Corrosietest ECN voorkomt schade in precisie-industrie

Veel schade aan zonnecellen, medische apparatuur, printers, micro-elektronica en andere machineonderdelen in de precisie-industrie is te voorkomen door vroegtijdig onderzoek naar corrosie en materiaalkeuze. ECN heeft daarvoor een snelle testmethode ontwikkeld, die na succesvolle toepassing in sectoren als de lucht- en ruimtevaart, hightech maakindustrie, metaalhandel en de nucleaire sector, deze week tijdens de Precisiebeurs in Veldhoven (3 en 4 december) wordt gepresenteerd.

Wereldwijd loopt de schade door corrosie in de miljarden euro’s per jaar. Bedrijven zien hun onderhoudskosten stijgen, moeten installaties en processen stilleggen of lijden schade door vertraging bij de ontwikkeling van nieuwe producten. In de precisie-industrie treden dezelfde corrosieprocessen op, maar zijn de impact en de schade zo mogelijk nog ernstiger. “Bij dit soort producten en instrumenten betekent corrosieschade vaak meteen einde verhaal. Daarom is het nog belangrijker om het gebruikte materiaal te testen”, legt Bas van Bree van ECN uit.
ECN is gespecialiseerd in onderzoek naar corrosie en andere faaloorzaken. Terwijl andere onderzoeksbureaus daar soms een half jaar voor nodig hebben, kan ECN al binnen enkele dagen resultaten tonen. In speciale laboratoria worden met state of the art apparatuur versneld omstandigheden gesimuleerd en wordt onder hoge druk, temperatuur of met gassen getest hoe corrosiebestendig het materiaal is. Bij een negatieve testuitslag draagt ECN meteen oplossingen aan. “We kunnen dit doen omdat we verschillende disciplines binnen ECN kunnen combineren. Zo’n multidisciplinair team varieert van werktuigbouwkundigen en procestechnologen tot materiaalkundigen”, aldus Van Bree.
ECN verricht het corrosieonderzoek al voor de top van het Nederlandse bedrijfsleven zoals de hightech precisie-industrie, vliegtuigbouwers, producenten van onderdelen voor mobiele telefoons, staalfabrieken, buizenleveranciers, energiebedrijven en voor de eigen kernreactor in Petten. Om de Nederlandse precisie-industrie nog beter bij te staan, heeft ECN het materiaalkundig onderzoek onlangs uitgebreid naar zijn locatie op de High Tech Campus in Eindhoven. In die regio zitten veel innovatieve bedrijven in de precisie-industrie die bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe hightech producten en processen. Zij krijgen hulp bij hun materiaalkeuze doordat ECN kan vaststellen of in een (nieuw) product of proces corrosie zal optreden. Van Bree: “Door materialen vooraf goed te testen krijg je inzicht in gedrag tijdens de toepassing. Met de juiste materiaalselectie voorkom je dus schade.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

Materialen

Masterclass corrosiebestendig ontwerpen

31-05 Corrosie op een eindproduct kan worden voorkomen in verschillende fases. Eén van de belangrijkste…

Materialen

Norm stalen elementen in ondergrond

22-02 NEN 6766 geeft eisen voor het ontwerp en de uitvoering van constructieve stalen elementen…

Materialen

European Corrosion Medal voor Arjan Mol

06-07 Als voormalig voorzitter van de European Federation of Corrosion (EFC) wordt Arjan Mol geprezen om zijn…

Verspanen

KIVI en Mikrocentrum starten samenwerking

04-07 Mikrocentrum ondersteunt de hightech- en maakindustrie met opleiden, ontmoeten en ondernemen. Dit sluit mooi…

Toeleveren

Marc Hendrikse in bestuur Mikrocentrum

09-03 Met de komst van Hendrikse versterkt Mikrocentrum de ambitie om een Leven Lang Ontwikkelen…

Materialen

Corrosie bij aluminium weer actueel

23-12 De luchtvochtigheid is weer hoog, de kou komt er aan, dus de risico’s op…

Bedrijf en Economie

BCSEMI NL en High Tech NL bundelen krachten

04-09 BCSEMI NL en High Tech NL, twee platforms voor de technische industrie, integreren per…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs