CNV wil eigen opleidingsbudget voor werknemers metalektro

Een loonsverhoging van 3 procent, een individueel scholingsbudget en maatregelen om werknemers gezond de pensioenleeftijd te laten halen. Dat zijn de voorstellen die CNV Vakmensen heeft gedaan aan de werkgevers in de Metalektro om de huidige cao te vernieuwen. De eerste onderhandelingen voor de cao Metalektro, die betrekking heeft op 120.000 werknemers, beginnen op 24 maart.

“In de metalektro is ook sprake van zware beroepen”, zegt Peter de Jong, onderhandelaar CNV Vakmensen. “Meer zeggenschap en flexibiliteit in dienstroosters en individuele scholingsbudgetten zijn daarom noodzakelijk om uitval van grote groepen mensen te voorkomen.”

Zeggenschap arbeidstijden
Hoewel de participatiesamenleving steeds meer van werknemers vraagt, hebben werknemers in de metalektro volgens CNV Vakmensen nu geen persoonlijke zeggenschap over hun dienstrooster in de huidige starre cao. Dit belemmert werknemers om werk te combineren met hun gezin, mantelzorg te verlenen aan bijvoorbeeld ouders of tijd te maken voor opleidingen. CNV Vakmensen doet daarom vernieuwingsvoorstellen zodat de werknemer, zonder loon en pensioen in te leveren, meer mogelijkheden krijgt werk en privé te combineren. “Krijgen deze werknemers deze mogelijkheden niet, dan vrezen wij dat werknemers gaan afhaken om fysieke of mentale redenen. Om duurzaam meedoen te bevorderen is het van belang dat betere afspraken worden gemaakt over het werken in ploegendiensten; doorwerken in nachtdiensten of onregelmatige diensten tot je pensioen is daarom niet gewenst”, aldus De Jong.

Scholing en looneis
In de voorstellen van CNV Vakmensen wordt een looneis van 3 procent gesteld. 0,5 Procent van deze looneis wordt in de voorstellen voor iedere werknemer uitgekeerd in de vorm van een individueel scholingsbudget. Dit budget is het eigendom van de werknemer en de werknemer heeft de mogelijkheid het budget mee te nemen naar een volgende werkgever. De Jong: “De tijd dat je na het doorlopen van een beroepsopleiding veertig jaar hetzelfde werk kan doen is voorbij. Door ICT, robotisering en andere innovaties verandert de rol van de werknemer sterk in de Metalektro. Wij vinden het rechtvaardig dat werknemers in deze sector de middelen krijgen om zich hier op voor te bereiden. Daar is tijd en geld voor nodig.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Handige gids voor veilig en comfortabel werken in de metaalindustrie

22-11 In deze gids bespreken we hoe je veilig en comfortabel kunt werken, ergonomie, beschermingsmiddelen…

Verbinden

Lasrobot onderhoudt het spoor

20-11 ProRail staat voor grote uitdagingen om de toekomstdoelen te behalen. Dat betekent ook dat…

3D

MetalFabG2 3D-metaalprinters ingezet voor radiofrequentieproductie

20-11 SWISSto12 werd in 2011 opgericht als spin-off van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie…

Personeel en Opleiding

Creatieve oplossingen voor toekomst van werk in metalektro

20-11 Inspirerende keynotes en interactieve workshops gaven bijna 300 HR-professionals en leidinggevenden uit de metalektrosector…

Oppervlaktetechniek

KeyTec en Rösler: Samenwerken aan Innovatie in Oppervlaktebewerking

20-11 Onlangs heeft KeyTec opnieuw geïnvesteerd in een oppervlaktebewerkingsmachine van Rösler. Maar waarom koos KeyTec…

Verspanen

Recordaantal internationale delegaties op Precisiebeurs

20-11 Twee dagen lang stonden de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch wederom in het teken van het…

Oppervlaktetechniek

Nieuwe beitstunnel bij Laura Metaal

20-11 Laura Metaal verwerkt met geavanceerde decoilinstallaties coils tot platen. De beitslijn verwijdert onzuiverheden zoals…

Oppervlaktetechniek

Naar futureproof oppervlaktebehandeling

20-11 De Nederlandse oppervlaktebehandelende industrie is vooraanstaand in de wereld, maar kent diverse uitdagingen. Werknemers…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs