De prijs van aluminium is weer tot rust gekomen
De Europese aluminiummarkt zit weer in rustig vaarwater, wat weer stabiele prijzen oplevert. Dat zegt MCB in een blog op hun website. De metaalgroothandel stelt in het begin van het jaar de aluminiummarkt te maken had met twee grote problemen, die beiden zijn opgelost.
Het eerste probleem was dat aluminiumsmelter van Hydro in Braziliƫ vanwege milieuproblemen lang gesloten was en het tweede probleem was dat vanuit de VS de Russische aluminiumleverancier Rusal werd geboycot. Inmiddels is de smelter weer aan het werk en mogen Amerikaanse bedrijven weer bij Rusal kopen.
Kansen in Europa
De Europese markt heeft in het eerste kwartaal goed gemerkt dat vraag en aanbod weer de Europese kant op kwamen, zo is te lezen in het blog. Vooral de handelaren: de Europese aluminiumfabrieken leveren liever aan de VS dan aan handelsbedrijven. Veel Europese fabrieken en walserijen hebben begin dit jaar veel aan de VS kunnen leveren, wat voor de handel langere levertijden tot gevolg had. Door de hogere afzet naar de VS is de prijs van walsproducten eerder verhoogd door de toegenomen levertijden. Bij extrudeurs is dat anders, omdat extrusieproducten van Europese leveranciers vooral in Europa worden verhandeld. Bij een aantal extrudeurs is de levertijd korter geworden, dat gaf druk op de (omwerkings)prijs. In het afgelopen half jaar is de LME-koers ook wat gezakt, alhoewel de koers de laatste 3-4 weken vrij constant is: zo rond de 1600 euro per ton, met wat fluctuaties van een paar cent per dag. De prijzen van extrusieproducten staan hierdoor extra onder druk. Dat geldt niet voor alle extrusiebedrijven, maar vooral voor de bedrijven die FLUTZ-profielen leveren. Dat is een acroniem voor de standaard F, L, U, T en Z-profielen.
FLUTZ-profielen of maatwerk?
De extrudeurs van (maatwerk) tekeningprofielen (zoals ramen, deuren etc.) hebben minder last van prijsdruk. FLUTZ-profielen, voor MCB de belangrijkste profielen, worden in grote hoeveelheden verhandeld. Omdat het commodities zijn, ligt het prijsniveau van deze profielen wat lager. Afnemers van (maatwerk) tekeningprofielen hebben meestal Ć©Ć©n leverancier waar ze een matrijs hebben liggen; ze switchen niet zo snel. Volgens ABN AMRO zal de prijs van aluminium gaan stijgen. MCB verwacht daarentegen dat deze stabiel blijft of in elk geval niet inzakt. Veel hangt volgens de metaalgroothandel af van de marktontwikkeling in Duitsland, dat de markt en prijzen hier bepaalt. Een stijging lijkt MCB niet logisch, omdat in Duitsland de economie stagneert. Maar het bedrijf uit Valkenswaard noemt de situatie wel heel fragiel, omdat een mogelijke boycot van Amerika een zweepeffect naar boven of naar beneden kan opleveren; iets wat het voorspellen steeds moeilijker maakt.