Derde snijtafel geeft Jeldi flexibiliteit voor spoedwerk

Grotere series onbemand kunnen snijden en overdag veel spoedwerk kunnen uitvoeren. Dat waren de twee wensen waarmee Dik Sweegers, directeur/eigenaar van Jeldi Metaal in Valkenswaard, zich wendde tot Tuwi voor de automatisering van zijn lasersnijproces. Het resultaat is dat de lasersnijmachine van Jeldi nu is voorzien van een Durma Rapid Server laadsysteem in combinatie met een derde snijtafel.

Dik Sweegers en zijn vader bij het Rapid Server laadsysteem, dat maximaal 5000 kilo materiaal kan herbergen. Zo kan Jeldi grotere series onbemand snijden.

De speciale aandacht van Sweegers voor spoedwerk bij deze investering is niet zo vreemd. Want bij Jeldi draait 30 procent van het werk op spoed. En spoed is vaak ook echt spoed: diverse klanten zijn gewend ‘s morgens vroeg te bestellen en dan aan het eind van de middag hun kleine serie van 5 of 10 productjes te kunnen ophalen. Het metaalbedrijf in Valkenswaard is hier helemaal op ingericht. “We hebben een heel flexibele planning”, zegt Sweegers. “En ik wilde onze flexibiliteit absoluut niet kwijtraken door automatisering.”

Winst in aan- en afvoer

Toch was die automatisering dringend gewenst omdat het lasersnijden geleidelijk aan flink is uitgebreid. Tuwi en Jeldi werken al lang samen. In 2015 was Jeldi – toen nog gevestigd in Veldhoven – één van de eerste bedrijven in Nederland, die een vlakbedlaser van Durma aanschafte. Een laser met een bescheiden vermogen van 2 kW. Twee jaar later, toen ook een Durma buislaser werd geïnstalleerd, kreeg de vlakbedlaser gelijk een upgrade naar 4 kW. En sinds vorig jaar zomer staat er een lasersnijmachine met 8 kW vermogen in de productieruimte van Jeldi. “De upgrade van 4 naar 8 kW is super”, aldus Sweegers. “Dat doet veel in snelheid en kwaliteit. Ook ons inzetbereik is groter geworden. Tot 20 mm dik kunnen we alles makkelijk aan. We snijden dus sneller en meer, waardoor de bottleneck is verlegd naar de aan- en afvoer van het plaatmateriaal en de -delen. Daar viel voor ons nog winst te behalen en daarom hebben we nu geïnvesteerd in deze vorm van automatisering.”

Automatiseringssystemen Durma

Daarin biedt de Turkse fabrikant Durma tegenwoordig verschillende mogelijkheden. Commercieel directeur Marco Mans van Tuwi: “Zeker op het gebied van automatisering ontwikkelt Durma zich snel. Ze kiezen daarbij bewust voor eigen systemen omdat ze voor kennis van automatisering nietr afhankelijk willen zijn van derden. Kenmerkend voor Durma is dat ze altijd goed luisteren naar de klant. Dat doen ze ook bij automatiseringsprojecten. Dat is belangrijk, want automatisering is klantspecifiek omdat iedere klant zijn eigen visie heeft.”
Bij Jeldi ging het allereerst om de keus tussen het Rapid Server of het Rapid Tower systeem.

Er is lang met Tuwi gesproken over de meest geschikte oplossing. Rapid Server is een systeem voor opslag met een laden-lossen functie. Het zorgt voor automatisch transport van het bewerkte en onbewerkte plaatwerk in lasersnijmachines. De in die machines gebruikte shuttle-tafellaadsystemen zijn geïntegreerd in het Rapid Server systeem, dat snel is en geschikt voor verschillende productiebehoeften. De Rapid Tower is een wat uitgebreider systeem met een toren voor de opslag van meer materiaal. Dat bleek voor de situatie bij Jeldi echter niet nodig.

De derde wisseltafel geeft Jeldi overdag alle ruimte voor spoedjes.

De derde wisseltafel geeft Jeldi overdag alle ruimte voor spoedjes.

Derde wisseltafel

Wat Jeldi wel nodig had, was een derde wisseltafel ‘buiten de hekken’ om de laser ook los van de automatisering te kunnen beladen. “De combinatie van de Rapid Server en de derde wisseltafel is voor ons ideaal”, aldus Dik Sweegers. “In de avond kunnen we de series snijden en overdag hebben we ruimte voor spoedjes. Buiten de beveiliging om kunnen we er heel makkelijk bij om er bijvoorbeeld ook restplaten op leggen. Terwijl de machine snijdt, kunnen wij beladen en uitladen.”

De Rapid Server meet 3 x 1,5 meter en kan tot maximaal 5000 kilo materiaal herbergen. Jeldi probeert vaak het wat dikkere materiaal bij elkaar te nesten om dat ’s nachts te snijden. Er kunnen ook verschillende materiaaldiktes -soorten door elkaar in het laadsysteem worden gelegd, die dan automatisch worden verwerkt. “We kunnen de hele nacht doorsnijden”, zegt Sweegers. “Is er een probleem, dan probeert de laser drie keer opnieuw om dat onderdeel te snijden. Lukt dat niet, dan slaat hij het over, zet dat gelijk in de computer en gaat het volgende product snijden. Als een product niet is gesneden omdat er bijvoorbeeld iets is gekanteld, zien we dat gelijk. Bovendien is alles gegraveerd, zodat we weten welk snijdeel voor welke klant is of dat het naar de zetterij moet.”

Overdag rust

De Rapid Server en de extra wisseltafel zijn in april geleverd en geplaatst. Dat is gebeurd in nauwe samenwerking met Tuwi en Durma om de stilstand zo veel mogelijk te beperken. Sindsdien heeft Jeldi al veel nachtelijke uren gesneden. “Het gaat precies zoals we voor ogen hadden: we kunnen meer snijwerk aan en tegelijk is er overdag rust gekomen me alle ruimte voor spoedwerk. Het is fijn dat dit automatiseringsproject zo goed is verlopen. Dat is een stimulans om verder te gaan met automatiseren.”

Alles onder één dak

Jeldi Metaal is een heel divers metaalbedrijf dat verschillende diensten aanbiedt (plaatbewerking, buislasersnijden, (robot)lassen, verspaning, rotofinishing) en elk materiaal verwerkt. “We bieden alles onder één dak aan en dat is ook precies wat ik wil”, zegt Dik Sweegers, die samen met zijn ruim twintig medewerkers klanten in veel verschillende branches bedient, zoals de zonneweringsindustrie, liftbouw, anodiseerwereld en de voedingsindustrie. Ook maakt Jeldi onderdelen voor carwash systemen.
Drie jaar geleden – in de zomer van 2019 – is het bedrijf verhuisd van Veldhoven naar Valkenswaard. “Dat is voor ons een belangrijke stap geweest. We hebben meer ruimte gekregen en door de betere ingang voor het materiaal en de bovenloopkraan was de logistiek gelijk veel beter. Dat heeft ons enorme efficiencywinst opgeleverd.”

Tuwi
Stand C120

Komt u ook naar de METAVAK? Registreer u hier voor gratis toegangskaarten!

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Eigen uitvalsbasis Tuwi op Euroblech

15-10 Hier is iedereen welkom voor een goede kop koffie en een versnapering aan de…

MetavakNieuws

Lumixz trekt aandacht met buislasers

14-10 Lumixz is een nieuwe machineleverancier op de markt. Het bedrijf presenteerde zich afgelopen voorjaar…

MetavakNieuws

METAVAK en Welding Week Nederland zeer succesvol

07-10 ‘Wij hebben drie fantastische inspirerende beursdagen beleefd met de sector’, zegt Bas van Gent…

MetavakNieuws

Slijpen zonder compromissen

26-09 Productiviteit verhogen en daarbij tijd en geld besparen. Allemaal geen probleem met de nieuwe…

MetavakNieuws

Toekomstbestendig zetprofielen produceren

26-09 De geïnstalleerde machines bieden tal van voordelen. De Variobend dubbelbuiger (6 meter) kan volautomatisch…

Bedrijf en Economie

Full-service dienstverlening kenmerkt Surplex

26-09 “Ik leg onze werkwijze graag nog eens uit”, zegt Ben Heijkoop. Hij is begin…

Plaatbewerking

Geha vervult lang gekoesterde wens

25-09 Geha is een van Europa’s grootste toeleveranciers op het gebied van industriële luchtkoeling. Het…

Verbinden

Laskar Puntlastechniek presenteert innovatieve punt- en stiftlasoplossingen

25-09 Tevens introduceert het bedrijf een micro puntlasmachine, uitermate geschikt als uitzonderlijke precisie en controle…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs