Coronavirus blokkeert nu ook nieuw evenement 4Innovatordays
UPDATE: Vanwege het grote aantal aanmeldingen heeft de organisatie van de 4InnovatorsDays moeten besluiten dit nieuw opgezette evenement te verschuiven.
“We volgen de richtlijnen van de autoriteiten in zake het Corona virus en stellen de gezondheid van onze klanten en leveranciers voorop. We rekenen op uw begrip en we gaan er vanuit deze dagen later dit voorjaar als nog door te kunnen laten gaan. De voorlopig vastgestelde datum hiervoor is 27 en 28 mei 2020.
(later meer)
Oorspronkelijk bericht:
Q-Fin, Kumatech, LVD en Valk Welding organiseren 4InnovatorsDays
Supersnel finishen en afronden, het geautomatiseerd vervoeren van plaatdelen door de fabriek, gerobotiseerd kanten en lassen. Dit en meer is allemaal te zien op de 4InnovatorsDays, die op woensdag 18 en donderdag 19 maart worden gehouden in het Experiencecenter van Q-Fin in Bergeijk.
De initiatiefnemers van dit evenement zijn Q-Fin, LVD, Valk Welding en Kumatech. Alle vier hebben ze met één van hun producten een nominatie voor de TechniShow Innovation Awards behaald. Nu de TechniShow is uitgesteld tot begin september, zochten ze naar een mogelijkheid om deze innovaties toch op korte termijn te tonen aan de metaalbewerkende industrie. Daarom hebben ze de handen ineen geslagen voor de 4InnovatorsDays: vier innovaties voor innovators. Deze dagen worden gehouden in de week dat eigenlijk de TechniShow zou plaatsvinden: op 18 en 19 maart.
Q-Fin
Q-Fin zal haar hele machineprogramma voor het ontbramen, afronden en finishen van metalen plaatdelen demonstreren, waaronder de nieuwe F600 SP4. Hiermee is het mogelijk om supersnel een mooie richtingloze oppervlaktefinish en egale afronding van gesneden plaatwerk te realiseren. Het geheim van deze machine zit ‘m in de combinatie van een planetair borstelsysteem met vier linksom-/rechtsom-draaiende koppen, die tevens oscilleren. Een tweede nieuwe machine is de F1500. Hiermee is het finishen van plaatwerkdelen tot 1500 mm breed mogelijk. De machine is geschikt voor de volgende bewerkingen op metalen plaatdelen: ontbramen, afronden, slijpen, finishen, slakken verwijderen en oxidehuid verwijderen.
Bezoekers worden uitgenodigd hun plaatdelen mee te nemen en deze te laten bewerken/testen. Hiervoor beschikt Q-Fin over een eigen kenniscentrum. Bezoekers kunnen samen met een medewerker van Q-Fin een van de machines bedienen en daarbij ontdekken hoe eenvoudig dit is. Zo ervaren ze zelf hoe snel een kwalitatief goede finish mogelijk is. Meetapparatuur (microscans) is aanwezig om direct de ruwheid en de radius te meten.
Kumatech
Kumatech is van de partij met de plaatwerkidentificatiemachine Kuma Pro 2000 en met de drie AGV voertuigen Pallet Jack, Tractor Tom (met palletlift) en Dual John (met rollenbaan). Deze AGV’s biedt Kumatech aan om het toenemende aantal transportbewegingen in plaatbewerkende bedrijven te automatiseren. Doordat de series steeds kleiner zijn geworden, moet er steeds meer personeel worden ingezet voor logistieke handelingen. De hele dag zijn medewerkers bezig met het verplaatsen van plaatdelen: van de laser naar de kantbank, van de kantbank naar de lasafdeling of de expeditie et cetera. En daar willen de ondernemers van af. De orders moeten geautomatiseerd door de fabriek gaan.
Dat kan met deze AGV’s die Kumatech in overleg met een aantal plaatbewerkers heeft ontwikkeld. Pallet Jack is een pallettruck. Hij kan een pallet net van de vloer oppakken, vervoeren en ergens anders weer neerzetten. Stapelrekken, pallets, bokken, alles kan er op vervoerd worden. Tractor Tom is een trekker op palletformaat. Hij kan wagens voorttrekken en ook worden voorzien van een liftje. Zo kan hij bijvoorbeeld onder een tafel door rijden, deze liften en dan vervoeren. Dual John is een trekker op kratformaat. Hier kan een rollenbaantje opgeschroefd worden of een rek waarin kratten kunnen worden geplaatst. Ook toont Kumatech een Techman cobot die plaatwerk op de Kuma plaatst.
LVD
De gerobotiseerde buigcel Dyna-Cell van LVD verenigt een elektrisch aangedreven Dyna-Press Pro kantbank met 40 ton drukkracht en een industriële Kuka-robot. Samen leveren ze maximale buigproductiviteit op een compacte oppervlakte van 5×5 m. Dyna-Cell is nu ook beschikbaar met het adaptieve hoekmeetsysteem Easy-Form Laser van LVD dat de machine toelaat automatisch variaties in materialen zoals plaatdikte, koudversteviging en walsrichting te compenseren. De programmering van Dyna-Cell verloopt snel en automatisch – 10 minuten zijn nodig voor de aanmaak van het buig- en robotprogramma en 10 minuten voor de gereedschapsconfiguratie en de productie van het eerste stuk. Het programmeren gebeurt volledig offline en de robot moet de bewegingen niet aanleren bij de machine. Dit verkort de instellingstijd en verzekert snelle productie, ook van kleine series.
De robot heeft een universele grijper, ontwikkeld en gepatenteerd door LVD. Eén grijper wordt ingezet voor alle toepassingen en hanteert werkstukken van 35×100 mm tot 350×500 mm en een gewicht van maximaal 3 kg. De Dyna-Cell kan zowel met robot als met operator werken en biedt zo de perfecte oplossing voor kleine, medium en grote series. Tevens zal LVD een 80 ton, 2500 mm EFL kantbank tonen, alsmede softwaredemonstraties verzorgen.
Valk Welding
Valk Welding toont een cel met een alu-lasrobot, die wordt beladen door een cobot. Hiermee zullen pennenbakjes worden geproduceerd. Valk Welding behaalde een nominatie voor de TechniShow Awards met de nieuwe Arc-Eye adaptieve cameratechniek. Hiermee kan de lasnaad niet alleen worden gevolgd, maar ook de naadvorm worden herkend en het programma van de robot hierop worden aangepast. De software en lasercamera van Arc-Eye CSS Adaptive volgen de lasnaad, herkennen de naadvorm en passen de lasparameters zoals stroom, spanning, pendelbeweging en snelheid in het programma bij een afwijking realtime aan. Daarmee wordt de lasrobot vele malen intelligenter dan nu al het geval is.
Waar voorheen bij lasnaadafwijkingen het programma handmatig moest worden aangepast kan de robot nu zelf de afwijking herkennen én oplossen. Het resultaat van deze innovatie is volgens Valk Welding dat lasrobots nu ook kunnen worden ingezet voor die bedrijven en producten waar afwijkingen in de vorm van de lasnaad inherent zijn aan de desbetreffende industrie. Een voorbeeld is de scheepsbouw. Laswerk dat voorheen uitsluitend door de mens kon worden gedaan, kan nu toch worden geautomatiseerd.
Naast deze vier bedrijven zullen ook Metaaltechniek en Boeck aanwezig zijn voor het demonstreren van borstels en schuurmiddelen.
Iedereen is van harte welkom op de 4InnovationsDays.
Vooraf aanmelden kan bij de accountmanagers van de deelnemende bedrijven.