Ceratizit broadcast digitaal over gereedschapsinnovatie
Eind november organiseerde Ceratizit voor het eerst de digitale tv-show It’s Tool Time. Dit nieuwe presentatieformat gaf de gereedschapsproducent de mogelijkheid om in een tijd zonder beurzen en andere fysieke evenementen toch klanten te kunnen informeren over trends en nieuwe gereedschapsontwikkelingen. Ook vertelde Thierry Wolter, directeur van Ceratizit Group, over de economische gevolgen van de pandemie en hoe het bedrijf daarmee omgaat.
“De coronacrisis heeft een grote economische impact op de internationale maakindustrie. Het zal zeker tot 2025 duren voordat de industrie weer op het oude niveau is van voor de coronacrisis”, vertelt Wolter aan het begin van de show. Hij vervolgt: “In de eerste golf met de daaropvolgende lockdowns is de omzet in de Ceratizit Group in sommige landen behoorlijk gedaald ten opzichte van vorig jaar. Ondanks dat de omzet sinds september weer groeit, zullen we dit jaar met negatieve cijfers afsluiten.”
Nederland redelijk op peil
Overigens wisselen de omzetcijfers sterk per land. Uit navraag blijkt bijvoorbeeld dat in Nederland de omzet redelijk op peil is gebleven. Dat komt volgens Patrick Umans, salesmanager bij Ceratizit Nederland en België, doordat de maakindustrie minder afhankelijk is van de automobiel- en luchtvaartindustrie. Volgens Wolter moet wat dat betreft de industrie ook eerlijk zijn: “In 2019, ver voordat er sprake was van corona, was er al een neerwaartse trend zichtbaar. De transitie naar e-mobiliteit en bijkomende onzekerheden zorgen al langere tijd voor een lagere autoverkoop.”
Om te anticiperen op de gevolgen is Ceratizit daarom al ver voor de coronacrisis gestart met het stroomlijnen en digitaliseren van processen. Zo zijn inmiddels alle verspanende gereedschappen van Ceratizit, Komet, Klenk en WNT ondergebracht in één webshop onder de naam Team Cutting Tools. “We zijn door acquisitie de laatste jaren ontzettend hard gegroeid, waardoor we nu met ruim 60.000 gereedschappen een heel breed leveringsprogramma hebben. We hebben veel energie gestoken in het stroomlijnen van de processen van de verschillende gereedschapsproducenten om snelle levertijden te garanderen. Op die manier kunnen we ons onderscheiden als betrouwbare partner. En hoe vervelend en pijnlijk de huidige crisis ook is, we zijn een economisch gezond bedrijf en we zullen door innovatie sterker uit deze crisis komen”, aldus Wolter.
Drie-assig draaien
Met dat statement schakelde It’s Tool Time over naar het andere onderwerp van de show, namelijk productinnovatie. Dankzij een liveverbinding met het democentrum kon Ceratizit tijdens de show de High Dynamic Turning’ (HDT) technologie met het FreeTurn gereedschap op een draaifreescentrum van DMG Mori onder spaan presenteren. HDT met Freeturn wordt door Ceratizit gezien als de revolutie in draaien.
Het bedrijf is zelfs zo overtuigd van het gereedschap dat het een Innovatie Centrum heeft geopend in Parijs speciaal voor Freeturn. “De basis van draaien is de afgelopen 100 jaar nauwelijks veranderd: Een contour wordt gemaakt met een indexeerbare wisselplaat en je kan spelen met de rotatiesnelheid van het werkstuk, de voeding en de snedediepte. Met FreeTurn hebben we ons vrijgemaakt van de beperkingen van draaien door gebruik te maken van de freesspil in draaifreescentra. Hierdoor voegen we een extra as toe aan het draaiproces”, vertelt Uwe Schleinkofer, hoofd van R&D bij Ceratizit in Reutte.
De derde as in het draaiproces maakt het mogelijk om de aanvalshoek van het gereedschap te veranderen tijdens het draaien. Hierdoor kan er met één gereedschap een volledig werkstuk gedraaid worden, waarbij het gereedschap altijd in het materiaal blijft. Tijdens It’s Tool Time werd in het democentrum in Kempten op een DMG Mori CTX beta 1250 TC 4A een werkstuk bewerkt met FreeTurn. Waar conventioneel drie gereedschapswissels nodig zijn, kan FreeTurn met één gereedschap het volledige werkstuk draaien.
Gebruiksvriendelijke software
Naast dat FreeTurn het aantal gereedschapswisselingen sterk reduceert, zorgt het gereedschap in combinatie met de HDT-bewerkingsstrategie voor nog meer voordelen. Dankzij de instelbare aanvalshoek wordt een optimale spaancontrole bereikt. Daarnaast kan het gereedschap zowel links- als rechtsdraaiend worden gebruikt en kan het gereedschap zowel voor- als nadraaien. Een ander voordeel van FreeTurn is dat de kracht in de lengterichting van het gereedschap wijst en dus door de freesspil wordt opgevangen.
Deze robuuste constructie voorkomt doorbuiging en trillingen. “FreeTurn laat niet alleen de innovatiekracht zien van Ceratizit, maar van het hele omliggende eco-systeem. FreeTurn en HDT kunnen namelijk niet zonder software voor het programmeren en aansturen van alle bewegingen. Sinds we FreeTurn voor het eerst hebben voorgesteld op de AMB in 2018 aan machinebouwers, besturingsfabrikanten en CAD/CAM software-ontwikkelaars en later op de EMO 2019 hebben gepresenteerd aan het publiek, zijn er grote stappen gemaakt op het gebied van CAD/CAM en besturingen. Inmiddels is de benodigde software zo ver doorontwikkeld en vereenvoudigd dat klanten met een multitasking machine het Freeturn gereedschap gemakkelijk kunnen toepassen”, aldus Schleinkofer.
Zo presenteerde Open Mind tijdens It’s Tool Time het resultaat van twee jaar ontwikkeling voor het eenvoudig programmeren van HDT met Freeturn in de Hypermill CAD/CAM software. De software bevat alle FreeTurn gereedschappen. Met zogenaamde ‘Sync Lines’ kan de gebruiker snel de aanvalshoek van het gereedschap definiëren. Een eenvoudige interface loodst de gebruiker stap voor stap door de programmering. De software bepaalt aan de hand van de ingegeven data automatisch de bewerkingstijd. Met een ingebouwde simulatie kan direct gecontroleerd worden of het programma efficiënt is geprogrammeerd en of er collisies plaatsvinden.
Meer gereedschapsinnovaties
Hoewel veel aandacht uitging naar FreeTurn, was er tijdens It’s Tool Time ook ruimte voor andere gereedschapsinnovaties. Zo kwam de nieuwe CTCM245 hardmetaalkwaliteit met drielaagse coating voor het frezen van roestvast staal en hooggelegeerde staalsoorten aan bod. Verder werden onder andere de slijtvaste CTCM120 en de robuuste CTCM130 draaikwaliteiten voor het bewerken van onderbroken snedes in roestvast staal onder de aandacht gebracht en werd stil gestaan bij de nieuwe WTX-HFDS hogevoedingsboor met vier snijkanten en vier gespiraliseerde, interne koelkanalen voor een optimale koeling en spaancontrole.
Ook interessant is de X5G-Z machineklem voor vijf-assig verspanen. De nieuwe machineklem biedt optimale toegang, wat betekent dat werkstukken aan vijf of zelfs zes zijden bewerkt kunnen worden. De X5G-Z is voorzien van twee ‘mobiele’ vaste bekken met een slanke afgeschuinde contour, waardoor het gereedschap optimaal toegang heeft tot het werkstuk. De klemmen en hun houder zitten op een speciale zwaluwstaartgeleiding, waarin de gebruiker ze handmatig zonder schroeven vastklikt. Het constructieve ontwerp voorkomt dat het werkstuk uit de klem getrokken kan worden.