Creatieve oplossingen voor toekomst van werk in metalektro
De Metalektrodag 2024, georganiseerd door A+O Metalektro in de historische Prodentfabriek in Amersfoort, bracht een frisse kijk op de toekomst van werk. Met het thema ‘Van schaarste naar bloei’ stond de dag in het teken van oplossingen voor de structurele krapte op de arbeidsmarkt en in de techniek.
Asief Habiboellah, directeur van A+O Metalektro, opende de Metalektrodag. “Hoe zorgen we dat we de maakindustrie in Nederland behouden?”
(Foto: Sven Scholten)
Inspirerende keynotes en interactieve workshops gaven bijna 300 HR-professionals en leidinggevenden uit de metalektrosector handvatten om de maakindustrie in Nederland te behouden.
‘Maakindustrie behouden’
De dag werd geopend door Asief Habiboellah, directeur van A+O Metalektro. “Jullie zijn de makers van de toekomst. Hoe zorgen we dat we de maakindustrie in Nederland behouden? Hoe zorgen we dat we als sector innovatief blijven en producten blijven maken die zowel voor Nederland als mondiaal een bijdrage leveren aan welvaart en welzijn van de bevolking? Hoe zorgen we dat jullie bedrijven blijven bloeien, als het human capital ontbreekt?”
Hoog tijd voor frisse kijk op werk
Een boodschap die werd onderstreept door macro-econoom Mathijs Bouman, columnist bij Het Financieele Dagblad en economisch redacteur van actualiteitenrubriek Nieuwsuur. Zijn keynote was voor de zaal een wake-upcall dat de krapte op de arbeidsmarkt here to stay is. Sterker nog: de krapte zal de komende eeuw verder toenemen – “zelfs in nog grotere mate als de migratie wordt beperkt”. “We moeten af van het oude idee van banencreatie. In een krappe arbeidsmarkt moeten we streven naar baanvernietiging, en onze productiviteit verhogen: meer doen met minder mensen.”
Bouman liet zien hoe Nederland door de jaren heen steeds meer mensen heeft geactiveerd op de arbeidsmarkt: vrouwen, arbeidsongeschikten, ouderen. Maar met de huidige arbeidsparticipatie van 84,8 procent is het plafond bereikt: “Het is hoog tijd voor een frisse kijk op werk. We moeten anders gaan denken. Technologie en productiviteitsgroei zijn de sleutels naar de toekomst.”
Schaamtevrij werken
In drie werkplaatsen doken de 300 deelnemers vervolgens dieper in specifieke uitdagingen. Hoogleraar organisatiepsychologie Aukje Nauta benadrukte in haar sessie ‘Eigen regie’ het belang van een veilige werksfeer. Ze liet zien hoe schaamte en taboes, zoals analfabetisme of verslaving, medewerkers belemmeren om duurzaam inzetbaar te zijn en zich te ontwikkelen. Haar boodschap: “Creëer een schaamtevrije organisatiecultuur waarin iedereen zichzelf kan zijn.”
In de werkplaats ‘Organisatie en inclusie’ deelde diversiteitsexpert Bouchra Talidi praktische tips om inclusiviteit te omarmen. Ze benadrukte dat inclusieve bedrijven beter presteren, aantrekkelijker zijn voor nieuwe generaties en beter in staat zijn om personeel aan te trekken én te behouden. Deelnemer Sabita Raghoebarsing, HR-manager bij Crown Intern Transport. “Dit sterkt me om de overige MT-leden te overtuigen van het belang van beleid op dit vlak.’
In de werkplaats ‘Techniek en inclusie’ pleitte tech-ondernemer Jos Dirx voor het inzetten van slimme techniek als antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt. Leendert Bos van de Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT), liet deelnemers nadenken welke innovatieve technologieën zoals cobots en slimme operator supportsystemen toepasbaar zijn in hun bedrijf. “Technologie kan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunen om volwaardig mee te draaien in de maakindustrie”, aldus Bos.
Inspiratie én actie
De dag werd afgesloten met een spetterend optreden van breakdancer Redo, die met zijn levensverhaal en indrukwekkende dans iedereen wist te raken. “No excuses, no limits”, luidde zijn boodschap. Een passend einde voor een dag vol eyeopeners en inspiratie. Of zoals een van de aanwezigen het samenvatte: “We moeten nieuwe wegen inslaan, en bereid zijn het onbekende te omarmen. Alleen zo kunnen we de toekomst van de Nederlandse maakindustrie veiligstellen.”