Creatief bedrijf groeit door investering in BLM buislaser

Het traject van concept tot uitvoering versnellen en daarmee op meerdere niveaus binnen het productieproces veel tijd besparen. Dat heeft het multidisciplinaire en creatieve productiebedrijf Fisheye bereikt met de investering in een buislaser van BLM Adige.

Fisheye produceerde met de buislaser het metalen en aluminium frame voor the Star in Motion, een 6 meter grote stervormige lichtconstructie die binnen de Kingdom Tower in Riyad hangt.

“Uitbesteden was voor ons geen optie omdat we met strakke deadlines werken en snel moeten kunnen schakelen. De buislaser maakt dat mogelijk. Waar we voorheen voor een project 4 dagen nodig hadden om al het kokerwerk te zagen en te boren, doet de buislaser dat nu in 9 minuten”, vertelt mede-eigenaar Stijn Slabbinck.

Fisheye is een multidisciplinair productiebedrijf dat creatieve projecten realiseert van ontwerp tot eindproduct. Spraakmakend voorbeeld is the Star in Motion, een 6 meter grote stervormige lichtconstructie die op 257 meter hoogte binnen de Kingdom Tower in Riyadh hangt. Fisheye produceerde met de buislaser het metalen en aluminium frame, zorgde voor de LED-verlichting, de softwarebesturing, het transport en de ophanging op locatie.

Een tweede voorbeeld is de productie van domes voor Holiday On Ice. Een soort stalen iglo’s opgebouwd uit demontabele elementen uit 25X25 mm gesneden kokers die als puzzelstukjes worden samengesteld tot een ruimte van 80 vierkante meter. Dat de Fisheye ingenieurs daarnaast ook alle mechanische en digitale technieken ontwikkelen en realiseren, typeert het multidisciplinaire karakter van het bedrijf.

Inzet high-end CNC-machines cruciaal

“Omdat het in alle gevallen om maatwerk voor eenmalige projecten gaat, is de inzet van high-end CNC-machines cruciaal. Daarom is het belangrijk om over een aantal bewerkingstechnieken te kunnen beschikken, zodat je de mogelijkheden van die techniek leert kennen en er alles uit kan halen. Dat bereik je niet wanneer je veel uitbesteedt. Zo beschikken we over een watersnijmachine, een 5-assige freesmachine en sinds kort een buislaser van BLM Adige. De engineers die het tekenwerk doen staan ook aan de machine. Zo bouw je in de loop der tijd specialisme op en leer je als engineer hoe je met de machines om moet gaan en er alles uit kan halen”, vervolgt Stijn Slabbinck. “Een creatief idee wordt op die manier niet meer begrensd door technische mogelijkheden.”

Slimme verbindingsmogelijkheden

“Juist de mogelijkheden die de BLM buislaser biedt om slimme verbindingen te maken is voor ons cruciaal. Door nokjes aan de kokers te snijden die exact in de gaten van de kokers passen hoeven de lassers niet eerst de juiste positie uit te meten. Dat betekent in de praktijk dat alles exact past, er geen fouten meer hoeven te worden hersteld en we een project sneller en efficiënter op kunnen bouwen. Onze engineers maken ook veel gebruik van de mogelijkheid om kokers 3-zijdig te snijden, zodat je deze alleen maar hoeft te buigen en te lassen. Zo kan je constructiedelen snel samenstellen zonder zagen, meten en klemmen.”

Tekening basis voor productie

De tijdsbesparing begint al in de tekenfase. “We werken het project volledig in 3D uit, zodat we het ontwerp ter visualisatie aan de klant voor kunnen leggen en om er daarna de CNC files voor de productie uit te halen. Die importeren we in de Artube software van BLM. Juist de software van BLM gaf ons de doorslag voor deze fabrikant te kiezen. We hebben lang gezocht naar de juiste leverancier en daarbij geleerd dat je vooral naar de software moet kijken. BLM is daarin onderscheidend.”

Automatiseren om te groeien

“Hoewel de machine geschikt is voor bundelbelading, is de buislaser bij ons ingericht op enkelstuks belading, middels een 6,5 m lange kettinglader aan de voorzijde. Die wordt gevuld met verschillende delen die achter elkaar worden gesneden. Al met al besparen we dus veel werk zowel in het voor- als het natraject. Dat geeft je als firma de mogelijkheid te kunnen groeien”, besluit Stijn Slabbinck.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

BLM’s LS7 plaatlaser heeft ultrakorte palletwisseltijd

22-10 De LS7 is een compacte, krachtige lasersnijmachine met ultrakorte palletwisseltijd van slechts 9 seconden,…

Plaatbewerking

Constructiebedrijf De Vries moderniseert machinepark met buislaser

05-06 Met dit specifieke model is De Vries op dit moment een van de weinige…

Plaatbewerking

Korte omsteltijden van ByTube Star 130 zijn goud waard voor Metlas

05-06 En juist dat laatste was voor directeur/eigenaar Ron Wouters van Metlas een belangrijke reden…

Plaatbewerking

Tuwi showt Accurl buislaser met bundelbelading op Tube

09-04 Dat deelname aan Tube, waar altijd veel Nederlandse en Belgische bezoekers op afkomen, de…

Plaatbewerking

Assink & Schipholt breidt machinepark uit met buislaser

26-02 Van oudsher is Assink & Schipholt vooral goed in dun RVS plaatwerk. Uitdagend precisie…

Plaatbewerking

Tuwi introduceert fiberlasers, buislasers en kantbanken van Accurl

08-02 De machineleverancier uit Winterswijk en Dordrecht ziet deze nieuwe vertegenwoordiging als een aanvulling op…

Automatisering

BLM Group maakt buigen eenvoudiger met nieuwe VGPNext software

22-05 De Italiaanse machinebouwer noemt vooral de grafische interface baanbrekend; de vele met een klik…

Plaatbewerking

Adlas steeds completer door gerichte investeringen

24-04 Officieel is Adlas gecertificeerd volgens de norm EN1090-1 met productnorm EN1090-2 tot en met…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs