Cao-overleg afgebroken; loon en ouderenbeleid breekpunt
Na vijf onderhandelingsrondes is het overleg over een nieuwe cao Metaal & Techniek afgebroken. De bonden noemen het eindbod van de werkgevers volstrekt onvoldoende en beraden zich nu verdere stappen. De werkgevers stellen dat de bonden kansen laten liggen om tot een in deze tijd verantwoorde cao te komen en betreurt het dat er voor werkgevers en werknemers een onzekere tijd aanbreekt.
De werkgevers constateerden na vijf onderhandelingsrondes dat de kloof om te komen tot nieuwe cao-afspraken onoverbrugbaar bleek, met name op de punten ouderenbeleid en loon. Hun eindbod zag er kort samengevat als volgt uit:
• Hoewel er nauwelijks sprake is van enige inflatie hebben werkgevers een loonsverhoging voorgesteld van 2,8 % bij een looptijd van 22 maanden.
• Daarbovenop voor jongeren met een (voortgezet) vakdiploma tweemaal een eenmalige uitkering van 1 % van het jaarsalaris.
• T.a.v het ouderenbeleid wordt het aantal seniorendagen teruggebracht van 112,5 naar 105. Tevens worden seniorendagen niet meer toegekend bij langdurige arbeidsongeschiktheid.
• Werkgevers willen investeren in opleidingsvouchers om oudere werknemers goed inzetbaar te houden.
Lees hier het volledige eindbod van de werkgevers.
300.000 vakmensen in de kou
FNV Metaal stelt dat de werkgevers weigeren de Vernieuwingsagenda te accepteren. Hierin worden werkgevers opgeroepen te investeren in de circa 300.000 werknemers, en daarmee juist ook in techniek, in plaats van arbeid alleen nog maar als kostenpost te zien. Jacqie van Stigt, cao-onderhandelaar FNV Metaal: “Onbegrijpelijk dat werkgevers nauwelijks willen bewegen richting onze Vernieuwingsagenda. Hiermee laat je wel 300.000 vakmensen in de kou staan. Die verdienen gewoon een goede cao. Werkgevers moeten nu echt aan de bak als het gaat om het aanpakken van doorgeslagen flex- en schijnconstructies. Met jongeren sneller aan het werk helpen. En met er weer een gezonde sector van te maken met elkaar. Onbegrijpelijk ook dat de werkgevers niet verder komen dan het alleen maar snijden in de toeslagen voor flexibele werktijden en seniorendagen en met slechts een minimale loonsverhoging. De kloof tussen onze looneis van 3% en het bod van de werkgevers van 1% is veel te groot. Ook zijn werkgevers niet bereid tot een serieuze verhoging van de lage jeugdlonen. Wij willen een moderne en fatsoenlijke cao, waarin koopkracht en echte banen centraal staan. Waarin werknemers zelf zeggenschap over hun vrije tijd en een individueel opleidingsbudget hebben, waardoor ze ook duurzaam inzetbaar blijven. Bovendien weigeren werkgevers de afspraken in het sociaal akkoord over de reparatie van de WW na te komen. We gaan ons nu met onze achterban beraden op verdere stappen.”