Den Oudsten breidt zetcapaciteit flink uit
M. den Oudsten Buigwerken in Rhenen heeft zijn buigcapaciteit uitgebreid met een kantbank met een lengte van 14 meter en een tonnage van 1250 ton. Deze is geproduceerd en geleverd door LVD. Met de nieuwe aanwinst kan Den Oudsten nog beter en efficiënter groot plaatwerk verwerken met een dikte tussen de 2 en 8mm.
De nieuwe PPEB-H kantbank van LVD heeft een lengte van 14 meter en een tonnage van 1250 ton. Hiermee kan Den Oudsten tot 8 mm dik over de hele lengte nauwkeurig en snel zetten.
Bedrijfsleider Pieter den Oudsten noemt dit ‘het wat dunnere plaatwerk’. M. den Oudsten Buigwerken zit namelijk vooral in het snijden, walsen en kanten van grote en zware onderdelen en halffabricaten ten behoeve van klanten in de scheepsbouw, infra, transport, staalbouw en machinebouw. Het bedrijf beschikt daarom ook over twee nog grotere kantbanken, namelijk met tonnages van 1500 en 2500 ton.
Snel en nauwkeurig
Toch was er bij het zetten sprake van een bottleneck, met name sinds de lasersnijcapaciteit enkele jaren geleden is uitgebreid met een grote fiberlaser. Daarom is er nu geïnvesteerd in de nieuwe PPEB-H kantbank van de Belgische machinebouwer LVD, die sinds begin februari operationeel is. Pieter den Oudsten over deze keuze: “Het is een mooie machine, waarmee we lekker snel en heel nauwkeurig kunnen werken, mede dankzij het goede hoekmeetsysteem, de bombering en de buighulpen. Het is ook een fijne gedachte dat de fabrikant dicht in de buurt zit voor service.”
Met de nieuwe kantbank kan Den Oudsten tot 12 mm dik over de hele lengte buigen, maar die dikte is uiteraard afhankelijk van de staalkwaliteit. “Bij materiaal met een hoge treksterkte, waarmee we veel werken in de kranen- en trailerbouw, ga je in dikte omlaag. S700 MC kunnen we bijvoorbeeld tot 5 mm over de hele lengte zetten.”
Productiviteit omhoog
Den Oudsten heeft met deze nieuwe machine de kantbankcapaciteit flink uitgebreid en de productiviteit gaat hiermee omhoog. Het werk kan nu beter worden verdeeld over de verschillende kantbanken. De twee nog zwaardere jongens kunnen nu echt worden ingezet voor het zware werk waarvoor ze zijn bedoeld. “Bij dergelijke grote en zware machines horen zware gereedschappen en daardoor kan het ombouwen vele uren duren. Dat wil je dus beperken. We hebben nu drie grote banken met elk hun eigen bereik waardoor we orders beter kunnen combineren en efficiënter kunnen produceren.”
De nieuwe kantbank wordt geprogrammeerd met LVD’s CADMAN B software. Den Oudsten kiest vooralsnog niet voor offline programmeren vanaf de werkvoorbereiding. “We hebben vertrouwen in onze vakmensen en geven hen veel verantwoordelijkheid. De vakman legt ons dingen uit en niet andersom. Onze medewerkers zijn in grote lijnen zelfsturend en dat is een cultuur waar we trots op zijn. We zijn bang dat die zal verdwijnen als we vanaf kantoor gaan sturen. Onze vakmensen werken op een hoog niveau en dankzij hen zijn we marktleider op lang werk. We kunnen dat efficiënt en zeer concurrerend produceren.”
Een uitgebreider artikel leest u binnenkort in onze nieuwe uitgave van PlaatBewerkingsNieuws