Cobot met menselijke arm als uitgangspunt
De cobot (collaboratieve robot) is al een tijdje bezig met een opmars binnen de maakindustrie en de logistiek. WiredWorkers gelooft in de toekomst van cobots en is importeur van de Panda, een lichtgewicht, state-of-the-art cobot die ontwikkeld is door het Duitse Franka Emika.
WiredWorkers is een start-up uit Doetinchem en is gespecialiseerd in collaboratieve robots. Het bedrijf wil door advies over automatisering en robotoplossingen cobots toegankelijk maken voor het MKB. Door de behoeften en het bedrijf te analyseren, biedt WiredWorkers voor elke situatie een robotica-oplossing. Sinds kort is de start-up importeur van Panda.
Prijswinnende innovatie
Franka Emika won eind 2017 de ‘Deutscher Zukunftspreis’, een award voor innovatie in wetenschap en technologie. De jury prees de wetenschappelijke en technische verdienste van het project, evenals de mate van innovatie en het vermogen om banen te creëren door middel van robotica. Voor WiredWorkers onder meer een reden om de cobot naar Nederland te halen.
De Panda
Tijdens het ontwerp van de Panda is de menselijke arm als uitgangspunt genomen. De cobot heeft dan ook 7 gewrichten, een reikwijdte van 85 centimeter, een gevoelige grijper en een draagkracht van 3 kilogram. Deze cobot leent zich voor verschillende werkzaamheden, zoals producten in machines laden, boutjes in moertjes schroeven, dozen inpakken en producten controleren. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich kunnen concentreren op meer ingewikkelde werkzaamheden.
Robots zijn de toekomst
Veel bedrijven vinden cobots ingewikkeld en zijn afwachtend met de huidige ontwikkelingen binnen robotica, merkt WiredWorkers. “Om aan te haken met landen als China, waar steeds meer met robots en cobots wordt gewerkt, moet onze productiviteit met tien tot twintig procent omhoog”, zegt Robbin Mennings, oprichter van WiredWorkers. “De inzet van een cobot kan daarbij helpen, zeker bij het MKB.” Tevens laat Mennings weten dat de Panda van Franka Emika eenvoudig te programmeren is met apps en software. Om MKB’ers over de streep te trekken biedt het bedrijf de nodige ondersteuning om de implementatie van een cobot soepel te laten verlopen, zoals het in kaart brengen van processen en het trainen van werknemers.