Coatings krijgen duurzame functionaliteiten

Het duurzamer maken van coatings en inkten staat centraal in het SusInkCoat-project dat onlangs van start is gegaan. Een consortium van bedrijven en maatschappelijke organisaties onder leiding van AkzoNobel gaat nieuwe materialen, processen en toepassingen ontwikkelen om de duurzaamheid, functionaliteit en recycleerbaarheid van coatings, dunne films en inkten te verbeteren.

AkzoNobel gaat samenwerken met Canon, Evonik, GFB, PTG en RUG Ventures, die samen beschikken over uitgebreide kennis van marktvragen, supply chains en productieprocessen.

Het programma loopt de komende vijf jaar en wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). “We willen de recycleerbaarheid van materialen – zoals meubels, bouwmaterialen en staalconstructies – gemakkelijker maken door functionaliteiten te introduceren zoals zelfherstellend, hogere duurzaamheid en geactiveerde afgifte”, zegt André van Linden, R&D-directeur Wetenschappelijke Academische Programma’s van AkzoNobel, die ook co-lead is van SusInkCoat. “Hoe meer je de materialen in hun oorspronkelijke staat kunt laten, hoe duurzamer je kunt opereren.”

Oplossen maatschappelijke uitdagingen

SusInkCoat is een van de zeven brede consortia, die zijn opgericht in het kader van het door de overheid gefinancierde programma Perspectief. Meer dan 82 bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn betrokken bij dit grote Nederlands onderzoeksprogramma dat zich richt op het ontwikkelen van nieuwe technologieën die helpen bij het oplossen van een aantal van de huidige maatschappelijke uitdagingen.

Ontwikkelingen commercialiseren

AkzoNobel gaat samenwerken met Canon, Evonik, GFB, PTG en RUG Ventures, die samen beschikken over uitgebreide kennis van marktvragen, supply chains en productieprocessen. Alle SusInkCoat-partners zullen ook samenwerken met academische onderzoekers van verschillende Nederlandse universiteiten om veelbelovende ontwikkelingen te identificeren die kunnen worden gecommercialiseerd, gebruikt voor onderwijsdoeleinden of voor het bereiken van het publiek. Vanuit Universiteit Twente is bijvoorbeeld de vakgroep Sustainable Polymer Chemistry, onder leiding van Frederik Wurm, hierbij betrokken. Volgens hem is er al veel vooruitgang geboekt in het duurzamer maken van kunststoffen voor grotere toepassingen. Dunne lagen, zoals die in coatings en inkten, blijven echter achter. Hier gaat het SusInkCoat consortium nu mee aan de slag.

Daarnaast leiden de consortiumpartners een nieuwe generatie chemici en chemisch ingenieurs op voor wie duurzaamheid en circulariteit kernwaarden zijn. “Inkten en coatings zijn alomtegenwoordig, maar vaak niet recyclebaar of biologisch afbreekbaar. Met SusInkCoat streven we naar duurzame oplossingen en zetten we ons in voor een circulaire economie”, zegt Wurm.

“Onze gesprekken over samenwerking met onze SusInkCoat-partners zijn zeer positief geweest”, zegt Van Linden. “We staan allemaal voor dezelfde maatschappelijke uitdagingen – hoe kunnen we meer circulair worden – en we zoeken naar dezelfde oplossingen in verschillende toepassingsgebieden. Maar we hebben dat nog nooit samen gedaan voor dit specifieke onderzoeksonderwerp, dus we hebben een ecosysteem nodig om ons te helpen deze uitdagingen op te lossen.” Van Linden voegt eraan toe dat het programma – een van de vele R&D-projecten waar het bedrijf bij betrokken is – ook de ambitie van AkzoNobel zal ondersteunen om tegen 2030 50% minder koolstofemissies te bereiken in de eigen activiteiten – en in de hele waardeketen.

Het onderzoek van de andere zes consortia omvat het onderzoeken van methoden om lekkerder plantaardig voedsel te maken; platte optiek voor duurzamere hightech apparatuur; en goedkopere en toegankelijkere medische beeldvormingstechnologie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Metalen ‘warmtewingevel’ draagt bij aan duurzaam bouwen

23-09 De innovatie speelt in op de groeiende behoefte aan energie-efficiënte en milieuvriendelijke bouwmaterialen en…

Plaatbewerking

Beste tuingereedschap ter wereld wordt duurzaam geproduceerd

21-11 “Dat past heel goed bij ons merk”, zegt Sjoerd Sneeboer, die het bedrijf samen…

Verspanen

Duurzaamheid wordt topthema op EMO Hannover

19-12 Hoe kunnen duurzaamheidsdoelen op een praktische en vooral controleerbare manier worden bereikt? Concrete projecten…

Verspanen

Duurzaam verspanen kan alleen met het juiste gereedschap

09-08 Metalen vormen de ruggengraat van de hedendaagse geïndustrialiseerde wereld. Terwijl overheden wereldwijd van plan…

Toeleveren

Registratie voor ‘Bright World of Metals’ 2023 gestart

24-01 Nieuwe technologieën, stijgende eisen aan energie-efficiëntie en de wens om zorgvuldig met hulpbronnen om…

MetaalNieuws Extra IM

Is metaal duurzaam bouwmateriaal?

21-01 Denk aan het hang- en sluitwerk en sanitaire voorzieningen. Een vraag die zich daarbij…

Toeleveren

VDL Parree gaat duurzame fabriek bouwen

14-01 Naast logistieke en agrifoodbedrijven is er dus ook ruimte voor hoogwaardige maakbedrijven in Greenport…

Verspanen

Machinefabriek Boessenkool bouwt duurzaam kantoorpand

13-12 Vanwege de groei die Boessenkool doormaakt – en wil vasthouden – is het huidige…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs