Dertiende Demoweek in volle gang
NEVAT-directeur Theo Koster heeft dinsdag de dertiende editie van de Demoweek in Veenendaal en Ede geopend. Hij deed dat bij productie-automatiseerder Cellro, die deze week de tweede generatie van haar eigen softwareplatform en de doorontwikkeling van de robotcel Xcelerate presenteert.
Het thema van de Demoweek is ‘Efficiency in alle dimensies’. De acht deelnemers (Bemet, Bendertechniek, Cellro, DMG Mori, Dymato, Heidenhain, Mitutoyo en Dormer-Pramet) laten zien hoe dat met hun machines, gereedschappen, robots, software en andere producten kan worden bereikt.”
Volgens Theo Koster zal de combinatie van maaktechnologie en ICT de industrie op zijn kop gaan zetten. “Daar zullen we dus als maakindustrie onze productieprocessen op aan moeten passen.”
Wat verandert er dan? De NEVAT-directeur denkt dat er in de maakindustrie beroepsgroepen gaan verdwijnen, zoals dat jaren geleden in de grafische industrie bijvoorbeeld ook is gebeurd. “Er ontstaat een nieuw type vakman, die multidisciplinair is en verstand heeft van processen.” De vakman van de toekomst is volgens Koster een processpecialist. Ook zal er in elk productiebedrijf een data-analist functioneren.
Koster voorziet ook dat open source productontwikkeling een hoge vlucht zal nemen en er zullen andere businessmodellen ontstaan: on demand produceren wordt steeds belangrijker en de voorraden gaan omlaag. Uitbesteders gaan het machinepark van toeleveranciers aansturen
“Voor de toeleverancier betekent dit alles: maak keuzes en zorg efficiency in elke dimensie.”
Snelle groei Cellro
Cellro-directeur Bram de Koning maakte op de openingsbijeenkomst bekend dat Cellro in korte tijd is gegroeid van 40 naar 80 medewerkers. Van al die medewerkers zijn er 45 à 50 ingenieur. Hun werkzaamheden zijn aan het verschuiven: steeds meer houden ze zich bezig met de ontwikkeling van de software in plaats van met de hardware.
Vanwege de groei wordt het bedrijf opgesplitst in drie units. Medical, Ontwikkeling en Projecten Benelux en Duitsland. Medical krijgt een aparte status omdat aan systemen voor de medische sector uitzonderlijk hoge eisen worden gesteld: alles moet 100 procent safe zijn. Daarom worden de cellen voor medische toepassingen bijvoorbeeld uitgerust met wel 25 camera’s, die continu registeren wat er tijdens het proces allemaal gebeurt. Dat maakt ze tot wel twee keer zo duur.
Cellro produceert nu nog alles zelf in Veenendaal, maar gaat veranderen. Een deel van de productie zal worden neergelegd bij toeleveranciers. Nog dit jaar verwacht De Koning de Xcelerate te gaan produceren op drie continenten: naast Europa ook in Amerika en China.
De Demoweek duurt nog tot en met vrijdag. Klik hier voor alle informatie over de openingstijden en de deelnemende bedrijven.