Cao-onderhandelingen Metaal & Techniek afgebroken, acties dreigen
Een ultieme poging om tot een nieuwe cao Metaal & Techniek te komen is maandag mislukt.
“Het gebrek aan bereidheid om tegemoet te komen aan onze belangrijkste eisen, met name op het gebied van loon, zwaarwerk-regeling en generatiepact, is zwaar teleurstellend.”
Vakbond FNV Metaal zal de werkgevers nu samen met de andere bonden op korte termijn een ultimatum stellen.
Stakingen
Dit ultimatum is een allerlaatste kans voor de werkgevers om in te gaan op de eisen van de bonden. “Doen ze dat niet? Dan volgen er stakingen na afloop van ons ultimatum”, aldus FNV Metaal.
FNV Metaal cao-onderhandelaar Peter Reniers: “Ondanks onze inzet om aan tafel tot een goede cao te komen, zijn we er uiteindelijk niet in geslaagd om tot een goed akkoord te komen. Na onze laatste teleurstellende onderhandelingsronde op 28 maart hebben we nog een ultieme poging gedaan uit de impasse te komen. Dat is helaas niet gelukt.”
Zwaar teleurstellend
Volgens Reniers blijven de werkgevers vooralsnog vasthouden aan hun eerdere bod, dat ver onder de inzet van de bonden ligt. “Het gebrek aan bereidheid om tegemoet te komen aan onze belangrijkste eisen, met name op het gebied van loon, zwaarwerk-regeling en generatiepact, is zwaar teleurstellend.”
Eisen
De huidige Cao Metaal & Techniek liep op 31 maart af. FNV Metaal eist nu een nieuwe cao met een looptijd van12 maanden; van 1 april 2024 tot 1 april 2025. Daarbij eist de bond een structurele verhoging van de salarissen en de salarisschalen met 10,1% per 1 april 2024, om de inflatieachterstand die is opgelopen sinds oktober 2022 te repareren. Met daarbij, in het kader van een structurele koopkrachtverbetering, een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand.
Een eis is ook de invoering van APC (automatische prijscompensatie) ter voorkoming van toekomstige inflatieachterstanden. Het minimumloon dient minimaal 60% van het mediaanloon te zijn. Dat betekent dat het laagste uurloon in de cao minimaal naar € 16 per uur moet. Verder wil FNV Metaal dat de jeugdschalen worden geschrapt om de sector veel aantrekkelijker te maken voor jongeren.