CO2-arm staal sijpelt door de keten
Of het nu gaat om wasmachines, bakgerei of auto’s, vrijwel alle OEM’ers die dit soort producten waarin veel plaatstaal wordt toegepast op de markt brengen, zijn consequent bezig met het verduurzamen (lees: koolstofarm maken) van hun waardeketen. Op termijn willen ze uitsluitend nog staal gebruiken, dat op een klimaatvriendelijke manier wordt geproduceerd en verwerkt.
BMW herstructureert haar staalportfolio grondig en zal vanaf 2026 meer dan een derde van het wereldwijde productienetwerk voorzien van staal met minder CO2-uitstoot.
Om mee te gaan in deze – naar het zich laat aanzien onomkeerbare – trend, hebben de grote staalproducenten- en leveranciers inmiddels allemaal CO2-arme varianten in hun leveringsprogramma: Salzgitter voert het merk Salcos, ArcelorMittal XCarb, Tata Steel Zeremis Carbon Lite, Thyssenkrupp Bluemint en Voestalpine Greentec. Wie de websites van deze staalmakers bekijkt – zeker de persberichtensecties – krijgt de indruk dat het tegenwoordig alleen nog maar draait om duurzaamheid. Allemaal maken ze melding van investeringen in onderzoek en samenwerkingen om tot duurzame staalproductie te komen en over contracten die worden gesloten met staalverwerkers en grote eindverbruikers voor de levering van koolstofarm staal. Vaak worden daarbij grote ambities uitgesproken richting de toekomst.
Lees het hele verhaal in de nieuwe PlaatBewerkingsNieuws.