Defensie test Drone4-innovatie
De Koninklijke Landmacht heeft onlangs bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) een prototype drone uit de koker van Drone4 getest. Eerder hebben ook al uitvoerige proeven plaatsgevonden bij Machinefabriek Boessenkool in Almelo, evenals Drone4 een onderdeel van de Osse Equipment Manufacturing Group.
Defensie toonde interesse in een tiental drones van Drone4. Dan moet wel eerst de certificering rond zijn. Vanuit de Verenigde Staten is belangstelling voor waarschijnlijk honderd drones. Het gaat hierbij om drones met 500 kilogram laadvermogen – onder de naam Drone4Emergency – die gewonde soldaten van het slagveld halen en als Drone4Logistics wapens, munitie en brandstof naar het front brengen. Veiligheid en effectiviteit zijn de sleutelwoorden. Bij de (door)ontwikkeling en voor het praktijkonderzoek werkt Drone4 nauw samen met Hogeschool Saxion in Enschede.
Omdat de regelgeving voor deze hele grote drones nu nog een struikelblok vormt, bouwde Drone4 tevens een kleiner prototype dat bijna honderd kilo kan dragen. Alle balansproeven met deze drone zijn geslaagd. De drone kan mensen en materiaal over relatief korte afstand uitstekend transporteren. Stabiel, autonoom en zonder dat direct toezicht vanaf de grond noodzakelijk is. De testdrone van 3 bij 4 meter kan ruim een halfuur in de lucht blijven en heeft een actieradius van zo’n 60 kilometer. Eind dit jaar worden alle proefresultaten geëvalueerd.
De Koninklijke Landmacht noemt de Drone4-innovatie ook wel ‘brancarddrone’ of ‘cargodrone’. Defensie zit volop in de fase van verkennen en experimenteren met uiteenlopende typen drones. Dit dus samen met kennisinstituten als NLR. Men bekijkt verschillende drones; van klein tot groot en met meerdere toepassingen. En men is enthousiast, te meer omdat drones kunnen worden ingezet in de logistiek én om informatie te vergaren én zelfs als wapen.