Cyberassistentie voor hightech MKB

Het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) is gestart met de pilot ‘Cyberassistentie voor MKB’ers in de hightech maakindustrie’. Er is plek voor maximaal 50 MKB-ondernemers, die aan de slag willen om hun bedrijf beter te beschermen tegen cybercriminelen.

Onder begeleiding van een cyberprofessional gaan de deelnemers aan deze pilot met hun organisatie op weg naar een meer cyberweerbare onderneming.

Deze pilot is bedoeld voor bedrijven in de hightech maakindustrie en de toeleverende keten. De pilot is gericht op kleiner MKB, daarom komen alleen bedrijven in aanmerking die minder dan 50 fte aan personeel hebben.

Onder begeleiding van een cyberprofessional gaan de deelnemers aan deze pilot met hun organisatie op weg naar een meer cyberweerbare onderneming. Deze ondersteuning (aantal uren in overleg te bepalen) worden ingezet in een periode van minimaal 6 en maximaal 12 maanden. De basis voor de ondersteuning zijn de uitkomsten van de self-assessment via de DTC CyberVeiligCheck en een korte vulnerability scan door de cyberprofessional. Dit leidt tot een gezamenlijke actielijst. Hierin worden de acties verdeeld over de ondernemer, de cyberprofessional en de IT-leverancier. Er worden afspraken gemaakt over concrete verbeteringen die in de beschikbare uren en 6 tot 12 maanden worden uitgevoerd.

Bedrijven die deelnemen aan de pilot krijgen automatisch een lidmaatschap van het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) tot 31 december 2024. Zo kunnen ze gebruik maken van het dienstenaanbod van het CWB, zoals de kennissessies, de community van bijna 100 andere bedrijven en het portaal met goede voorbeelden en handreikingen.

De deelname aan de pilot vraagt tijd en openheid. Een cyberprofessional kan niet aan de slag met de cyberweerbaarheid van een bedrijf zonder medewerking. Alle informatie waarover de deelnemende ondernemer beschikt, moet hij daarom delen met de cyberprofessional. Daarnaast dient de IT-leverancier van het betreffende MKB-bedrijf actief worden betrokken in het hele proces (van scan tot implementatie). Mogelijk zijn hier kosten aan verbonden, deze worden niet vergoed vanuit de pilot. Heeft een bedrijf geen IT-leverancier dan is deze voorwaarde niet van toepassing.

Naast een eigen bijdrage van de deelname, worden de kosten van de pilot gedekt door een aantal andere organisaties. Dit zijn het Digital Trust Center en het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport. Daarnaast dient de deelnemende ondernemer gebruik te maken van de subsidie van ‘klik op morgen’ voor het inschakelen van de cyberexpert. De eenmalige bijdrage wordt dan verlaagd van 2200 euro naar 250 euro.

Aanmelden voor de pilot kan tot 15 januari 2024 bij het CWB. De plaatsen zijn beperkt. Daarom geldt het principe ‘first come, first served’.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs