De grootste technische schoolreis van Nederland
Zo’n 750 havo- en vwo-leerlingen uit heel Nederland nemen op 1 en 2 april deel aan de Hannover Messe Challenge. Op de eerste dag bezoeken ze een science-dag op de Universiteit Twente, op de tweede dag de Hannover Messe, waar ze een exclusief VIP-programma voorgeschoteld krijgen.
“We willen de leerlingen een concrete ervaring meegeven om ze te interesseren voor een studie en een carrière in de techniek”, zegt Peter Boerman, die deze challenge vier jaar geleden voor het eerst organiseerde. Toen trok hij met 300 leerlingen uit Twente naar Hannover. Nu wordt deze Challenge georganiseerd door het landelijk netwerk van universiteiten en hogescholen en is er plek voor 750 leerlingen uit heel Nederland.
Dag 1 is een science-dag op de Universiteit Twente, met lezingen en workshops van bekende namen als Pieter van Vollenhoven en Matthias Wessling, die recent de prestigieuze Wilhelm Leibnizprijs ontving. Leerlingen kunnen op deze dag kennis maken met 9 universiteiten en 14 hogescholen. Na een uitdagend avondprogramma met onder andere Mindgames van Timon Krause en sportieve clinics slapen de scholieren op de campus van de Universiteit Twente. Op dag 2 vertrekt de groep naar de Hannover Messe in Duitsland.
Meer hoogopgeleide technici
Via de Hannover Messe Challenge worden de leerlingen enthousiast gemaakt voor een natuurwetenschappelijke of technische studie en een loopbaan die daarop aansluit. De scholieren ontmoeten wetenschappers en bedrijven die vertellen over de oplossingen die zij ontwerpen voor uitdagingen in de maatschappij. Het percentage leerlingen dat in Nederland een studie kiest in de bèta technische hoek is nog steeds niet voldoende om te voldoen aan de groeiende vraag naar hoogopgeleide technici.
‘Grootste technische schoolreis’
“Dit moet je zien als de grootste technische schoolreis van Nederland”, vertelt Berenice Michels, voorzitter van het landelijke netwerk van universiteit en hogescholen. “Welke opleidingsroute je ook kiest, na je studie komen alle routes samen en dat ervaren de leerlingen hier. Bedrijven zetten wetenschap, technologie en praktische kennis in. De leerlingen komen er tijdens de challenge zelf achter hoe ze dat doen. Dit is voor hen een unieke kans om wetenschappers en bedrijven te ontmoeten die het verschil maken in de wereld.”