Coronavirus verstoort flow bij starter Hoogma Fijnmetaal
Met de start van zijn eigen bedrijf Hoogma Fijnmetaal heeft Joep Hoogma begin dit jaar zijn jongensdroom verwezenlijkt. Hij zat al lekker in een flow en kwam makkelijk tot 40 à 50 uur werk in de week. De coronacrisis veroorzaakt echter vertraging in de levering van materialen, waardoor zijn machine ook al een paar dagen heeft stil gestaan. Maar Joep maakt zich geen zorgen: “Deze crisis zal hooguit mijn plannen wat vertragen.”
Voordat hij voor zichzelf begon had Joep al de nodige ervaring opgedaan bij verschillende werkgevers. Daar heeft hij ontdekt wat hij wil en vooral ook wat hij niet wil met zijn werkzame leven. Zijn eerste baan was het monteren en ombouwen van palletwagens. Bij die werkgever zag hij ook mensen van R&D bezig en dat interesseerde hem veel meer. Daarom besloot hij enkele technische opleidingen te volgen. Joep kon aan de slag bij Dijkink, machinehandel en fijnmechanische werkplaats. Daar leerde hij veel en mocht hij 4 jaar lang in alle vrijheid enkele machines aan de gang houden, 3-assig tot en met 5-assig simultaan. Hij maakte een uitstapje naar Bosch Rexroth waar hij lay-outs van schepen verzorgde, maar merkte al snel dat hij niet zijn ei niet kwijt kon achter het bureau. Hierna kwam hij in de werkvoorbereiding terecht bij Smelt Drunen, hier miste hij toch echt de interactie met de machines die hij bij Dijkink wel had.
Precisie vakwerk
Dat was het moment om voor zichzelf te beginnen met Hoogma Fijnmetaal, een flexibel bedrijf dat met klanten meedenkt van ontwerp tot eindproduct. Hoogma levert precisie vakwerk en optimale service en kan klanten ook in ontwerpfase bijstaan met tekenwerk op technisch en design niveau. Gespecialiseerd in zowel prototypes/enkelstuks (1-10) werk als seriematig werk (10-1000), is Joep gestart in een bedrijfsverzamelgebouw in Heesbeen (Noord-Brabant), waar zijn broer nog wel wat ruimte over had. Bij zijn oud-werkgever Dijkink kocht hij zijn eerste machine, een 3-assige Doosan DNM 500.
In het bedrijfsverzamelgebouw is ook een werkvoorbereider van een groot staalbouwbedrijf werkzaam, die de jonge starter vol stopt met werk. Hiervoor maakt hij onderdelen voor onder andere bruggen. Dat is minder nauwkeurig werk dan de onderdelen voor de offshore-, halfgeleider- en voedingsmiddelenindustrie, waarmee Joep veel ervaring heeft en waarvoor hij ook al een aantal klanten heeft.
Verstoring materiaalleveringen
Hij was lekker bezig, tot het coronavirus de hele wereld op zijn kop zette. “Het enige wat ik ervan merk zijn de verstoringen in de materiaalleveringen. Ik koop het materiaal niet zelf, maar dat doet mijn klant. Ik heb al bericht gehad dat leveringen vertraagd zullen worden met 1 à 2 weken.” Die vertraging heeft hij zelf inmiddels aan den lijve ondervonden: een lading werd een week later geleverd dan vooraf gepland. “Dat is nu nog geen probleem want ik sta alleen en kan in principe altijd door. Daarbij verhuur ik me ook nog een dag in de week. Maar die vertragingen zouden wel een probleem kunnen worden. Ik heb gehoord dat bepaalde orders al on hold liggen.”
Allerbeste keuze
Vooralsnog maakt Joep zich echter geen zorgen. “Als het maximaal 3 à 4 maanden duurt is het wel te overzien. Ik zal in overleg met de klant een oplossing moeten vinden en voor een betere doorstroom moeten zorgen. Bijvoorbeeld meer op voorraad moeten nemen.”
Het coronavirus zal zeker niet het einde van zijn bedrijf betekenen, maar hooguit wat vertraging in zijn plannen opleveren. Want die plannen zijn duidelijk: specialiseren in freeswerk, in het eerste jaar alle kosten dekken, flink investeren in tooling en geen euro overhouden. In het tweede jaar een 5-asser erbij en daarna eventueel een werknemer aannemen met ervaring in robotisering/celwerk om een robot tussen de 3- en 5-assige machine te positioneren, dat is de toekomst. “Ik heb altijd tegen iedereen geroepen dat het mijn droom was ooit mijn eigen bedrijf te beginnen. Ik ben blij dat ik dit avontuur ben aangegaan, want de vrijheid geeft mij veel rust. Het is de allerbeste keuze uit mijn leven.”