Cobot met de functionaliteiten van een lasrobot

Bij Nooteboom Trailers last een Yaskawa HC10 cobot de vele onderdelen en staalconstructies die in de trailers worden toegepast. Deze cobot-installatie is geleverd door Automise, specialist in het automatiseren van productieprocessen.

Niels Verbeet en Vanya Staalman, robot- en cobotprogrammeurs bij Nooteboom, hebben de Yaskawa HC10 tot op heden gebruikt om kleinere producten te lassen. “Het programmeren is eenvoudig en we hadden al snel een aantal programma’s gereed.”

De Yaskawa HC10 cobot waarvoor Nooteboom heeft gekozen, beschikt over alle functies die ook aanwezig zijn in een normale lasrobot. Dit maakt het mogelijk om lassen te zoeken en volgen, multilayer te lassen en offline te programmeren vanaf een computer. Daarnaast is het mogelijk de cobot vast te pakken, op de juiste plek te zetten en zo programma’s te maken. Dit is mogelijk met de Welding Wizard applicatie, die standaard op de HC10 geleverd wordt. Nooteboom heeft met de Yaskawa HC10 het programmeergemak van een cobot en de functionaliteiten van een robot.

Optimaal bereik

De cobot is op een verrijdbare werkbank gemonteerd aan de zijkant van een staalkolom. Het bereik op de lastafel is zodoende optimaal, maar het is daarnaast ook mogelijk de staalkolom om te draaien en de cobot boven een product of trailer te plaatsen. Dit maakt het mogelijk trailers met de cobot per segment af te lassen, waarvoor anders een grote robotinstallatie aangeschaft dient te worden. Raymond Belderink, COO bij Nooteboom Trailers: ”Voor het investeringsbedrag van één grote lasrobot voor het lassen van onze trailers, kunnen wij in de toekomst meerdere cobots integreren. In plaats van één lastoorts hebben we dan vier of vijf lastoortsen welke aan trailers of onderdelen van trailers kunnen lassen.”

De opstelling is in hoogte verstelbaar, dus ergonomisch voor iedere werknemer. Ook kan hij gekoppeld worden met een lastafel om het werkbereik te vergroten. De controller en de Fronius lasmachine zijn weggewerkt in de verrijdbare werkbank. Op de achterzijde dient men alleen de stekkers, het lasgas en een persluchtleiding aan te sluiten.

Slimme veiligheidsfuncties

Een cobot mag naast de medewerker zijn werkzaamheden verrichten. Dit neemt echter nog niet de risico’s van het lasproces weg. In samenspraak met een RIE-deskundige zijn meerdere veiligheidsfuncties geïntegreerd. Een zwaailamp laat weten wanneer de cobot beweegt. Is er een botsing geweest of staat de cobot in storing, dan wordt dit middels een sirene duidelijk gemaakt. Om de gevaren van het laslicht c.q. strooilicht te minimaliseren zijn enkele lasschermen voorzien van een snoer met stekker. Deze lasschermen dienen aangesloten te zijn op de controller om te kunnen lassen. Met deze voorziening staan er gegarandeerd lasschermen in de omgeving van het laslicht. Door de combinatie van al deze voorzieningen is er maximaal aandacht besteed aan de veiligheid van de medewerker.

De samenwerking tussen Nooteboom en Automise was in dit project van groot belang. In samenspraak is het ontwerp tot stand gekomen, Nooteboom heeft alle onderdelen geproduceerd en Automise heeft de cobot geïnstalleerd en geïntegreerd. Sander Oude Vrielink, CEO van Automise: ”Wij werken graag samen met onze klanten, zo kan iedereen doen waar hij goed in is. Door op deze wijze samen te werken zijn de onderdelen direct op de juiste plek en heeft Nooteboom zelf de kosten in handen. Wanneer een klant liever alles uitbesteedt dan is dat bij ons uiteraard ook geen probleem.”

De cobot is door Automise volledig geïntegreerd in de offline programmeersoftware Delfoi.

Programmeergemak

Nooteboom werkt inmiddels een aantal maanden met de cobot. De eerste bevindingen zijn positief. Niels Verbeet en Vanya Staalman, robot- en cobotprogrammeurs bij Nooteboom, zijn vanaf het begin betrokken bij het programmeren van de nieuwe cobot.  Zij zeggen over het programmeren van de Yaskawa HC10: “We hebben de cobot tot op heden gebruikt om kleinere producten te lassen. Het programmeren is eenvoudig en we hadden al snel een aantal programma’s gereed. De lasparameters zijn makkelijk in te stellen en de producten komen er goed uit. Het is ook erg handig om kleine lassamenstellingen te lassen op de cobot welke later in een groter product op de lasrobot gelast worden.”

Om de cobot in de toekomst ook offline te programmeren, is hij door Automise volledig geïntegreerd in de offline programmeersoftware Delfoi. Nooteboom maakt al gebruik van de Delfoi software op de grote Yaskawa portaal lasrobot. Vooral bij het programmeren van grote producten of trailersegmenten komt het offline programmeren van de cobot tot zijn recht. Nooteboom heeft daarmee de mogelijkheid de cobot zowel on- als offline te programmeren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Lasrobot voor wisselende productie MKB-bedrijven

25-09 Juffermans stuitte op het probleem dat er geen geschikte modulaire robot bestond voor las-…

Automatisering

Laswerkzaamheden uitbreiden met robot lascel

16-07 “Ontwerp, prototypebouw, productie en automatiseren van de productie, doen we allemaal zelf. Lasersnijden en…

Automatisering

Dormac presenteert Doosan cobot met 30 kilo laadvermogen

03-06 Dormac omschrijft de P3020 als een baanbrekende palletising cobot, een nieuwe mijlpaal in het…

Automatisering

Open huis Kuka

22-04 De fabriek van de toekomst vraagt mobiliteit en flexibiliteit. Statische productiestraten maken plaats voor…

TechnishowNieuws

Tuwi presenteert cobot+handlaserlascel op TechniShow

07-03 Tuwi heeft deze nieuwe cel ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met The Cobot Factory.…

TechnishowNieuws

Yaskawa met gerobotiseerde laserlascel op TechniShow

07-02 Door de snelle opkomst van het handmatige laserlassen in de metaalverwerkende industrie blijkt er…

Verbinden

Demto past mouw aan groeiende hoeveelheid laswerk

22-08 Binnen het bedrijf zijn verschillende afdelingen bij het realiseren van het eindproduct betrokken. Naast…

Verbinden

WeldBuilder app voor gebruiksvriendelijke lasautomatisering

19-04 Door middel van de WeldBuilder software op de Smart Pendant kan een grote variëteit…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs