Cao-akkoord blijft uit; acties dreigen in Metalektro

Er dreigen acties in de Metalektro, nu werkgevers en vakbonden er na vijf onderhandelingsrondes (sinds september) niet in geslaagd zijn een akkoord te sluiten voor een nieuwe cao. De bonden hebben het laatste voorstel van FME afgewezen en daar zelf een eindbod tegenover gezet. Hiermee geven ze de werkgevers een laatste kans om een akkoord te sluiten. Gaan die niet op dit eindbod in, dan dreigen er volgens FNV acties.

Het grootste knelpunt vormen de loonsverhogingen. FME, dat namens de werkgevers onderhandelt, heeft een voorstel voor een cao met een looptijd van 2 jaar op tafel gelegd. Hierin zitten loonsverhogingen van 1% in 2021 en 1,25% in 2022 en een investering van de werkgevers in de pensioenen van de medewerkers. Dat betreft een extra werkgeversbijdrage van 1,18% in 2021 en 0,39% in 2022. Dit voorstel doet volgens FME recht aan het herstelvermogen van de bedrijven en houdt ook rekening met de belangen van de medewerkers tijdens en na de coronacrisis.

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal, noemt dit loonbod ‘schamel’. FNV rekent voor dat dit voorstel van de werkgevers voor iemand met een bruto-jaarsalaris van 30.000 euro neer komt op een stijging van 0,14 euro bruto per uur in 2021 en 0,09 in 2022. De vakbonden willen een cao met een looptijd van elf maanden en een loonstijging van 2,5 procent.

Zeggenschap over werktijden

Een ander heikel punt is de invloed van medewerkers op hun eigen werktijden. De vakbonden willen dat medewerkers daar meer zeggenschap over krijgen. Werkgevers willen juist meer uren kunnen inroosteren, zonder dat de toestemming van medewerkers nodig is. “De werkgevers stellen zich hopeloos ouderwets op. Ze hebben de mond vol van innovatie en vernieuwing, maar van sociale innovatie hebben ze nog nooit gehoord”, aldus Bolster.

FME stelt niet alleen ruimere mogelijkheden voor om roosters en werktijden te optimaliseren, maar wil ook de jeugdschalen afschaffen om jongeren tot 21 jaar beter te kunnen belonen. Om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te blijven bevorderen, wil FME het Generatiepact voortzetten. Voor werknemers die 3 jaar eerder willen stoppen met werken, wil FME afspraken maken over een sectorale regeling die dat mogelijk maakt.

Maximaal haalbare

Hoofdonderhandelaar namens de werkgevers Maurice Rojer zegt dat het voorstel dat nu is gedaan voor de FME-leden het maximaal haalbare is in deze onzekere tijden. “Uit ons onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de bedrijven in de sector ook komend jaar nog met forse vraaguitval en omzetdaling blijft kampen, waardoor bedrijven soms mensen naar huis moeten sturen”, zegt. Rojer. “Ons voorstel is dan ook fatsoenlijk én verantwoord en ondersteunt bedrijven in de sector om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.”

De vakbonden verwijten de werkgevers dat zij de coronacrisis aangrijpen om met een schamel loonbod te komen dat niet eens de inflatie bijhoudt. Bolster: “En dat in een branche waar een flink aantal bedrijven prima draait. Bovendien willen wij voor bedrijven waarbij het niet zo goed gaat, afspraken maken over maatwerkoplossingen.”

FME zegt altijd bereid te zijn met vakbonden te verkennen hoe de onderhandelingen kunnen worden voortgezet. FNV dreigt met acties en daarmee lijkt zich te herhalen wat bij de vorige drie cao’s ook gebeurde: stakingen en acties van medewerkers. “Natuurlijk is dat niet wat wij willen. Wij hebben de afgelopen maanden heel hard gewerkt voor een goede cao. Het is nu aan de werkgevers om acties te voorkomen”, zegt Bolster.

Onder de cao Metalektro vallen bijna 160.000 mensen. Die werken onder meer in de metaalbewerking en bij elektrotechnische bedrijven. De huidige cao is afgelopen op 1 december.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Cao Metaal en Techniek definitief rond

16-09 CNV-onderhandelaar Johann Honders, die 81% van de CNV-leden met het cao-akkoord zag instemmen, is…

Personeel en Opleiding

Acties in industrie en metaal voor zwaarwerkregeling

04-09 Met deze regeling kunnen mensen die zwaar werk doen eerder stoppen met werken. In…

Personeel en Opleiding

Na maanden van acties eindelijk cao-resultaat Metaal en Techniek

09-08 Dat betekent dat verdere acties voorlopig zijn opgeschort. Het is nu aan de leden…

Personeel en Opleiding

FNV ziet ruimte voor verdere verkenning nieuwe cao

08-07 Het nieuwe cao-voorstel van de werkgevers  volgde op de landelijke 48-uurs staking van eind…

Personeel en Opleiding

Werkgevers Metaal & Techniek komen met verbeterd loonbod

03-07 Zelf spreken de werkgevers, verenigd in de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), van een sterk…

Personeel en Opleiding

3.600 Stakers op landelijke actiedag Metaal en Techniek

27-06 Boos als ze zijn over het cao-eindbod van hun werkgevers, verzamelden ze zich donderdagochtend…

Personeel en Opleiding

Landelijke 48-uursstaking Metaal & Techniek is begonnen

27-06 In Deventer kwamen de stakers bijeen op de parkeerplaats bij zwembad/ijsbaan De Scheg. Soortgelijke…

Personeel en Opleiding

Landelijke metaalstaking op 27 juni

14-06 De vakbonden schalen op naar een landelijke staking omdat de werkgevers in de metaal-en-technieksector…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs