Bystronic verkoopt eerste 15 kW lasersnijmachine in de Benelux aan De Cromvoirtse

Bystronic heeft zijn eerste lasersnijmachine met 15 kW vermogen in de Benelux verkocht aan De Cromvoirtse. Deze ByStar Fiber met een formaat van 4 x 2 meter zal kort na de zomer worden geleverd bij de toeleverancier in Oisterwijk en hier worden gekoppeld aan het volautomatische platenmagazijn. De nieuwe laser is een vervangingsinvestering die tegelijkertijd voor veel extra snijcapaciteit bij De Cromvoirtse zorgt.

V.l.n.r. Ronnie van den Hurk, Janwillem Verschuuren en Hans van de Meerakker. Achter hen het volautomatische snijsysteem van de Cromvoirtse, waar komend najaar de 6 kW CO2-laser wordt vervangen door een nieuwe ByStar Fiber met een vermogen van 15 kW.

De machine beschikt dankzij het enorme laservermogen over een verbluffende snijsnelheid. Hij gaat met een snelheid van 100 meter per minuut door 1 mm aluminium en snijdt met 74 meter per minuut 1 mm staal. “Dat gaan we zeker een keer proberen, want ik ben heel benieuwd hoe dat eruit ziet, maar dit is niet het materiaal dat we zullen gaan snijden op deze machine”, zegt Janwillem Verschuuren, mede-eigenaar van De Cromvoirtse. “De nieuwe laser is wel een grote aanwinst voor veel andere producten uit de brede mix van materialen in diverse dikten en soorten die we dagelijks snijden.”

Meer output met veel minder energie

De Cromvoirtse beschikt over vier Bystronic vlakbedlasers. Drie daarvan zijn gekoppeld aan het centrale magazijnsysteem en één exemplaar is een standalone machine met een ByTrans beladingsunit. De nieuwe machine met 15 kW komt in de plaats van een 6 kW CO2 laser uit 2012. Dat was destijds een absolute topmachine en de nieuwe machine is dat nu weer. “Wij nemen altijd het nieuwste wat er te krijgen is, zodat je de vervanging daarvan lang kunt uitstellen”, zegt Ronnie van den Hurk, eveneens mede-eigenaar.

In negen jaar tijd heeft het lasersnijden zich enorm doorontwikkeld. Van den Hurk: “Dat er nu lasers met meer vermogen zijn, had ik wel verwacht. Die ontwikkeling zag je toen al. Maar wat ik niet had voorzien is dat je met veel minder energie zo veel meer output kunt generen. Gerelateerd aan de prijs per product hebben we straks maar een tiende deel van de energie nodig als met de machine die we nu gaan vervangen. Dit is dus ook een investering in duurzaamheid.”

Tijdwinst door meer vermogen

De Cromvoirtse zou met 15 kW tot 40 mm dik materiaal kunnen snijden. “Dat wil niet zeggen dat we dat ook gaan doen, te meer omdat we maximaal 30 mm dik in ons magazijn kunnen laden. Maar het grote voordeel van dit vermogen zit wel met name in het dikke materiaal. 10 mm dik RVS snijden we op onze 6 kW laser met een snelheid van anderhalve meter per minuut. De nieuwe laser snijdt het zelfde materiaal met 8,5 meter per minuut. Dat is dus factor 5 à 6 meer output.”

Deze vergelijking logenstraft dan ook de veelgehoorde opmerking in de markt dat de tijdwinst bij het lasersnijden niet zo zeer zit in de snijsnelheid van laser, als wel in de logistieke processen er omheen. “Die opmerking is veel te generaliserend”, zegt Hans van de Meerakker, sales manager bij Bystronic Benelux. “Vooral in het dikkere materiaal betekent meer vermogen echt een serieus verschil. Dat ziet de markt ook. Lange tijd was onze 6 kW laser de machine die we het meest verkochten aan toeleveranciers. Dat is aan het verschuiven richting 10 kW. Daar zit nu het gros van onze markt.”

De ByStar Fiber met een formaat van 4 x 2 meter zal kort na de zomer worden geleverd. Volgens Bystronic gaat De Cromvoirtse 100 procent profijt krijgen van het 15 kW laservermogen, vooral vanwege de voordelen in het dikke materiaal.

De ByStar Fiber met een formaat van 4 x 2 meter zal kort na de zomer worden geleverd. Volgens Bystronic gaat De Cromvoirtse 100 procent profijt krijgen van het 15 kW laservermogen, vooral vanwege de voordelen in het dikke materiaal.

Stikstof snijden

De Cromvoirtse krijgt dus nog beduidend meer kW’s. “Een goede keuze”, meent Van de Meerakker. “15 kW past hier echt. Juist vanwege de voordelen in het dikke materiaal gaan ze 100 procent profijt krijgen van dit vermogen.”

Van den Hurk vult aan: “We snijden hier elke dag alles; 20 mm staal, 15 mm RVS, noem maar op. Daar komt dit vermogen echt tot zijn recht. De nieuwe machine snijdt supergoed op stikstof in staal, dat is een groot voordeel. Op onze huidige laser kunnen we niet meer dan 8 mm snijden met stikstof. Met 15 kW snijden we straks tot 20 mm dik staal met stikstof; oxidevrij en met veel minder warmte-inbreng. Dat betekent dus een betere snijkwaliteit en minder nabewerking.” Zijn collega Verschuuren wijst op nog een voordeel: “We willen de binnen- en de buitencontouren meer verschrotten, zodat we meer (automatisch) kunnen uitsorteren. Het vrijsnijden van plaatuitslagen kost tijd, maar gaat met een hoge snijsnelheid natuurlijk veel sneller.”

En verder neemt met de komst van de nieuwe Bystronic laser de flexibiliteit toe. “We gaan het lasersnijwerk steeds meer toebedelen naar de meest geschikte machine. Ook voor onze laatst overgebleven CO2-laser hebben we nog prima toepasbare snijprogramma’s.”

Groter bordes

Ronnie van den Hurk en Janwillem Verschuuren zijn best trots dat de eerste 15 kW laser van Bystronic in de Benelux bij hun bedrijf wordt geplaatst. Ze zijn sowieso trots op hun verregaand geautomatiseerde en gedigitaliseerde productieproces en laten dit graag zien aan de markt. De Cromvoirtse staat erom bekend dat het graag kennis deelt met anderen, zodat de maakindustrie in ons land steeds sterker wordt. Daarom wordt het bordes vanwaar het automatische productiesysteem kan worden bekeken, fors vergroot. Hierdoor kunnen bezoekers straks met hun neus bovenop de lasersnijmachines, het opslagsysteem en de robot staan.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Video: De nieuwe midsize buigcel van Bystronic

06-11 Plaatverwerkende bedrijven hebben zowel snelheid als kwaliteit nodig in hun kantproces. Daarnaast hebben ze…

Plaatbewerking

Buigoplossing voor kleine en middelgrote onderdelen

22-10 De nieuwe ByCell Bend Star M is een buigcel met de ByBend Star 120…

Plaatbewerking

Onberispelijke snijkwaliteit cruciaal voor Boers & Co

24-09 Hiermee is Boers & Co overgestapt van de CO2-laser naar de fiberlaser. Dat lijkt…

Plaatbewerking

Bystronic levert 300ste mobiele buigcel

26-08 Wiegand levert zijn rodel- en glijbanen over de hele wereld. Ze worden door de…

Plaatbewerking

Bystronic showt oplossingen voor plaatwerkuitdagingen

16-07 Om direct maar met dat laatste te beginnen: hiervoor zijn steeds meer oplossingen voorhanden,…

Plaatbewerking

Korte omsteltijden van ByTube Star 130 zijn goud waard voor Metlas

05-06 En juist dat laatste was voor directeur/eigenaar Ron Wouters van Metlas een belangrijke reden…

Plaatbewerking

VMT verzekert zich van nieuwste technologie met Bystronic-primeur

23-04 Het is niet toevallig dat VMT (Verschoor Metaal Techniek) deze primeur heeft. Want eigenaar…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs