Compact en betaalbaar slak verwijderen, ontbramen en afronden

Lissmac Maschinenbau brengt al ruim 15 jaar machines op de markt, die plasma gesneden plaatuitslagen in één doorgang dubbelzijdig van slak ontdoen, ontbramen en afronden. Het zijn omvangrijke installaties, die wereldwijd worden geïnstalleerd bij bedrijven die veel materiaal snijden. Voor bedrijven die minder snijden of één à twee plasmasnijmachines hebben, wordt nu ook een compacte en betaalbare variant van deze oplossing op de markt gebracht. Willems Boven-Leeuwen is zo’n bedrijf. Het heeft onlangs als eerste in Nederland deze nieuwe machine van Lissmac aangeschaft.

De Willems Boven-Leeuwen groep (zo’n 85 vaste medewerkers en 30 flexwerkers) bestaat uit verschillende onderdelen: Piping & Equipment, Staal en Jachtbouw bevinden zich allemaal op de zelfde locatie in Boven-Leeuwen. Hemelsbreed enkele honderden meters verderop is Willems Anker gevestigd. Samen en individueel bouwen deze bedrijfsonderdelen voor hun klanten mooie, slimme en duurzame oplossingen in staal, roestvaststaal en aluminium. Dit kunnen oplossingen zijn voor de bouw, industrie, binnenvaart of jachtbouw; allerlei constructies, variërend van simpele hekwerken tot hoogwaardige constructies voor de windenergie. Een activiteit die erg in het oog springt is de bouw van aluminium opbouwen voor superjachten tot een lengte van 80 meter. Enkele malen per jaar moeten in Boven-Leeuwen tijdelijk diverse verkeersborden worden verwijderd en op één plek moet zelfs de stroom van de hoogspanningsdraden worden gehaald om deze opbouwen te vervoeren naar de opdrachtgever.

Compact en betaalbaar slak verwijderen, ontbramen en afronden

Het eerste station klopt de slak eraf. Dit gebeurt met een door Lissmac zelf ontwikkeld systeem, dat bestaat uit geharde stalen pinnen op twee banden.

Grote slag gemaakt
Tot afgelopen najaar kocht de staalafdeling alle plasma gesneden delen in. “Die delen kwamen hier grof afgebraamd met een slijptol binnen”, vertelt productieleider Roel van de Klok van Willems Staal. “We moesten ze vaak zelf dan toch nog wel naslijpen.” Deze situatie is nu totaal veranderd. Willems Staal heeft geïnvesteerd in een eigen plasmasnijmachine met een werkbereik van 6×2 meter. “We zijn zelf gaan snijden om de levertijden te verkorten en flexibeler te zijn. Onderdelen die onze tekenaars even snel gesneden willen hebben, zijn nu zo klaar, we hebben geen transport meer en we hebben altijd platen met de kloppende certificaten erbij. We hebben een grote slag gemaakt door zelf te gaan snijden. Dat hadden we eigenlijk veel eerder moeten doen.”

Compact en betaalbaar
Tegelijk met het besluit om de plasmasnijmachine aan te schaffen, werd ook besloten te investeren in machinaal ontbramen en afronden. Hiervoor is bij Lissmac een SMD 133 DRE machine aangeschaft, die enkele weken na de plasmasnijder is geplaatst. Het is een relatief nieuwe machine in het leveringsprogramma van de Duitse slijpspecialist. “Wij hebben al sinds 2003 machines in het programma die in één keer twee kanten tegelijk ontbramen en afronden”, vertelt Peter de Vrieze van Lissmac. “Voor veel bedrijven die met gas of plasma snijden is zo’n installatie echter veel te groot en een te zware investering. Juist voor die bedrijven hebben we de SMD1 machines ontwikkeld, die eenzijdig ontbramen en afronden. De SMD machine is een samensmelting van verschillende technologieën uit de dubbelzijdige SBM-serie en de enkelzijdige Steelmaster-serie in een compacte, betaalbare jas. Deze past goed bij firma’s zoals Willems, die snijden niet als hoofdactiviteit hebben en een goede kwaliteit met mooi afgeronde kantjes willen.”

Compact en betaalbaar slak verwijderen, ontbramen en afronden

Achter de machine staat een opvangbak op wielen waar de delen in vallen.

Eén zijde nabewerken is voldoende
Voor Willems is deze machine een uitstekende oplossing. “Bij de onderdelen die wij snijden is het zelden nodig om ze tweezijdig na te bewerken”, zegt Roel van de Klok. “Vaak gaat er een simpele conservering op en dan is het voldoende om alleen de onderzijde te behandelen.” Willems snijdt op de nieuwe aanwinst vooral staal (80 à 85 procent) en een beetje roestvaststaal en aluminium. De plasmasnijmachine kan tot 80 mm snijden maar Willems snijdt tot maximaal 40 mm omdat tot die dikte ook de gaten in de onderdelen kunnen worden gesneden. Van alle stalen onderdelen gaat 90 tot 95 procent aansluitend door de Lissmac machine. Deze onderdelen wegen hooguit 25 kilo en hebben bescheiden afmetingen. Ze zijn dus niet te zwaar en makkelijk met de hand te tillen.

Drie stations
De SMD 133 DRE heeft aan de voorzijde een opening van 950 mm breed. Hier worden de onderdelen op de lopende band gelegd die door machine voert. Zo gaan ze onder drie stations door. Het eerste station klopt de slak eraf. Dat gebeurt met een door Lissmac zelf ontwikkeld systeem, dat bestaat uit geharde stalen pinnen op twee banden. Deze slaan de slak er als het ware af. De banden lopen in de breedterichting van de machine. De ene draait linksom, de andere rechtsom. Zo wordt de slak van twee kanten van de onderdelen afgeklopt, terwijl deze delen dankzij dit bewerkingsprincipe tevens goed op hun plek blijven liggen. “Dit is een voorbewerking, die te vergelijken is met een hamer die de slakken wegklopt”, legt Peter de Vrieze uit. “Zo maak je de volgende stappen, het wegnemen van de scherpe randen en het afronden, eenvoudiger, energie-efficiënter en verleng je de standtijd van de gereedschappen. Tevens hoeft je door de voorbewerking je niet veel te slijpen, waardoor er zeer weinig hitte-inwerking is. Het materiaal komt koud uit de machine, wat prettig is voor operator. Het tweede station in de machine is een schuurband die de restbramen wegschuurt. Daarna passeren de onderdelen station 3: twee rotorkoppen met borstels die de kanten afronden in alle richtingen.

Compact en betaalbaar slak verwijderen, ontbramen en afronden

De drie stations in beeld: de geharde stalen pinnen op twee banden die de slak van de onderdelen kloppen, de schuurband die de restbramen wegschuurt en de twee rotorkoppen met borstels die de kanten afronden in alle richtingen.

Mooie productiecel
Bij Willems vormen de plasmasnijder en de Lissmac machine samen een mooie productiecel. De operator pakt de gesneden onderdelen op een karretje, rijdt dit naar de machine en legt ze op de lopende band. Achter de machine staat een opvangbak op wielen waar de delen in vallen. Operator Bart van Oijen is er blij mee. Slijpen met een vibrerende machine in de hand hoeft niet meer. Het ontbramen en afronden gaat veel sneller, er ontstaat geen stof en de onderdelen zijn van een perfecte en altijd dezelfde constante kwaliteit. Het instellen van de machine is eenvoudig. De dikte van het materiaal moet worden ingegeven, meer is het eigenlijk niet. Na het maken van enkele proefstukjes weten ze bij Willems precies hoeveel afronding ze op de kanten willen, wat goed genoeg is, niet te weinig, maar zeker ook niet te veel. Dankzij de 950 mm brede band kunnen vaak meerdere onderdelen naast elkaar worden gelegd, een serie gaat er zo vlot doorheen. Bart van Oijen had al gauw ontdekt dat hij de onderdelen het best een beetje scheef kan leggen omdat de stalen pinnen de slak er dan mooier afkloppen.

Compact en betaalbaar slak verwijderen, ontbramen en afronden

Operator Bart van Oijen kan meerdere onderdelen naast elkaar op de 950 mm brede band leggen.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Video: Compact ontbramen en afronden met Loewer DD200 Mini

11-11 Deze machine is uitgerust met de bekende disc-schijf van Loewer, waarmee de plaatdelen worden…

MetavakNieuws

Compacte krachtpatser voor finishen kleine plaatdelen

24-09 De machinefabrikant uit het Brabantse Bergeijk ontwikkelt zich tot een wereldmerk in het ontbramen,…

Plaatbewerking

ACT presenteert compacte plasmasnijmachine Pico

03-07 De ACT Pico is allereerst compact en krachtig. Met een snijbereik van 1 meter…

Plaatbewerking

Mebema biedt refurbished machines van Trumpf aan

28-02 Stan Reijrink, oprichter en eigenaar van Mebema, is opgetogen over het partnerschap met I-H&S.…

TechnishowNieuws

Voorbeschouwing Plaatbewerking – TechniShow 2024

07-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Q-Fin neemt alleskunner mee naar METAVAK

03-10 De SER1200 biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn worden geplaatst. In…

Plaatbewerking

3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

27-06 Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van…

Oppervlaktetechniek

Maximale flexibiliteit met gedetailleerd ontbraamconcept

19-04 Robert Plersch Edelstahltechnik, opgericht in 1819 (!) als een kleine constructiebankwerkerij, heeft het portfolio…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs