Derde OMAX waterstraalsnijmachine voor Stainless Products

Met zijn bedrijf Stainless Products in Zwaag wil Marco Collette hét waterstraalsnijbedrijf van Nederland worden. Een belangrijke stap hiervoor heeft hij onlangs gezet met de aanschaf van zijn derde waterstraalsnijmachine; opnieuw een machine van het Amerikaanse fabricaat OMAX, geleverd door IWE uit Nieuwerkerk aan den IJssel.

Van origine is Stainless Products een las- en constructiebedrijf met het accent op RVS en aluminium. Zo’n tien jaar geleden werd de eerste waterstraalsnijmachine aangeschaft, korte tijd later gevolgd door een tweede. En nu is daar dan een derde waterjet aan toegevoegd. De drie machines staan keurig naast elkaar, op ruime afstand van de overige machines, zodat de verschillende bewerkingsprocessen elkaar niet kunnen verstoren. “Waterstraalsnijden heeft zich ontwikkeld tot een volwaardige activiteit binnen ons bedrijf”, zegt Marco Collette. “We hebben diverse materiaalsoorten in diverse diktes op voorraad en de juiste leveranciers die extra dik materiaal (+/- 150 mm dik) snel kunnen leveren. Ook de goede relatie met bedrijven welke draai en freeswerk verzorgen geeft ons de slagkracht om klanten juist en snel te kunnen leveren. En door onze jarenlange ervaring met waterstraalsnijden hebben we natuurlijk ook veel kennis van deze techniek.”

Specialistisch werk
Had Stainless Products aanvankelijk vooral een regionale functie, de afgelopen jaren is het bedrijf sterk gegroeid en daardoor wordt nu ook een andere type klanten bediend. Collette: “Onze kracht is het specialistische werk. We maken veel prototypes, enkelstuks en kleine series in een grote variatie. Dat doen we steeds meer voor grotere partijen. We hebben vaak terugkerende orders en doen ook voor diverse klanten de ontwikkeling.” Lange tijd deed Collette de engineering zelf, maar sinds ruim een jaar beschikt Stainless Products over een volwaardige afdeling engineering, die in 3D ontwerpt.

Uitbreiding snijcapaciteit
Het machinepark is goed op orde. Alle investeringen zijn gericht op manarm en geautomatiseerd produceren. Vorig jaar is er nog geïnvesteerd in een kantbank (175 ton, 4 meter) en een schaar (4 meter) van SafanDarley. En onlangs is dus de derde waterjet op de werkvloer verschenen. Dat was nodig omdat het steeds drukker werd en de levertijden voor het waterstraalsnijden opliepen.
Collette wilde eigenlijk de oudste machine inruilen, maar vanwege de drukte en omdat deze nog goed functioneerde, heeft hij hem laten opknappen en behouden. Daarmee is het nieuwe OMAX 60120 JetMachining Center een pure uitbreiding van de snijcapaciteit. En wat voor een! Hebben de twee bestaande machines allebei een pomp met een vermogen van 40 pk, de nieuwe heeft 50 pk. “En dat kunnen we goed merken”, zegt Collette. “Hij snijdt 30 procent sneller. Dat komt niet alleen door het grotere vermogen, maar ook door de grotere tube diameter, waar meer water en zand doorheen kan. Bij OMAX hebben ze de laatste jaren niet stil gezeten. Je kunt zien dat OMAX veel ervaring heeft opgedaan met de besturingssoftware. Die wordt steeds verfijnder. Een RVS 17-4PH onderdeel van 154 mm dik dat we regelmatig snijden, gaat nu 30 procent sneller. Bij zulke lange runs is 30 procent sneller erg welkom en dat dankzij meer pk’s, meer water en zand en betere software.”

Onder water snijden
Collette is enthousiast over de waterstraalsnijtechniek. Omdat er geen sprake is van warmte-inbreng deformeert het materiaal niet. Noodzakelijk als de onderdelen na het snijden nog andere machinale bewerkingen moet ondergaan. Harde snijkanten zijn dan niet wenselijk. Er kunnen branchevreemde materialen zoals rubber, steen, hout en glas worden gesneden. Ook zweert hij bij OMAX omdat deze machines snijden onder water. Dat geeft minder lawaai en praktisch geen spatwater. Natuurlijk is ook bovenwater snijden mogelijk. Een eenvoudige niveauregeling laat het water snel stijgen en dalen. “De software is eenvoudig en biedt de mogelijkheid om bij de machine te kunnen tekenen.”
OMAX werkt met een direct drive pump. Met dit principe kan je met minder energie, dus stroomverbruik snijden. In vergelijk met andere pompsystemen gebruikt OMAX relatief kleine elektramotoren om de pomp aan te drijven. Daarbij heeft OMAX een ADO (Adjustable Dump Orifice), dit onderdeel zorgt er voor dat de druk in leidingen en andere hogedruk componenten tijdens een volledige snijrun zo constant mogelijk blijft. “Daardoor snijdt de machine veel rustiger, dat hoor je direct. Het gevolg is dat de hoge druk componenten langer heel blijven en storingen nog minder vaak voorkomen. Dit systeem is overigens eenvoudig op oudere OMAX machines te installeren.”

Afvoer water en zand
Stainless Products heeft de periferie rondom de drie waterjets uitstekend voor elkaar. Dat geldt zowel voor het beladen en ontladen van materiaal en gesneden onderdelen welke gedaan wordt met een vacuümlift systeem, als voor de afvoer van het water en het zand. Collette: “We verbruiken een paar ton zand per week. De zandafvoer was maar op één machine automatisch, nu hebben we bij alle drie machines een automatisch abrassief verwijderingssysteem. Verder zijn alle waterafvoerleidingen bovengronds en is er een centrale bezinkput. Zo hebben we geen last van verstopte leidingen en bieden we net water aan het riool aan. Het resultaat is een betrouwbaar proces met nauwelijks verstoringen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

De Cromvoirtse vergroot watersnijcapaciteit

16-01 De leverancier van snel metaal op maat zag een aantal jaren geleden in haar…

Plaatbewerking

Beter waterstraalsnijden

31-08 Waterstraalsnijden is moeilijk onder de knie te krijgen omdat de waterstraal tijdens het bewerkingsproces…

Plaatbewerking

De Cromvoirtse voortaan één bedrijf met twee vestigingen

05-03 De Cromvoirtse presenteert zich vanaf 17 maart als één bedrijf met twee vestigingen. Het…

Plaatbewerking

Studenten leren veel van werken met waterjet

08-10 Op Hogeschool Vives in Kortrijk wordt les gegeven aan technische bachelorstudenten en daarnaast ingezet…

Plaatbewerking

Waterjetproducent Omax verder onder vleugels van Hypertherm

25-03 De Amerikaanse producent van abrasieve waterstraalsnijsystemen Omax gaat de krachten bundelen met het eveneens…

Plaatbewerking

‘Volop mogelijkheden met waterstraalsnijden’

09-10 Ondernemer Mark aan de Stegge kwam in het verleden in aanraking met waterstraalsnijden toen…

Plaatbewerking

Defensie gaat waterstraalsnijden

23-08 Resato International levert in oktober een nieuwe ACM-3015 waterstraalsnijmachine aan Defensie. Deze machine wordt…

Plaatbewerking

Resato met ACM-2010 op Blechexpo

18-10 Resato zal op de Blechexpo in Stuttgart haar waterstraalsnijmachine ACM-2010 uit de ACM-serie demonstreren.…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs