CNC-boorcentrum van CMA maakt Camps Constructie flexibel
Camps Constructie moest tot voor kort heel wat productiewerk uitbesteden voor alle projecten die het uitvoert. Maar dat is niet meer nodig, sinds Tuwi een CNC-gestuurde C-frame boormachine van Spaanse fabrikant CMA heeft geïnstalleerd. Voor René Camps is deze investering wellicht een opmaat naar een degelijke verspanende tak van zijn bedrijf.
Sinds de komst van de CNC-gestuurde C-frame boormachine van CMA hoeft René Camps grote productie-aantallen voor de projecten die zijn constructiebedrijf uitvoert, niet meer uit te besteden.
De medewerkers van Camps Constructie verwerken dagelijks staal, RVS en aluminium voor de meest uiteenlopende projecten. Ze fabriceren staalconstructies en producten, zowel enkelstuks als seriewerk. Alles is maatwerk. “In een wereld waar alles voorgefabriceerd, afgemeten en standaard is geloven wij in producten op maat”, zegt eigenaar René Camps. “Ruimtes komen beter tot hun recht wanneer de producten op maat worden gemaakt. Daar staan we voor.”
Daarnaast verricht Camps Constructie, dat gevestigd is in Mesch-Eijsden in het zuidelijkste puntje van Limburg, onderhoud en reparaties aan machines. Ook kan het bedrijf prototypes en kleine aantallen producten draaien en frezen. Grote productie-aantallen moesten echter altijd worden uitbesteed aan derden, en daar wilde René Camps vanaf. “Om concurrerend te zijn en flexibel te kunnen opereren voor onze klanten, wilden we de ‘simpelere’ producten in eigen beheer gaan maken en vervolgens gaan werken aan een degelijke verspanende tak.”
Meer dan een boorcentrum
Camps heeft daarom geïnvesteerd in een CMA 3RD 6006. Dit is een CNC-gestuurd boorcentrum met een opspantafel met een lengte van 6000 mm en een breedte van 580 mm, geschikt voor het volautomatisch bewerken van producten met grote buiten afmetingen of het gelijktijdig bewerken van meerdere kleine producten. De machine boort 42 mm in staal, maar is veel meer dan een boormachine. Hij is uitgerust met een BT40 spindel met automatische klemming, automatische gereedschapswisselaar en een magazijn voor tien gereedschappen. Zo kan de machine ook vlakfrezen, contourfrezen, verzinken, tappen (M27 in staal), helix frezen, laskant voorbereiden/bevelen en graveren.
De 3RD-CNC is de derde generatie van dit type machine van CMA. Hij beschikt over eenvoudige grafische programmering, inclusief go-to functie in handbediening, vrije programmering in DIN/ISO, voor bijvoorbeeld freesbewerkingen, draadfrezen en speciaalgereedschap zoals Heule ontbraamgereedschap.
Razendsnel nullen
René Camps heeft gekozen voor een aantal extra opties, zoals een automatisch olie sproeisysteem om menselijke foutjes (vergeten te smeren) te voorkomen. “Maar de beste optie is het automatisch tastsysteem van Renishaw. Hiermee gaat het nullen van producten op de machine razendsnel.” En daar hebben Camps en zijn medewerkers direct profijt van gehad. De machine is afgelopen zomer geleverd en na een week cursus konden ze gelijk volle bak aan de slag met het verwerken van een grote order.
Gulden middenweg
Vooral de grote mate van flexibiliteit van het CNC-boorcentrum van CMA spreekt René Camps aan. “Omdat wij van origine een echt constructiebedrijf zijn en geen machinefabriek, is de stap naar een echte freesmachine volgens mij te groot. Een echt goede freesmachine is complex en die zou hier niet optimaal worden gebruikt. Daar komt bij dat een freesmachine niet bedoeld is om onderdelen mee te maken voor de constructiewereld. CMA heeft met deze machine een gulden middenweg gekozen. Ze hebben er voor gezorgd dat hij makkelijk is te bedienen, maar praktisch niet ingeleverd op de nauwkeurigheid. Deze machine is echt ook gebouwd voor de constructiewereld.”
Programmeren in de tekenkamer
Een belangrijke reden om voor de CMA machine te kiezen, was de kwaliteit van de software. De boormachines van CMA stonden er altijd al om bekend dat ze mechanisch heel goed waren, de laatste jaren heeft de Spaanse fabrikant veel aandacht besteed aan de CADCAM-software om makkelijker en sneller te kunnen programmeren. “Ik wilde een machine die vanuit de tekenkamer kan worden geprogrammeerd. Het feit dat Drillcam een eigen ontwikkeld product is van CMA en dat je voor de verdere ontwikkeling daarvan rechtstreeks suggesties kunt doen bij CMA, vind ik een top aspect.”
Ruim een jaar geleden heeft Camps de fabriek van CMA bezocht, toen hij deelnam aan een klantenreis van Tuwi naar de regio Valencia. Hij was onder de indruk van de machinefabrikant, hun organisatie en de manier waarop ze werken. “Ze hebben al een goed werkend product maar lieten zien actief bezig te zijn met het verder perfectioneren van bijvoorbeeld het klemmen en opspannen om de machine nog productiever te maken. Ze zijn heel vooruitstrevend en dat is wat je uiteindelijk zoekt in fabrikanten.”