De Verspaningstafel: “Maakindustrie stevent af op goede jaren”
‘De Verspaningstafel’ ging in gesprek met een vijftal Nederlandse gereedschapsleveranciers over de trends in de markt en de ontwikkelingen op het gebied van verspanende gereedschappen. Ondanks de pandemie heeft de verspanende industrie vorig jaar best goed doorgedraaid en de verwachting voor de komende jaren is volgens Tinus Zuetenhorst van Ceratizit, Gert de Vries van Dormer Pramet, Patrick de Vos van Seco Tools, Richard Verdouw van Iscar en Jan Leliveld van Sandvik Coromant uitermate goed. “Een harde klap komt er niet voor de maakindustrie.”
Leveranciers van verbruiksartikelen kunnen over het algemeen snel inschatten hoe een marktsegment er economisch gezien voor staat. In zekere zin geldt dat ook voor leveranciers van verspanende gereedschappen. Met uitzondering van de eerste slimme lockdown in het voorjaar van 2020, bleef de vraag naar verspanende gereedschappen in Nederland goed op niveau. Dat is met name te danken aan de breed samengestelde industrie.
Zuetenhorst vertelt: “De landen om ons heen, die sterk afhankelijk zijn van de automobiel- en luchtvaartindustrie, hebben een behoorlijke stap terug moeten doen. Dat is ook duidelijk te zien aan de verkoop van verspanende gereedschappen in die landen. In Nederland zag je ook wel een kleine teruggang, met name in de eerste periode van de pandemie, maar al met al is dat gedurende de rest van het jaar weer behoorlijk goed gemaakt.” De andere gesprekspartners sluiten zich daarbij aan. Wel merken ze op dat grote investeringen in bijvoorbeeld nieuwe bewerkingsmachines, worden uitgesteld. Leliveld: “Bij de aanschaf van nieuwe machines wordt Sandvik Coromant vaak bij het aankoopproces betrokken om gezamenlijk de essentiële gereedschapssystemen, zoals opspaneenheden, aangedreven gereedschapshouders en spantanghouders te selecteren. Door de teruggelopen machineverkoop hebben we op dat vlak wel een teruggang gezien.”
Lees het hele artikel in de eerste editie van het nieuwe magazine VerspaningsNieuws.Iscar