Cobot overwint onbekendheid en stijgt in populariteit
De onbekendheid over cobots wegnemen en informeren, dat is de belangrijkste insteek van de Nationale Cobot Dag die dit jaar voor de tweede keer bij Olmia Robotics werd gehouden. En dat lukt. Steeds meer bedrijven die actief zijn op het gebied van cobots zien dat de automatiseringsoplossingen aan populariteit winnen én dat bovendien de ontwikkelingen van de cobot zelf heel hard gaan.
Het pand van Olmia Robotics in Tiel was op 20 november het verzamelpunt van bedrijven die iets met cobots doen of er iets mee willen doen. Zo’n 200 geïnteresseerden kwamen op de Nationale Cobot Dag af, een dag waar 25 exposanten hun producten toonden of een lezing gaven. Gemene deler was de onbekendheid wegnemen bij bezoekers en geïnteresseerden een concrete inzage te geven in hetgeen een cobot kan betekenen. “We hebben deze dag vorig jaar georganiseerd, omdat de cobot in het algemeen iets meer bekendheid mag krijgen”, aldus Peter van Olm, directeur en oprichter van Olmia Robotics. “Die bekendheid is weliswaar gegroeid, maar we zien nog steeds kansen om dit uit te breiden. Bovendien zijn teveel beurzen te algemeen en te breed. Met deze dag willen we mensen een zo compleet mogelijk scala aan oplossingen en add-ons tonen.”
Totaaloplossingen
Olmia Robotics is ontstaan toen Van Olm voor een ander bedrijf op zoek was naar een oplossing om te automatiseren. Hij stuitte op een cobot van Universal Robots en merkte op dat hij een early adapter was. “We zagen hier dat de cobot zelf een prachtig apparaat was, maar dat alles nog wel in de kinderschoenen stond en het aanbod nog niet compleet was. Daarom ben ik Olmia Robotics begonnen en als cobot-integrator willen wij totaaloplossingen leveren, die merkonafhankelijk zijn.” Tijdens de Nationale Cobot Dag heeft Olmia Robotics dan ook diverse partijen bij elkaar gebracht. Zo waren onder meer Dormac, Dymato, Fanuc, Fortop, Hahn Robshare, Industrial Cobotics, Laspartners Multiweld, Nord Modules, Onrobot, Schunk, Ewellix (voorheen SKF), Wired Workers en Valk Welding aanwezig als exposant. “Dat houdt in dat we niet alleen de cobot hier laten zien, maar ook alle applicaties en integratiemogelijkheden”, vervolgt Van Olm. “Er komt veel meer bij kijken dan alleen een bewegende arm. Wij proberen met deze dag bezoekers hun zoektocht naar automatisering zo volledig mogelijk te maken en mensen een leidraad te geven.”
Omslagpunt bereikt
Dymato Automation was aanwezig met de cobot Hanwha HCR-3 en bleek erg tevreden met de minibeurs. “Je merkt dat de cobot uit zijn aanloopfase begint te raken”, zegt Douwe Corel, accountmanager bij Dymato Automation. “We beginnen bij het omslagpunt te komen en dat merk je ook hier bij de aanloop bij Olmia Robotics. Er is veel interesse en mensen zijn concreet.” De Hanwha cobt was in actie te zien met een lijmtoepassing, een markt waar de cobot aan populariteit wint. “De cobot speelde voorheen vooral in de metaalverwerkende markt een rol, maar we zien een groeiende populariteit in veel andere markten”, vervolgt Corel. “Daarbij maakt ook Hanwha grote stappen, waardoor wij ook de mogelijkheid krijgen om die markten actief te benaderen. Zo zijn blended motion en toepassingen voor lassen en lijmen belangrijke ontwikkelingen. Daarnaast haken derde partijen in, zoals bijvoorbeeld bedrijven die software plug-ins ontwikkelen.”
Robots en cobots smelten samen
Dat ziet ook Ruud van der Burg van Stichting the Art of Robotics. “Eigenlijk staan we pas aan het begin”, zegt de inspirator op het gebied van robotisering. “Ik denk dat we binnen 3 tot 5 jaar naar een zelflerend systeem gaan.” The Art of Robotics heeft als doel de mogelijkheden van robotisering onder de aandacht te brengen. Zo heeft de stichting enkele activiteiten ontwikkeld, die een andere blik op robotisering bevorderen. “Daarom is het mooi dat er zulke evenementen zijn”, vervolgt Van Der Burg. “Het is belangrijk dat de onbekendheid weggenomen wordt. Denk aan een zelfrijdende auto, dat was eerst ook heel bijzonder en misschien wel eng. En nu rijden ze gewoon door het land. Zo zal dat ook met de cobot gaan. Sterker nog, ik denk dat robots en cobots steeds meer naar elkaar toegroeien en op een gegeven moment samensmelten. Robots worden steeds veiliger en cobots krijgen steeds meer mogelijkheden.”
Intelligente gripper
Een voorbeeld van een bedrijf dat al bezig is met intelligente producten, is Schunk. De specialist op het gebied van grippertechnologie werd vertegenwoordigd door accountmanagers John van Doremaele en Matthijs Morshuis. Schunk levert onder meer grippers voor cobots. “De ontwikkelingen gaan razendsnel en ook bij ons”, zegt Van Doremaele. “Ook wij zien dat de cobot-markt een markt is waar je bij moet zitten.” Een voorbeeld van een ontwikkeling is de intelligente gripper, een grijpsysteem voor variabele toepassingen in de slimme fabriek. Deze gripper is speciaal ontworpen voor cobots en zowel de vingerpositie als de grijpkracht voor elke slag kan individueel worden aangepast en continu worden gecontroleerd. Dit maakt het ook mogelijk fragiele kleine onderdelen te verwerken zonder de processtabiliteit in gevaar te brengen. Tijdens de Cobot Dag toonde Schunk onder meer deze intelligente gripper. “De cobot is soms nog een grijs gebied”, vertelt Morshuis. “Wanneer gebruik je een robot en wanneer een cobot? Wij proberen geïnteresseerden op zulke dagen op weg te helpen en gelukkig kunnen wij zulke vragen beantwoorden met oplossingen voor zowel robot als cobot. Maar we zien wel dat de cobot steeds meer in trek komt.”
Concrete belangstelling
Dat constateert ook Frank Epping van Dormac. De Sales Engineer was aanwezig met de Doosan robot en heeft veel goede contacten opgedaan. “Mensen zijn concreet en dat werkt gewoon prettig. Je merkt dat op een dag als deze bezoekers al voorwerk hebben gedaan en met gerichte vragen komen.” Epping prijst ook de samenwerking tussen Olmia Robotics en Dormac. “Dat gaat echt heel goed. Binnenkort komt er een afvaardiging van Olmia bij ons om bijgepraat te worden over de ontwikkelingen van de Doosan cobot en een dag als deze biedt ons ook de mogelijkheid om bij een breed publiek onder de aandacht te komen. Het is nog steeds zo dat onbekend onbemind maakt en dat proberen we zo te doorbreken. De Nationale Cobot Dag helpt daar zeker bij. Volgend jaar zijn wij er weer bij!”