen automatisch sorteerbaar is, voordat hij daarin investeert. Bystronic heeft daar een analysetool voor. Hiermee kan een objectieve analyse worden gemaakt van hoe deze bottleneck weg kan worden weggenomen en antwoord worden gegeven op de vraag of dat de hoogte van de investering rechtvaardigt.

In het Competence Center van Bystronic werden de mogelijkheden van de hardware en de software live gedemonstreerd.

In het Competence Center van Bystronic werden de mogelijkheden van de hardware en de software live gedemonstreerd.

480 kanturen met één operator

De dag vol presentaties, praktische demo’s en een rondleiding door de productie van de lasersnijmachines bij Bystronic zelf werd vooraf gegaan door een bezoek aan Stoppani. Dit is een metaalbewerkingsbedrijf dat zwaar inzet op automatisering. Het produceert zowel draai- en freeswerk als plaatwerk van een kwalitatief hoog niveau; veel assemblys en sub-assemblys, zoals de trays waarop bij Rolex de horloges door de productie gaan. Stoppani is een partner van Bystronic, waar nieuwe machines en systemen in de praktijk worden getest en doorontwikkeld.

Het meest interessante onderdeel van de rondleiding was de kantafdeling. Hier staan vijf cellen – van klein tot groot – gerobotiseerd te kanten. Er is slechts één operator op de werkvloer nodig om hiermee 480 kanturen per week te maken. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de series bij Stoppani beduidend groter zijn dan bij de gemiddelde Nederlandse toeleverancier.

Bij dit Zwitserse maakbedrijf is ook een eerste versie van de gloednieuwe ByCell Bend Star M operationeel. Dit is een robotcel voor het buigen van middelgrote delen, waarmee Bystronic de leemte opvult tussen de Mobile Bending Cell voor kleine, lichte delen en de ByCell Bend Star L voor grote, zware delen. De robot in de nieuwe ByCell Bend Star M heeft een laadvermogen van 70 kilo, de cel kan delen met een maximale grootte van 1200×800 mm verwerken en heeft een footprint van circa 6 x 6,5 meter of 9 x 6,5 meter. Deze robotcel wordt eind oktober voor het eerst aan het grote publiek getoond op de Euroblech. De eerste cel in Nederland is op voorhand al verkocht: die gaat naar Renneberg in Vaassen.

Alomvattende software-suite

Bij het maken van zo veel uren in de robotcellen speelt software een cruciale rol. Bystronic investeert fors in software. Een aantal jaren geleden is het Spaanse softwarehuis Kurago overgenomen en sindsdien zijn de software-ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt.

Het Nederlandse-Belgische gezelschap kreeg een actueel inkijkje in de BySoft suite. Wat ooit is begonnen met een stukje CAM-software voor het programmeren van machines, is inmiddels uitgegroeid tot een alomvattend softwarepakket, waarin eigenlijk alles beschikbaar is wat een plaatwerkbedrijf nodig heeft om snel en efficiënt van het maken van een offerte tot en met het uitleveren en factureren van de producten te komen: van de ERP-functionaliteit BySoft Business (dit is een plug-in op Microsoft Dynamics 365 Business) en BySoft Shopfloor (de opvolger van plantmanager) tot BySoft Cell Control dat er onder meer voor zorgt dat de machines informatie terugsturen over bijvoorbeeld machinetijden en materiaalverbruik.

Een in het oog springend nieuw onderdeel van de suite is Workcenter. Hiermee kunnen andere merken en bewerkingen (zoals boren, frezen en galvaniseren) in de softwareomgeving worden opgenomen. Ook Insights is een interessante toevoeging: dit onderdeel geeft inzicht in alle onderdelen van productieproces. Door ze nauwkeurig te analyseren kan alles steeds meer worden geoptimaliseerd. Ook voor de servicemedewerkers van Bystronic is Insights van belang. Als de klant toestaat dat ze rechtstreeks toegang mogen hebben tot zijn machines, krijgen ze signalen over issues die zich wellicht over 3 of 4 weken zullen openbaren. Daarmee kunnen ze de klant voorstellen doen om dat te voorkomen.

Deze functionaliteit vormt de basis voor E-proactive dat Bystronic momenteel aan het uitrollen is. Dit is een proactieve vorm van service, die resulteert in preventief en planbaar onderhoud, dat storingen voorkomt. ‘Hiermee krijg je grip op je proces”, aldus Jan Berends.

Demo van de robotkantcel voor grote, zware delen. Op de Euroblech zal Bystronic ook een cel presenteren voor het geautomatiseerd kanten van middelgrote delen.

Demo van de robotkantcel voor grote, zware delen. Op de Euroblech zal Bystronic ook een cel presenteren voor het geautomatiseerd kanten van middelgrote delen.

Software is maatwerk

De Nederlandse maakindustrie is in vergelijking met de meeste andere landen al vergevorderd met software. Metaalbedrijven hebben veel software in gebruik voor verschillende onderdelen van hun processen. Zo hebben de meeste toeleveranciers wel een ERP pakket, waarin flink is geïnvesteerd en waarmee ze vaak prima werken. Het wordt daarom niet zo maar terzijde geschoven ten faveure van de Bystronic suite. Dat beseft de machinebouwer zelf ook.

Daarom zijn ook de software-oplossingen voor iedereen maatwerk. Interfaces zorgen voor een goede integratie met de software van andere partijen die al in gebruik is. De ontwikkelingen die deze integratie bevorderen gaan steeds verder. Het is al mogelijk om vanuit de BySoft omgeving machines van andere merken te programmeren. Er komt alleen nog geen informatie van die machines terug over zaken als machinetijden en materiaalgebruik. Maar ook dat gaat er komen.

Voor de lasers is dit al dichterbij dan voor de kantbanken, waar het allemaal wat complexer is. “Het zijn tijdrovende ontwikkelingen, maar dit is wel de toekomst. Artificial Intelligence zal deze processen versnellen. Het softwarelandschap en daarmee de productie zal er daardoor binnen nu en twee jaar heel anders gaan uitzien”, aldus Berends, die de deelnemers aan de Study Tour aanspoorde om hier vooral over na te denken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Video: De nieuwe midsize buigcel van Bystronic

06-11 Plaatverwerkende bedrijven hebben zowel snelheid als kwaliteit nodig in hun kantproces. Daarnaast hebben ze…

Plaatbewerking

Buigoplossing voor kleine en middelgrote onderdelen

22-10 De nieuwe ByCell Bend Star M is een buigcel met de ByBend Star 120…

Plaatbewerking

Onberispelijke snijkwaliteit cruciaal voor Boers & Co

24-09 Hiermee is Boers & Co overgestapt van de CO2-laser naar de fiberlaser. Dat lijkt…

Plaatbewerking

Bystronic levert 300ste mobiele buigcel

26-08 Wiegand levert zijn rodel- en glijbanen over de hele wereld. Ze worden door de…

Plaatbewerking

Korte omsteltijden van ByTube Star 130 zijn goud waard voor Metlas

05-06 En juist dat laatste was voor directeur/eigenaar Ron Wouters van Metlas een belangrijke reden…

Plaatbewerking

VMT verzekert zich van nieuwste technologie met Bystronic-primeur

23-04 Het is niet toevallig dat VMT (Verschoor Metaal Techniek) deze primeur heeft. Want eigenaar…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

Plaatbewerking

Vliegende start Kwaliteit Plaatwerk met Bystronic

03-10 Die projectleider was Joep van de Wal. Kwaliteit Plaatwerk is begin dit jaar van…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs