De mensen van Dumaco maken het verschil
Bij Dumaco werken meer dan 800 medewerkers, verspreid over 9 locaties. Zij vormen de ruggengraat van het bedrijf.
Het merendeel is actief op de productievloer. Daarnaast houdt een groot aantal ervaren professionals op kantoor zich bezig met onder andere engineering, werkvoorbereiding, kwaliteitscontrole en klantrelaties. Hoewel automatisering een steeds grotere rol speelt in de productieprocessen, gelooft Dumaco dat de mensen het verschil maken. Initiatief en innovatie worden aangemoedigd, wat bijdraagt aan een sterke teamspirit en een positieve werksfeer.
Daarnaast wordt veel waarde gehecht aan een gezonde balans tussen werk en privé, zodat medewerkers zich langdurig betrokken voelen bij de organisatie. Veel medewerkers zijn ooit begonnen als stagiair of oproepkracht en hebben zich ontwikkeld tot essentiële krachten binnen het team. Vijf van hen stellen zich voor.
‘Je krijgt hier alle kansen’
Als sales engineer heeft Ad de Wit vaak wel tientallen projecten tegelijk onderhanden. Het is zijn taak de klanten van A tot Z te begeleiden. “Dat is interessant, maar ook best uitdagend.”
Ad heeft diverse andere functies bij Dumaco uitgeoefend voordat hij op deze plek terecht kwam. Hij begon als laseroperator, was daarna laserprogrammeur, om vervolgens op de werkvoorbereiding te belanden, waar hij zicht had op de hele werkplaats en met alle bewerkingen te maken kreeg. Toen is hij ook cursussen gaan volgen: AutoCAD, 2D tekenen, 3D tekenen en CADCAM. “Het volgen van opleidingen wordt enorm gestimuleerd bij Dumaco, maar het moet wel uit je zelf komen. Je krijgt alle kansen om je te ontwikkelen in de richting die je wilt.”
Na enkele jaren als meewerkend voorman op de laserafdeling, is Ad nu al weer een jaar of zes actief als sales engineer. Hij is de contactpersoon voor de klant, die namens Dumaco staat voor de order. Zijn werk is steeds interessanter geworden, naarmate er betere software beschikbaar kwam, die veel werkzaamheden heeft overgenomen of makkelijker gemaakt. Dat betekent meer ruimte voor aandacht voor de klant. “Je hebt tijd om te informeren of de levering naar wens was. En om te overleggen of dingen beter kunnen. Ik kan eens meekijken met de engineering van de klant. Wellicht kunnen we een zetting iets anders doen, zodat de lasnaad makkelijker wordt en er efficiënter kan worden geproduceerd.”
Ad heeft het echt naar zijn zin in deze functie. “Ik hou me niet alleen bezig met technische kanten maar ook met de financiële aspecten van een project, zoals het overeenkomen van een verkoopprijs en het inkopen van materialen. Dat maakt het reuze interessant.”
De sales engineer ziet het als een voordeel dat Dumaco een grote organisatie met meerdere vestigingen is. “Elk kwartaal hebben we een gezamenlijk sales-overleg. We weten precies wat elkaars sterke punten zijn en waar we moeten aankloppen voor bepaalde bewerkingen. We maken gebruik van elkaars kwaliteiten, waardoor we veel kunnen betekenen voor elke klant.”

Maciek Korzec (32), CAD/CAM-programmeur/frezer bij Dumaco Cuijk.
‘Ik kan hele avonden vertellen over frezen’
Na een maandenlange vakantie, om eens goed te kijken hoe we in Nederland wonen en werken, heeft Maciek Korzec zich in 2016 definitief in ons land gevestigd. Inmiddels is hij bij Dumaco Cuijk verantwoordelijk voor zijn eigen machine; een 5-asser van Hermle, de grootste freesbank met automatisering in het bedrijf. Hiermee is hij helemaal in zijn element. “Frezen is mijn hobby. Ik kan er hele avonden over vertellen.”
In zijn geboorteland Polen heeft Maciek na een opleiding mechatronica een studie management en production-engineering aan de technische universiteit afgerond. Bij zijn eerste werkgever in Nederland begon hij als ‘knoppendrukker’. Vrij snel kwam daar het CADCAM programmeren bij, iets waarin hij zich bij zijn tweede werkgever verder heeft bekwaamd. “Maar qua toleranties was het werk daar niet zo spannend.” Bij Dumaco is dat totaal anders. Zijn huidige werkgever blinkt uit in precisie verspaning. Hier heeft Maciek alle mogelijkheden om zich op een hoog niveau verder te ontwikkelen. “Ik vind het superleuk om producten van A tot Z te maken, met exact de juiste toleranties.”
Hij werkt fijn samen met zijn collega’s. Ook toen hij zelf nog geen vaste machine had en hij altijd naar die collega’s toe moest. Maar sinds anderhalf jaar is de geautomatiseerde Hermle 5-asser, een van de jongste investeringen van Dumaco, zijn domein. “Daarmee werken is echt uitdagend. Zeker als we exotische materialen als inconel, titaan, wolfraam en tungsten bewerken.” Hij leert veel van een bepaalde collega-verspaner, die een topper is in zijn vak. Dat wil Maciek zelf ook zijn. “Je moet goed nadenken over alle facetten van verspanen. Bijvoorbeeld over slimme manieren om producten op te pakken. Vlak tegen vlak kun je niet vervormen; dat is de heilige graal van het verspanen.”

Lasser John van Gerwen (58) en lascoördinator Allard van Zwol (50) van Dumaco Woerden.
‘Lassen is een cool vak’
Lassen is een absolute specialiteit van RVS-specialist Dumaco Woerden, waar 30 lassers werkzaam zijn. Een van hen is John van Gerwen. Hij vond lassen van jongs af aan interessant. De creativiteit die je er in kwijt kunt, vindt hij tof.
Toen hij bij zijn eerste werkgever als operator zagen en boren actief was, haalde hij al afvalstukken uit de container om ze ‘aan elkaar te bakken’. Tegenwoordig last hij als specialist in TIG-lassen, vooral ketels. Door zijn jarenlange ervaring heeft hij een groot vakmanschap opgebouwd. “De lasvolgorde is super belangrijk. Evenals de keuze van het lasproces. Gebruik je standaard puls of highpuls? Dat leer je alleen in de praktijk.”
John heeft bewondering voor het vakmanschap van zijn collega’s. “Ergens een ronde buis op lassen – wat we wikken noemen – is puur ervaring. Sommigen zijn daar een kei in en willen best uitleggen wat ze doen. Maar het is bijna niet uit te leggen.” John is trots op zijn vak: “Aan het eind van de dag kan ik zeggen: dit is het beste wat ik kon maken.”
Allard van Zwol heeft ook jarenlang de lastoorts gehanteerd, maar heeft nu de rol van lascoördinator. In 2023 ontwikkelde hij de behoefte om vanuit het praktische meer de theoretische kant op te zoeken. Allard rondde succesvol de studie IWT (International Welding Technologist) af. Op dat moment kwam de functie van lascoördinator vrij. “We doen dat met twee man. Mijn collega IWT is verantwoordelijk voor het administratieve deel en ik voor het praktische deel”. Kort gezegd regelt Allard alles op de werkvloer wat met lassen te maken heeft, zodat de lassers hun werk kunnen doen. De inkoop van materialen en lasgas heeft hij opnieuw opgezet. Alles is traceerbaar zodat het eenvoudig te vinden is. In het magazijn liggen niet langer spullen die niet of bijna niet worden gebruikt. Daardoor bespaart het bedrijf op de voorraadkosten. Lasdraad komt nu van een grote bulkleverancier, waarvan continu wordt afgenomen. Dat geeft een stabiele prijs.
Het lascoördinatorschap is voor Allard een logische stap geweest. “Ik mag mijn werk zelf vorm geven, daardoor heb ik er veel lol in.” De kriebels om zelf de lastoorts in handen te nemen zijn er nog steeds. “Het blijft een heel cool vak.”

Rob Kok (56), productieleider bij Dumaco Montfoort.
‘We stimuleren creativiteit’
Het gesprek met Rob Kok begint met een gebakje. Want een collega is met pensioen gegaan. “Maar die komt maandag al weer terug, want hij blijft hier twee dagen in de week werken.”
Rob is daar blij mee, want het vertrek van vakmensen is met de huidige krappe arbeidsmarkt lastig op te vangen. De werving van nieuw personeel is dan ook een belangrijk onderdeel van zijn werkzaamheden als productieleider. Eigenlijk is hij daar altijd mee bezig. Zijn nummer staat op de website, iedereen mag bellen. Hij staat op scholen met een Dumaco stand. En het is veel praten, ook met de eigen collega’s. “Heb je een neefje met belangstelling? Neem hem eens mee.”
Gelukkig zijn de zaken op de werkvloer zo goed georganiseerd, dat Rob tijd kan besteden aan de werving. Bij Dumaco in Montfoort wordt gewerkt in elf verschillende cellen. Zo kan iedere klant optimaal worden bediend en is er een hoge leverbetrouwbaarheid. Rob is al zijn hele leven werkzaam in de metaal en kent het klappen van de zweep: “Je moet kort op de bal zitten, je klant goed kennen en precies leveren wat hij nodig heeft. Maak je het te netjes, dan verdien je geen geld, maak je het niet goed dan krijg je het terug.”
Iedere werkdag begint om 8.30 uur met een overleg met de voormannen van alle cellen. In 20 minuten wordt de hele planning doorgenomen. Zo weet iedereen waar de ander mee bezig is en wat er van zijn cel wordt verwacht. Alle cellen kunnen de hele dag door zien hoe druk het op de andere afdelingen is en eventueel bijspringen om knelpunten op te lossen. “Het werkt fantastisch. Vroeger had je wel vijf man op de werkvloer met allerlei lijstjes, nu ben ik de enige die rondloopt. Als een troubleshooter, waarop de mensen altijd kunnen terugvallen.”
Een sterk punt van Dumaco is volgens Rob dat mensen ruimte wordt gegeven voor creativiteit. “Ze mogen meedenken. Als er bijvoorbeeld een moeilijk product is met frees-, draai- en laswerk, roepen we de jongens bij elkaar en doen we een aftrapje. Hoe gaan we het aanvliegen? Zo zijn ze betrokken en worden ze eigenaar. Dat werkt uitstekend.”