De belangrijkste voordelen van galvaniseren voor elektronica
Galvaniseren is een veelgebruikte techniek in de elektronica industrie. Door middel van dit proces wordt er een dunne laag metaal aangebracht op een object, wat zorgt voor bescherming en tevens ook een betere geleiding van stroom. Omdat deze techniek niet bij iedereen even bekend is, maar wel steeds breder wordt ingezet, is het goed de belangrijkste voordelen en ook de verschillende toepassingen ervan voor je op een rijtje te zetten.
Waar we bij galvaniseren vaak denken aan het behandelen van metalen objecten zoals bruggen, steigers en ook verschillende onderdelen van een auto, wordt het dus ook ontzettend veel toegepast in elektronische apparaten.
Corrosiebestendigheid
Een van de belangrijkste voordelen van galvaniseren voor de elektronica branche is de aanzienlijke verbetering van de corrosiebestendigheid. Elektronische componenten worden vaak blootgesteld aan vocht, luchtvochtigheid en andere omgevingsfactoren die oxidatie kunnen veroorzaken. Door deze componenten te galvaniseren, worden ze beschermd tegen corrosie, waardoor de levensduur van elektronische apparaten wordt verlengd. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan de verschillende onderdelen in onze telefoon, maar ook meetapparatuur wat dag- en nacht buiten hangt of staat.
Betere geleiding van stroom
In de elektronica is de efficiënte geleiding van stroom natuurlijk vanuit meerdere invalshoeken van belang. Galvaniseren verbetert de geleiding door het toepassen van een dunne, geleidende coating. Dit zorgt voor een betere stroomdoorgang tussen componenten, wat resulteert in verbeterde prestaties en betrouwbaarheid van elektronische apparaten. Daarbij zorgt het er dus ook voor dat de weerstand minder is en ook het stroomverbruik doorgaan een stuk lager ligt.
Oxidatie preventie
Elektrische apparaten en ook componenten zijn gevoelig voor oxidatie. Vooral wanneer ze regelmatig bloot worden gesteld aan koude en vochtige omstandigheden. Door deze onderdelen te galvaniseren, bescherm je ze tegen oxidatie. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je te maken krijgt met storingen en dus een slechtere verbinding in het geval van simpele apparaten zoals een afstandsbediening. De coating die wordt aangebracht, fungeert als een barrière tegen zuurstof en vocht, waardoor elektronica optimaal blijft functioneren gedurende hun levensduur.
Duurzaamheid
Elektronische apparaten moeten bestand zijn tegen dagelijks gebruik en soms ook minder prettige omstandigheden. De laag die door galvaniseren wordt aangebracht, maakt de behandelde componenten duurzamer en bestand tegen slijtage. Hierdoor kunnen elektronische apparaten langer meegaan en is reparatie of zelfs vervanging veel minder snel aan de orde. Je kunt je wel voorstellen dat het maar wat vervelend is dat wanneer je telefoon nog geen jaar oud is, deze al kuren begint te vertonen omdat er vanuit binnenin iets niet helemaal goed zit.
Conclusie
We kunnen wel stellen dat galvaniseren een enorme toegevoegde waarde binnen de elektronicabranche heeft. Door de bescherming tegen corrosie, verbeterde geleiding van stroom, oxidatie preventie en verbeterde duurzaamheid, wordt de kwaliteit flink verbeterd. Dit resulteert in elektronische apparaten die betrouwbaarder, duurzamer en kosteneffectiever zijn. Als gevolg hiervan blijft galvaniseren een belangrijke techniek om de prestaties en levensduur van elektronica te verbeteren en tegelijkertijd te voldoen aan de groeiende vraag naar efficiënte en betrouwbare technologieën.