Ceratizit wil koploper in duurzaamheid worden

Ceratizit heeft onlangs ter gelegenheid van de AMB in Stuttgart een ambitieuze duurzaamheidsstrategie gepresenteerd. Het bedrijf wil tegen 2025 koploper worden in de hardmetaal- en snijgereedschappenindustrie op het gebied van duurzaamheid. Het doel is om in 2025 ‘CO2-neutraal’ te zijn en in 2040 ‘net zero’.

Uwe Schleinkofer (links), hoofd R&D snijgereedschappen, en Thierry Wolter, lid van de raad van bestuur, ontvouwen de duurzaamheidsplannen van Ceratizit. “Onze visie is om tegen 2025 de koploper te zijn in duurzaamheid in de hardmetaal- en snijgereedschappenindustrie.”

Executive Board Member Thierry Wolter kondigde de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, die de hele toeleveringsketen zullen beïnvloeden en veranderen, aan tijdens de persconferentie van Ceratizit op de AMB. “Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd en vereist dat ook de industrie een stap in de goede richting gaat maken”, aldus Wolter. Opdat Ceratizit-klanten ook duurzamer kunnen produceren, heeft het bedrijf zichzelf ambitieuze doelen gesteld voor zijn eigen producten en diensten. “Onze visie is om tegen 2025 de koploper te zijn in duurzaamheid in de hardmetaal- en snijgereedschappenindustrie”, vervolgt Wolter.

Duurzaam in de hele keten

Om volledig duurzaam te worden, zal Ceratizit in de toekomst de hele waardeketen onder de loep nemen met betrekking tot milieu-, sociale en bestuurscriteria, en ook de samenwerking met partners erbij betrekken. In een eerste fase zal de nadruk liggen op aspecten die het grootste effect hebben op het reduceren van de CO2-uitstoot.

Drie aandachtspunten Ceratizit

Om de CO2-voetafdruk snel drastisch te verminderen, richt Ceratizit zich in eerste instantie op drie belangrijke aspecten. Doorslaggevend is de verhoging van het gebruik van secundaire grondstoffen tot meer dan 95%. In vergelijking met primaire grondstoffen uit erts, vergt de verwerking ervan 70% minder energie en wordt de CO2-uitstoot met 40% verminderd. Een positief neveneffect is het veiligstellen van de toeleveringsketen voor grondstoffen, zodat zowel klanten als Ceratizit dubbel profiteren. Een ander aandachtspunt is de stroomvoorziening. Ceratizit wil de stroomvoorziening van alle vestigingen de komende jaren omschakelen naar groene stroom uit wind-, zonne- en waterkrachtenergie.

Nauw verbonden met de verandering in de stroomvoorziening is de kwestie van de waterstofvoorziening. Waterstof wordt veel gebruikt in de hardmetaalindustrie, met name voor de productie van wolfraampoeder. Tot nu toe werd deze waterstof voornamelijk verkregen uit aardgas door middel van stoom reforming, de zogenaamde ‘grijze’ waterstof. Voor de toekomst is Ceratizit van plan blauwe waterstof te gebruiken, die door elektrolyse met groene stroom uit water wordt gewonnen. Hiervoor zal het concern samenwerken met haar bestaande leveranciers en ook zelf elektrolyse-installaties bouwen.

CO2-neutraal tegen 2025

De eerste mijlpaal in de uitvoering van de nieuwe strategie is 2025. Tegen die tijd wil Ceratizit niet alleen CO2- neutraal zijn, d.w.z. alle emissies in de hele toeleveringsketen compenseren. Het doel is ook de feitelijke emissies met 35% te verminderen ten opzichte van het referentiejaar 2020.

De tweede fase, 2030, voorziet in een vermindering van 60% ten opzichte van 2020 met behulp van verdere maatregelen. Het meest ambitieuze doel is echter het bereiken van ‘net zero’ tegen 2040 – een doelstelling die in het klimaatakkoord van Parijs pas voor 2050 is voorzien. “De CO2-uitstoot in de hele waardeketen tegen 2040 met ten minste 75% verminderen, is een enorme uitdaging. Met het oog op toekomstige generaties zien wij echter geen alternatief voor deze weg en laten wij onze klanten hier ook graag aan deelnemen via producten, zoals ons ‘groene hardmetaal’, onze bekroonde SilverLine frees met duurzaamheidsformule en een uitgebreid dienstenpakket”, licht Wolter de motivatie van het bedrijf toe.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Ceratizit showt AMB innovaties op METAVAK

24-09 Staal, roestvast staal of gietijzer: voor wie deze materialen moet bewerken, zijn frezen nodig…

Verspanen

Ceratizit opent energie-efficiënte productiefaciliteit

21-05 In lijn met de bedrijfsdoelstellingen lag de nadruk tijdens de ontwikkeling van de nieuwe…

Verspanen

HFI optimaliseert verspaning stapsgewijs met Ceratizit

27-03 HFI is van oudsher gespecialiseerd in het draaien van componenten in kleine en grote…

Verspanen

Ceratizit en CAD2M bundelen krachten

23-10 Het doel van de samenwerking is het delen van kennis en expertise met betrekking…

Verspanen

Slimme en duurzame innovaties bij Ceratizit op EMO

09-09 De toekomst van productie is slim, zoveel is zeker. Maar de wegen naar een…

Verspanen

Ceratizit introduceert standaard voor CO2-voetafdruk hardmetaal

19-07 In combinatie met een score- en classificatiesysteem belooft de hardmetaalspecialist een grotere transparantie met…

Materialen

Lichtgewicht materiaal kan oplossing zijn voor verlagen CO2-uitstoot

10-07 Het samenwerkingsproject werd onlangs tijdens een handelsmissie in België gepresenteerd aan zowel het Nederlandse…

Verspanen

Belangrijke rol voor Technical Center Ceratizit

07-06 In het Technical Center kunnen technisch vertegenwoordigers met twee moderne bewerkingsmachines aan de slag…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs