Daling orders Duitse werktuigmachine-industrie voorlopig gestuit
In het eerste kwartaal van 2023 noteerde de Duitse werktuigmachine-industrie nominaal 11 procent minder nieuwe orders dan in dezelfde periode vorig jaar.
De neerwaartse trend in de inkomende orders bij de Duitse werktuigmachine-industrie is in maart voorlopig gestopt.
De binnenlandse orders lagen 18 procent onder het niveau van vorig jaar, terwijl de buitenlandse orders met 8 procent daalden. Over het geheel genomen vertegenwoordigt de daling een reële daling van 17 procent.
Neerwaartse trend gestopt
“Gezien de vele lasten veroorzaakt door de energiecrisis, de hoge inflatie, de hogere rente en een over het algemeen zwakkere economie, is het echter verheugend dat de neerwaartse trend in de inkomende orders in maart voorlopig is gestopt”, zei Wilfried Schäfer, directeur van de VDW (Duitse vereniging van werktuigmachinebouwers), in een reactie op het resultaat. Tegelijkertijd zijn de buitenlandse markten veel stabieler dan de eigen Duitse markt. Impulsen komen met name uit de niet-eurolanden, waar ook grote orders een belangrijke rol spelen.
Supply chains ontspannnen
“Over het algemeen zijn de lasten voor onze industrie afgenomen”, legt Schäfer uit. Hij wijst daarbij op China, dat een einde heeft gemaakt aan het zero-Covid-beleid. Supply chains ontspannen zich steeds meer. Hierdoor kunnen belangrijke klantindustrieën zoals de auto-industrie weer meer produceren. Ze had vooral last van het chiptekort. Daardoor trok de verkoop in het eerste kwartaal weer aan. Met een stijging van 20 procent, wat in reële termen 11 procent is, worden de positieve factoren hier weerspiegeld.
Meer investeringen
Ongeacht de huidige economische situatie leiden tal van ontwikkelingen tot meer investeringen: de aanhoudende trend naar automatisering, toenemende digitalisering, bloeiende elektromobiliteit, de ontwikkeling van capaciteiten in de triade voor kritieke infrastructuur (bijv. chips, batterijen), uitgebreide investeringen in klimaatbescherming (bijv. warmtepompen) en de uitbreiding van hernieuwbare energie, evenals stijgende militaire uitgaven.
Stabilisering verwacht
“We verwachten dat de orderintake in de tweede helft van het jaar zal stabiliseren”, zegt Schäfer. Een groot pluspunt is de aanhoudend hoge orderportefeuille met een bereik van bijna twaalf maanden. Volgens de huidige prognose zullen ze voor 2023 een productiegroei van dezelfde omvang mogelijk maken als vorig jaar van 10 procent naar 15,5 miljard euro.