Comsol introduceert Model Manager
Comsol, leverancier van simulatiesoftware voor productontwerp en onderzoek, introduceert in versie 6.0 van haar Multiphysics software twee nieuwe functies: de Model Manager en de Uncertainty Quantification Module.
De Model Manager biedt versiebeheer en gemeenschappelijke opslag voor efficiënte samenwerking in simulatieprojecten.
De Model Manager is een nieuwe werkruimte in Multiphysics die structuur, versiebeheer en effectieve samenwerking biedt. De werkruimte is volledig geïntegreerd in de Multiphysics gebruikersinterface en is ontworpen voor het beheer van simulatiegegevens, versiebeheer, het bijhouden van wijzigingen en geavanceerde zoekfunctionaliteit binnen modellen, CAD-gegevens en andere gerelateerde externe bestanden.
Samenwerken
De Model Manager biedt een gestructureerde werkruimte waar collega’s en teams kunnen samenwerken binnen hun organisaties en zelfs met externe partijen. Hierdoor komt de focus te liggen op effectief productontwerp en innovatie. Efficiënte gegevensopslag, waarbij alleen wijzigingen in eerdere versies worden bewaard, en het eenvoudig opzetten van vertakkingen en samenvoegen daarvan voor parallelle modelontwikkeling, dragen ook bij aan een efficiënte modelleer- en simulatie workflow van een organisatie.
“We vullen onze Model Builder en Application Builder, voor het ontwikkelen van multifysica modellen en simulatie apps, nu aan met de Model Manager voor modelontwikkeling en simulatiedata-management. Samen zullen deze functies de samenwerking binnen engineeringgroepen, tussen afdelingen en ondernemingen, en zelfs tussen landen vergemakkelijken. Dit zal onvermijdelijk leiden tot betere proces- en fabricageontwerpen omdat alle competenties van een organisatie effectief worden ingezet”, zegt Svante Littmarck, CEO en president van Comsol.
Uncertainty Quantification Module
De nieuwe Uncertainty Quantification Module maakt het mogelijk om meer complete, meer nauwkeurige en bruikbaardere multifysische modellen te produceren. Op basis van probabilistische ontwerpmethoden kunnen gebruikers met betrouwbaarheidsanalyses zien hoe bijvoorbeeld fabricagetoleranties de beoogde prestaties van het eindproduct beïnvloeden, om over- en under design van ontwerpen en processen te voorkomen.
Screening- en gevoeligheidsanalyses brengen aan het licht welke parameters belangrijker zijn dan anderen, waarmee bijvoorbeeld de geldigheid van basishypothesen van modellen op efficiënte wijze kan worden getoetst. Met behulp van uncertainty propagation kunnen kansverdelingen worden toegekend aan de outputgrootheden die van belang zijn.
Prestatieversnelling
Versie 6.0 brengt verder verbeteringen aan de solvers met zich mee. Dit levert een prestatieversnelling van een factor 10 op voor modellen met stralingswarmte en voor modellen die onderhevig zijn aan niet-lineair structureel materiaalgedrag. Met versie 6.0 belooft Comsol de productiviteit van ingenieurs, hun teams en hun ondernemingen op het gebied van productontwerp, procesontwikkeling en productie te verhogen.