Chroom(VI) vrije voorbehandeling voor poedercoating
Verzinkte materialen, zwart staal, aluminium en RVS moeten door middel van een voorbehandeling geschikt worden gemaakt voor het aanbrengen van een poedercoating. Daarbij wordt momenteel nog veelvuldig gewerkt met chroom (VI). Maar dat mag binnenkort niet meer. Weert Groep introduceert daarom momenteel als eerste Europese verzinkerij een chroom (VI) vrije voorbehandeling, die qua eigenschappen vergelijkbaar met of zelfs beter is dan de conventionele chromaatlagen. Deze samen met AD Chemicals ontwikkelde technologie is onlangs onderscheiden met de ION Borghardt Award.
Het thema chroom (VI) vrij voorbehandelen voor poedercoating staat momenteel hoog op de agenda op Europees niveau. Per september 2017 geldt immers voor chroom (VI) conform Europese REACH wetgeving voor de meeste toepassingen een vergunningplicht wegens de schadelijke effecten voor mens en milieu.
Goede fundering
Het realiseren van een kwalitatieve poedercoating op het eindproduct kan worden vergeleken met het bouwen van een huis. Het begint allemaal met de fundering oftewel de oppervlaktebehandeling. Lakonthechting en optreden van corrosie zijn namelijk vaak de oorzaak van een slechte ondergrond. Feit is dan ook dat een kwalitatief hoogwaardige voorbehandeling bepalend is voor de kwaliteit van het eindproduct.
In voorbehandeling kan onderscheid gemaakt worden tussen mechanisch (stralen) en chemisch voorbehandelen. Het doel van een voorbehandeling is om een goede ondergrond (fundering) te verkrijgen voorafgaand aan het poedercoaten. Dit wordt ook wel het aanbrengen van een hechtingslaag of conversielaag genoemd. Deze conversielaag heeft twee functies: Verbeteren van de lakhechting en het verbeteren van de weerstand tegen corrosie. Over het algemeen kan gesteld worden dat met chemisch voorbehandelen de meest kwalitatieve resultaten behaald kunnen worden op het vlak van corrosiebescherming.
Behoud van kwaliteit
Momenteel wordt in de Europese verzinkerijwereld nog veelvuldig gewerkt met chroom (VI) als onderdeel van de chemische voorbehandeling om deze conversielaag tot stand te brengen. Chroom (VI) zorgt voor uitstekende hechtingseigenschappen en heeft tevens een goede corrosiewerende werking. Dit is jarenlang onbetwistbaar de beste manier van chemisch voorbehandelen geweest. Met het verbod in de nabije toekomst is het ultieme doel dan ook een chroom (VI) vrij voorbehandelingsproces met behoud van dezelfde kwaliteit als een traditionele behandeling. Weert Groep, die meer dan 60 jaar ervaring heeft in verzinken en meer dan 35 jaar in ‘duplex’ verzinken en poedercoaten, wil de beste visuele kwaliteit met behoud van corrosiewering bieden. Net zoals vandaag wil zij ook in de toekomst deze hoogwaardige kwaliteit blijven leveren. Om die reden wacht de groep dan ook niet op de einddatum in 2017 van chroom (VI). Sterker nog, zij heeft meer dan 6 jaar onderzoek gedaan naar het alternatief voor een chroom (VI) houdende voorbehandeling voor verzinkt staal. Dit was een lange reis met vallen en opstaan waarin uitgebreide laboratoriumtesten, praktijktesten en vergelijkingen tussen diverse chemische leveranciers hebben plaatsgevonden. Alles met één doel, het beste alternatief vinden om ook in de toekomst topkwaliteit te kunnen blijven leveren.
Niet toxisch Chroom (III)
In deze zoektocht heeft Weert Groep een intensief partnership opgebouwd met chemieleverancier AD Chemicals. De internationale ervaring, uitgebreide R&D activiteiten en technische ondersteuning vanuit AD Chemicals in combinatie met het kwaliteitsdenken en vooruitstrevende gedachtegoed van Weert Groep zorgde voor de juiste chemie en ene optimale samenwerking. Door het jarenlange testen en een continue focus op procesverbetering zijn zij er samen in geslaagd een robuust chroom (VI) vrij voorbehandelingssysteem voor verzinkt staal te ontwikkelen dat een geduchte concurrent vormt voor chroom (VI) houdende processen. Deze nieuwe voorbehandeling is op basis van het niet toxische Chroom (III). De weerstand tegen corrosie en de hechtingseigenschappen voor het laksysteem zijn 1 op 1 vergelijkbaar met chromaathoudende systemen. Daarnaast wordt de chemische belasting van het milieu sterk verminderd.
Machou en zoutsproeitesten
Doordat Weert Groep het volledige productieproces, vanaf het aangeleverde onbehandelde staal tot en met het kant en klare gepoedercoate eindproduct zelf intern uitvoert en beheerst, is zij in staat geweest deze innovatieve stap te zetten waarbij de beste kwaliteit wordt geborgd. Dit wordt ondersteund door het feit dat alle gebruikelijke testen in de markt zoals bijvoorbeeld Machou en zoutsproeitesten dezelfde of verbeterde resultaten laten zien ten op zichte van conventionele chroom (VI) houdende voorbehandelingen.