China stimuleert economie/ThyssenKrupp in de verkoop?
De prijs voor ijzererts is in de afgelopen weken wederom gedaald en nadert de psychologische grens van $70 met rasse schreden. De oorzaak daarvan moet volgens Noviostaal worden gezocht in de tegenvallende economische ontwikkeling in de EU en de aarzelende Chinese economie.
De Chinese regering is zich van deze situatie bewust en heeft totaal onverwacht – en voor het eerst in 2 jaar tijd – onlangs de rentes verlaagd om de economie te stimuleren. Een andere maatregel om aldaar de economie weer aan te zwengelen is het besluit, dat in bepaalde gebiedsdelen het toegestaan wordt méér dan twee huizen of appartementen te bezitten. Dat besluit zou de bouw en verkoop van onroerend goed moeten stimuleren. Die maatregelen kunnen inderdaad een gunstig effect op onder andere het staalverbruik hebben, waardoor er meer ruw materiaal nodig zal zijn. Insiders denken dan ook dat op redelijk afzienbare termijn de prijzen voor grondstoffen de bodem wel bereikt zullen hebben.
“Wellicht is dat de achtergrond voor het feit, dat de meeste Europese staalproducenten zich nog niet uitgelaten hebben over de prijzen voor het komende jaar”, zo veronderstelt de Nijmeegse staalhandelaar Noviostaal in haar november-nieuwsbrief. “Immers de dalende grondstofprijzen nu zetten een grote druk op het prijsniveau voor het gewalste staal, maar van de andere kant heeft de duurder wordende dollar weer een dempend effect op de deze prijsdaling, omdat grondstoffen meestal in dollars gekocht worden en ertsen in euro’s omgerekend dus duurder worden. Enkele Chinese fabrieken daarentegen hebben signalen afgegeven dat men de prijzen voor 1e helft 2015 op het huidige niveau zal handhaven, maar officieel zijn die berichten echter niet.”
Intussen voltrekt zich een globale herpositionering van diverse staalfabrieken. Onlangs besloot Tata Steel haar Europese fabricage van lange producten af te stoten om zich te concentreren op vlak gewalst materiaal, terwijl eerder al SSAB en Ruukki gefuseerd zijn. In Engeland gaat het gerucht, dat Sheerness Steel (Thames Steel) wellicht gaat sluiten of naar Aziä gaat verhuizen.
Medio november was er het gerucht dat ThyssenKrupp niet per se negatief zou staan tegen een verkoop van haar Europese staalproductie-faciliteiten. De CEO van ThyssenKrupp wilde in een gesprek met Bloomberg een mogelijke verkoop namelijk niet uitsluiten. ThyssenKrupp heeft wereldwijd in totaal meer dan 160.000 werknemers en is nog steeds een van de Duitse industriële paradepaardjes. Het Chinese Hegang (Hebei Iron & Steel Group) nam onlangs een meerderheidsaandeel in het Zwitserse Duferco. Daarmee verkrijgt Hegang meer toegang tot de Afrikaanse markt en komt het wellicht zelfs in het bezit van een nog te bouwen staalfabriek in Zuid-Afrika met een capaciteit van circa 5 miljoen ton.
Opvallend is verder dat diverse Chinese fabrieken zich meer dan voorheen concentreren op de Afrikaanse markt. Chinese contacten bevestigen Noviostaal dat men in Europa niet veel verder wil penetreren om het risico van anti-dumping maatregelen zo laag mogelijk te houden. “Zo ontwikkelt zich in zijn geheel een gunstig klimaat voor de Europese staalmakers om wat aan de prijzen te gaan doen” , aldus Noviostaal. “Immers er dreigt niet wezenlijk méér importmateriaal de EU binnen te komen dus geen toenemende concurrentie, de exportpositie voor de EU staalproducenten wordt beter vanwege de goedkopere Euro en daarbij hopen zij ook op betere economische ontwikkelingen binnen de Europese markt middels te verwachten stimulerende maatregelen van de diverse overheden. Zo hebben enkele Duitse fabrieken onlangs nog gepleit voor meer investeringen in de infrastructuur waarbij veel staal nodig zal zijn. December belooft zo spannend te worden!”