De Kort verhoogt output met investering in nieuwe Okuma’s
Als toeleverancier van fijnmechanische onderdelen had Wim de Kort nooit gedacht ooit met een Okuma te zullen werken. “Ik weet dat het goede machines zijn, maar met een prijskaartje dat voor ons niet is weggelegd. Totdat ik een aanbod kreeg van de nieuwe Genos serie, de basislijn van Okuma. Inmiddels beschikken we over twee bewerkingscentra en een draaimachine uit de Okuma Genos serie, en is de productiviteit en nauwkeurigheid met grote stappen vooruit gegaan”, zegt de eigenaar van Machinefabriek De Kort in Son.
De Kort is een familiebedrijf met vijf medewerkers die op meerdere draai- en freesmachines fijnmechanische onderdelen maken voor grote toeleveranciers en OEM-ers in de regio Brabant. “Voor sommige klanten werken we al meer dan 30 jaar.” Snel en flexibel reageren is kenmerkend voor de manier van zaken doen van het bedrijf. “Vertrouwen moet je winnen, door altijd je best voor je klanten te doen. Dan gunt de klant je ook werk”, is de visie van Wim de Kort.
Efficiencyslag maken
Vervanging van een aantal oudere machines door een gebruikte machine van een topfabrikant bracht niet wat het bedrijf voor ogen had. “We wilden de capaciteit verhogen en gelijktijdig een efficiencyslag met het bedrijf maken. Dat was voor ons de aanleiding om toch een aanvraag te doen bij Gelderblom, de Benelux vertegenwoordiging van Okuma. Die deed een voorstel voor een Okuma L3000-e draaimachine uit de Genos serie, waarvan tot onze verrassing de prijs binnen onze mogelijkheden lag.”
Okuma Genos serie
Rik van de Valk van Gelderblom: “De Genos serie is de baseline van Okuma. De draaimachines en 3-assige bewerkingscentra uit deze lijn worden in Taiwan gebouwd en in een standaard configuratie en in grotere aantallen gebouwd, waarbij zaken als aantal gereedschapsposities, motorvermogen en toerental van de spindel et cetera vast liggen. Customizing is in deze range dus niet mogelijk. Daarmee kan Okuma de Genos serie tegen een lagere prijs aanbieden, zonder concessies aan de kwaliteit te hoeven doen.”
Hoge stabiliteit
De Genos L3000-e draaimachine is uitgevoerd met een magazijn voor stafaanvoer, waarmee deze voor langere tijd manarm kan worden ingezet. Draaier Ron Bierens kan daarom zijn aandacht over drie machines verdelen. “Ten opzichte van de andere twee CNC draaimachines is de Genos een factor 5 keer beter, stabieler en sneller. Op de hele serie die we vanaf staf draaien heb ik de machine maar 1 keer een paar µm bij hoeven stellen. Dat hebben we nog nooit eerder meegemaakt”, licht de ervaren draaier toe.
Nieuwe orders
Omdat de draaimachine zo snel is, is er extra capaciteit beschikbaar. “We hebben nu een order voor 6.000 onderdelen die binnen 4 µm nauwkeurig geleverd moeten worden. Dat hadden we met de andere machines nooit kunnen maken”, licht De Kort toe. “Daar komt bij dat we nu veel minder tijd kwijt zijn aan omstellen. De Genos L3000-e is uitgerust met Heinbuch spantangen die je binnen een paar seconde wisselt.”
Programmering in OneCNC
Alle bewerkingsprogramma’s maakt De Kort in OneCNC. “Een perfect Nederlandstalig CADCAM pakket wat we al in de offertefase inzetten om de bewerkingstijd en -strategie te bepalen. Op de pc kan je alles voorbereiden en testen, voordat je het naar de machine stuurt. De operator kan de programma’s op de OSP3000 besturing van Okuma nog verder finetunen, maar hoeft geen proefstukken meer te maken. Zo kunnen we de spil maximaal benutten.”
Beperkte automatisering
De Kort zoekt de efficiency in de inzet van high-end machines en meervoudige opspanningen. “Omdat we vooral veel speciaalwerk maken is, met uitzondering van de stafaanvoer aan de draaimachine, geen van de machines geautomatiseerd. We zetten de machines ook niet op volle snelheid in. Verspanen op 75% van de maximale capaciteit vinden we genoeg en daardoor is de slijtage ook minder. Dat betaald zich ook uit door lage reparatiekosten. Vervanging van de 20 jaar oude bewerkingscentra zal de volgende investering zijn,” besluit Wim de Kort.
Okuma Genos serie bewerkingscentra
Ook op freesgebied heeft De Kort nu gekozen voor investering in bewerkingscentra uit de Genos serie. “Ik kijk altijd naar de bouw van machines. De Genos M560 verticale bewerkingscentra zijn gebouwd volgens een portaalconcept, waardoor de stabiliteit veel hoger is dan bij een kolomconstructie. De Genos M560 freest binnen een tolerantie van 5 µm, heeft 22kW vermogen op de spil en freest met 15.000 rpm. Daarmee konden we de nauwkeurigheden verbeteren en de cyclustijden sterk verkorten. De tafelafmeting van 1.300 x 560 mm maakt meervoudige opspanning mogelijk, waardoor de machine langere tijd manarm kan frezen en de operator ook andere freesmachines kan bedienen. Inmiddels hebben we er een tweede Genos M560 naast gezet, waardoor we de inzet van oudere machines langzaam af kunnen bouwen”, aldus De Kort.