Continuproductie in chocoladefabriek met Demag KBK-hijsoplossing

Wanneer je aan chocolade denkt, denk je aan België. De verscheidenheid aan verschillende soorten is nergens ter wereld zo groot als hier. Helemaal niet zo gek, als je bedenkt dat in het jaar 1912 de Praline (bonbon) is uitgevonden in België. In dit land van de chocolade is ook ‘s werelds grootste chocoladefabrikant Barry Callebaut gevestigd. Christophe Vermeire, senior project engineer, vertelt over de vernieuwde continu-productielijn voor het inpakken van chocolade halffabricaten.

Barry Callebaut is producent en leverancier van vloeibare chocolade en chocolade halffabricaten. Het bedrijf levert zijn producten aan bedrijven over de gehele wereld, die het op hun beurt weer verwerken tot eindproducten en in de markt zetten. Er bestaat een zeer grote kans dat u de chocolade van Barry Callebaut al eens in uw mond heeft gehad. De klantenkring loopt uiteen van groothandelaren tot ambachtelijke gebruikers. Voorbeelden van producten waar de chocolade van Barry Callebaut in is verwerkt zijn bijvoorbeeld Côte d’Or, KitKat, Milka, Oreo, Rolo en Toblerone (van de producenten Nestlé en Mondelēz). Barry Callebaut doet zelf erg veel onderzoek en is onder andere uitvinder van ‘Ruby Chocolate’, een roze en fruitig smakende -vierde- chocoladesoort.

Kinderarbeid verbannen
Nederlanders eten gemiddeld per jaar ongeveer 5 kg chocolade, Belgen gemiddeld zelfs wel 9 kg. Ondanks deze grote hoeveelheden, weten maar weinig mensen waar hun chocolade precies vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Dit is een vaak onbelichte kant van chocolade waar tegenwoordig gelukkig steeds meer aandacht voor is. Chocolade wordt gemaakt van de cacaobonen die te vinden zijn in de vruchten van een cacaoboom. Deze bomen groeien het beste in de landen rond de evenaar en de vruchten (ter grootte van een rugbybal) moeten handmatig geplukt worden. De teelt en het plukken van de vruchten is een intensief proces en er komt (zeker vroeger) nog steeds veel kinderarbeid aan te pas. Gelukkig is dit tegenwoordig veel minder, maar de omstandigheden kunnen nog flink verbeterd worden. Barry Callebaut neemt een voorbeeldpositie aan en zet zich hier voor in. Een van de kerndoelstellingen voor 2025 is daarom dan ook het volledig verbannen van kinderarbeid uit hun productielijnen.

Logistieke werkzaamheden
Barry Callebaut heeft meerdere vestigingen verspreid over circa 30 landen. Op de locatie Halle in België houden ze zich voornamelijk bezig met het inpakken van de producten en met logistieke werkzaamheden. Productie van de grondstoffen wordt voornamelijk gedaan op de andere locaties en slechts een klein gedeelte wordt gedaan in Halle. De samenwerking met Van Den Berg Transporttechniek begon eigenlijk al ruim voor de aanschaf van het nieuwe systeem. Bij Barry Callebaut werd namelijk al meerdere jaren gewerkt met het Demag KBK hangbaansysteem. Een aantal rechttoe-rechtaan uitvoeringen welke erg efficiënt zijn voor repeterende handelingen. De ervaringen met dit systeem zijn altijd positief geweest en daarom werd er besloten om wederom bij van den Berg aan te kloppen met een nieuwe uitdaging.

Continuproductie in chocoladefabriek met Demag KBK-hijsoplossing

In combinatie met de elektrische Demag rijwerken en een op maat gemaakte bediening, bood van den Berg Transporttechniek een perfect passend halfautomatisch hijssysteem aan.

Inpaklijnen continu voeden
Barry Callebaut benaderde van den Berg om een specifieke oplossing te bedenken voor een nieuwe productielijn. Het systeem is bestemt voor de fase uit het gehele productieproces, waarbij de halffabricaten verpakt worden in afgewogen proporties. Dit inpakproces is opgebouwd uit verschillende modules, zoals sorteer-en weegmachines, diverse transportbanden, inpakmachines, et cetera. De nieuwe KBK hangbaansystemen staan aan de start van de inpaklijnen en moeten er voor zorgen dat deze continu gevoed blijven.

Continuproductie in chocoladefabriek met Demag KBK-hijsoplossing

De grote big bags met chocolade druppels worden gepositioneerd boven de sorteermachines zodat ze daar door middel van een speciale losslurf gedoseerd in de sortering kunnen stromen.

Vaste hijsoplossing
Voor de herinrichting was er één belangrijke wens: continu-productie. Er is lang nagedacht over de meest efficiënte oplossing en er zijn diverse opstellingen onder de aandacht geweest. Mobiele hijs- en hefmiddelen werden al snel uitgesloten omdat er een beperkt grondoppervlak beschikbaar is. De plannen werden bij van den Berg neergelegd met de wens voor een vaste hijsoplossing, die ook nog eens kon worden geïntegreerd in het bestaande proces. Barry Callebaut was gelukkig al bekend met het Demag KBK systemen en wist uit ervaring waar de voordelen en verbeterpunten liggen. Een minpunt van het oude hangbaansysteem was het tijdverlies tijdens big bags wissels. Bij elke wissel kwam de lijn namelijk tot stilstand en kon pas weer verder nadat het takel een nieuwe big bag had opgehaald.

Halfautomatisch hijssysteem
Demag KBK biedt diverse rechtlijnige x-y-z hijssystemen voor ergonomisch hijsen. De profielen en onderdelen zijn standaard van hoge kwaliteit en hebben een hoge performance. Maar wat Demag KBK zo speciaal maakt, zijn de gestandaardiseerde oplossingen voor afwijkende situaties. Denk bijvoorbeeld aan bochten, wissels en foodgrade afwerkingen. In combinatie met de elektrische Demag rijwerken en een op maat gemaakte bediening, bood van den Berg Transporttechniek een perfect passend halfautomatisch hijssysteem aan. De oplossing bestaat uit een drietal KBK hangbaansystemen waarmee drie verschillende verpakkingslijnen worden bediend. Aan de start van deze inpaklijn worden grote big bags aangeleverd met chocolade druppels. Deze dienen vervolgens gepositioneerd te worden boven de sorteermachines zodat ze daar door middel van een speciale losslurf gedoseerd in de sortering kunnen stromen.

Continuproductie in chocoladefabriek met Demag KBK-hijsoplossing

Barry Callebaut, ‘s werelds grootste chocoladefabrikant, is producent en leverancier van vloeibare chocolade en chocolade halffabricaten.

Elk KBK hangbaansysteem bestaat uit een recht KBK profiel, wat van het oppikpunt naar een wissel toeloopt. Vanaf daar kan gewisseld worden tussen twee aparte bochten die elk uitkomen bij een van de twee lospunten. Voor elk lospunt is er een aparte Demag kettingtakel van 1250kg. Op deze manier is er altijd één takel vrij en één takel op het lospunt. Met het vrije takel kan dan een nieuwe big bag worden opgehaald. Beide takels zijn elektrisch verrijdbaar en kunnen afzonderlijk bediend worden. onder beide haken hangt een speciale big bag-traverse zodat de big bags ook eenvoudig ingehaakt kunnen worden. Alle onderdelen van het hangbaansysteem zijn voorzien van een foodgrade afwerking. Dit houdt in dat de profielen en takels zijn voorzien van een extra dikke laag corrosiebestendige (witte) foodgrade poedercoating. De kettingen zijn voorzien van foodgrade vet, de reductiekasten gevuld met foodgrade olie en de takels hebben een vernikkelde lasthaak, ophanging en draagstructuur. Alles om de hygiëne en kwaliteit te waarborgen.

Continuproductie in chocoladefabriek met Demag KBK-hijsoplossing

Callebaut doet zelf erg veel onderzoek en is onder andere uitvinder van ‘Ruby Chocolate’, een roze en fruitig smakende -vierde- chocoladesoort.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Instapmodel kettingtakel Demag

19-06 Voor veel kraanbouwers en machinisten is de Demag DC-kettingtakelserie de ultieme kettingtakel, die continu…

Logistiek

Schoeller Allibert start productie in gloednieuwe state-of-the-art-vestiging in België

28-10 Samen met Schoeller Allibert investeerde de Limburgse ondernemer 15 miljoen euro in de nieuwe…

Logistiek

De Kok Staalbouw optimaliseert logistiek

15-05 De Kok Staalbouw heeft onlangs haar interne logistiek een flinke upgrade gegeven. Door drie…

Logistiek

15 procent meer productiecapaciteit

05-12 Atelier Janssen Kaulille, specialist in containers, afvalpersen, kippers, opleggers en gronddumpers, heeft in Bocholt…

Logistiek

Duurzaam hijsen met Demag ECO-kranen

01-09 Arcus Nederland, al jaren specialist in buizen, flenzen en fittingen, is uitgegroeid van een…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs