Defensie steekt 100 miljoen euro in nieuw innovatiefonds

Het ministerie van Defensie gaat het nieuwe investeringsfonds SecFund (‘Security Fund’) oprichten. Dit fonds, met een fondsvermogen van 100 miljoen euro, gaat vroege fase financieringen verstrekken aan Nederlandse startups, scale-ups en innovatief MKB die voorzien in de innovatiebehoefte van Defensie. Het fonds investeert tot een maximum bedrag van 5 miljoen euro per onderneming.

Het SecFund is een samenwerking van de ministeries van Defensie en Economische Zaken en de negen regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s).

Het ministerie van Defensie, de provincies, het ministerie van Economische Zaken, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen en de industrie bundelen hiermee hun krachten voor nationale veiligheid, innovatiekracht en economische groei.

Drempel voor financiering

Innovatieve bedrijven in de defensiesector ervaren in vergelijking met bedrijven in andere sectoren vaker een drempel bij het verkrijgen van financiering, blijkt uit onderzoek van de Europese Unie. Het ophalen van risicokapitaal vormt een grote uitdaging. Niet alleen doordat de kapitaalbehoefte van deze bedrijven zeer groot is, maar ook doordat financiers terughoudend zijn met het investeren in de defensie-industrie. Het SecFund moet dit gat overbruggen.

Dual-Use in veiligheid en civiel

Het SecFund gaat zich richten op dual-use producten. Dit zijn producten die zowel civiel als in de veiligheidssector kunnen worden toegepast. Zoals technologie die installaties geluidsarm kan maken. Deze toepassingen zorgen enerzijds voor stille fabrieken en anderzijds voor drones met minder geluid. Een ander voorbeeld is LiFi: een nieuwe generatie datatransmissie, die sneller is dan WiFi en meer data per seconde kan overdragen. Of denk aan geavanceerde radiotechnologie. “Met het SecFund ondersteunen we start- en scale-ups in een cruciale fase om samen tot innovaties te komen voor een veiliger Nederland”, aldus Gijs Tuinman, staatssecretaris Defensie.

Openstelling in januari 2025

Het SecFund is een samenwerking van de ministeries van Defensie en Economische Zaken en de negen regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). Het is een fonds met landelijke dekking. De uitvoering wordt belegd bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) in samenwerking met de andere ROM’s. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de daar aanwezige kennis en ervaring met investeren en venture development. De bovenregionale fondsmanager is BOM. De verwachting is dat het fonds in de loop van januari 2025 wordt opengesteld. Vanaf dat moment kunnen geïnteresseerde ondernemingen zich melden.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Mega-order van Amerikaanse leger voor Broshuis

27-09 Het Kamper familiebedrijf zal de 466 Enhanced Heavy Equipment Transporter System (EHET) trailers de…

Plaatbewerking

Defensie VS gunt Broshuis grote order

01-07 U.S. Army Tank-automotive and Armaments Command (TACOM) heeft trailerbouwer Broshuis in Kampen geselecteerd voor…

Bedrijf en Economie

VDL gaat 500 terreinwagens Defensie opbouwen

13-11 VDL Bus Chassis, onderdeel van VDL Groep, gaat in opdracht van Mercedes-Benz Cars Nederland…

Plaatbewerking

Defensie gaat waterstraalsnijden

23-08 Resato International levert in oktober een nieuwe ACM-3015 waterstraalsnijmachine aan Defensie. Deze machine wordt…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV