Digitale tweeling geïntegreerd met de werkelijkheid

Digital twin is in de Smart Industry van vandaag een sleuteltechnologie voor het optimaal ontwerpen en besturen van producten en systemen. Het Arnhemse ingenieursbureau Qing gebruikt de digitale tweeling onder meer om industriële robots slim in productieprocessen te integreren. Tijdens het Digital Twin Live event op 12 november presenteerde Qing een aantal innovatieve toepassingen, waaronder een tool waarmee een delta-robot direct aangestuurd wordt vanuit een Visual Components simulatie. Een delta-robot wordt vaak ingezet voor pick & place-activiteiten, het hanteren en positioneren van producten van uiteenlopende vorm en gewicht.

Smart Industry zet in op automatisering, digitalisering en robotisering van productie om te kunnen voldoen aan steeds hogere eisen wat betreft kwaliteit, doorlooptijd en kosten. Dat vraagt om een optimaal ontwerp en een slimme besturing van het complete productieproces. Een opkomende technologie die daarvoor moet zorgen is digital twin. Een digitale tweeling kan bijvoorbeeld een virtueel model (3D-ontwerpen en simulaties) met de fysieke uitvoering van het proces verbinden. Van het fysieke proces worden met sensoren data verzameld en via een PLC (het apparaat dat de aansturing uitvoert) toegevoerd aan het virtuele model voor berekeningen en simulaties. De uitkomsten daarvan verbeteren weer de besturing van het fysieke proces.

Virtueel testen
Digital twin werkt op dezelfde manier in de ontwerpfase, voor de ontwikkeling van het virtuele model en het fysieke prototype. Voor onderdelen van het fysieke proces die dan nog niet zijn gerealiseerd, wordt de data gegenereerd door een simulatie. Dat maakt het mogelijk om delen van het model en het fysieke proces alvast te testen. In vergelijking met de traditionele aanpak, waarbij het testen pas start als het fysieke prototype compleet is, valt op deze manier veel tijdwinst te behalen. Ook kunnen zo kosten worden bespaard, omdat dankzij virtuele testen het ontwerp al zo goed is dat in het fysieke prototype niet veel (dure) aanpassingen meer nodig zijn.

Digital twin volgens Qing
Qing heeft al veel ervaring opgedaan met digital twin, vertelt business manager Bram de Vrught. “Voor ons is digital twin het gedetailleerd in kaart brengen van een systeem en vervolgens het daaraan koppelen van alle materiaaleigenschappen, gedragingen en doorlooptijden. Daarvoor gebruiken wij innovatieve technologieën zoals simulatie en IoT-dataplatforms. Wij gebruiken een digitale tweeling voor twee dingen: voor het gestructureerd en gefaseerd ondersteunen van producenten en machinebouwers bij het optimaliseren van hun bestaande systemen en voor het ontwikkelen van volledig nieuwe robotisering en automatiseringsoplossingen.”

Live event
Qing organiseerde samen met partners HAN Automotive Research, Visual Components en Cadmes Digital Twin Live om deelnemers ook echt te laten zien en ervaren hoe ze digital twin real-time kunnen inzetten om processen te verbeteren. Concreet gebeurde dat met een productiecel in het Smart Production Centre (SPC) in Arnhem. Onderdeel van die cel is een deltarobot, die composietproducten in de juiste positie en oriëntatie plaatst zodat een volgende robot ze vervolgens in een pers kan plaatsen. Onderweg weegt de deltarobot het product; is het gewicht te laag of te hoog, dan wijst dat op een fout product en verwijdert de robot het uit de cel. Met hulp van de Visual Components software voor 3D-productiesimulatie programmeerde Qing er de besturing voor.

Maatwerkscript voor robot
De uitdaging bij het programmeren van de deltarobot was dat dit type een andere aansturing kent dan de gangbare robotarm, vertelt Bram van Riessen, mechanical engineer bij Qing. “Wij hebben bijvoorbeeld al een zes-assige robot, oftewel een robotarm, geprogrammeerd, maar de delta-robot telt slechts vier assen. We hebben uitgezocht hoe we die assen moeten aansturen om de gewenste beweging van de robot te verkrijgen. We hebben dit allemaal in de software van Visual Components geprogrammeerd. Het script dat we zelf hebben gemaakt is maatwerk voor de deltarobots van Fanuc, maar we zijn nu dus in staat om scripts te maken voor elk type robot. De gebruiker hoeft alleen nog de laatste configuratie in de robotcontroller te zetten, bijvoorbeeld het eindpunt van de robot waar het gereedschap aan vast zit en het referentieframe van de robot. Voor de gebruiker is dit zero-programming en dat bespaart enorm veel tijd.” Tijdens het event kon de cel nog niet fysiek produceren, vervolgt De Vrught. “In de digital twin werden al wel virtuele producten gemaakt. Daardoor konden we de software testen en data al verzamelen. Naarmate meer onderdelen ook fysiek beschikbaar zijn, zoals sensoren, kunnen we in de digital twin de simulatie ervan vervangen door het echte product. Voorheen moest je wachten tot alles er was, nu konden we parallel aan het realiseren van die onderdelen alvast bepaalde dingen testen. Dat is ook weer tijdwinst.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Fanuc wil inspireren tijdens Milling Days

15-01 Korte cyclustijden Robodrill is een snel en veelzijdig verticaal bewerkingscentrum met korte cyclustijden voor…

Automatisering

MetaalNieuws thema: Automatisering

02-01 Wilt u uw noviteiten presenteren in deze speciale editie met een oplage van bijna…

Automatisering

Mapal integreert digitale diensten

28-10 Mapal’s dochteronderneming c-Com, die in 2017 werd opgericht, stimuleert modernisering, interconnectiviteit en automatisering in…

Automatisering

Fanuc organiseert cobotdays

09-09 Stel je een werkvloer voor waar mens en robot zij aan zij werken, zonder…

MetavakNieuws

Werk slimmer en maak meer winst

02-09 Een van de hoogtepunten van dit programma is de kennissessie ‘Werk slimmer en maak…

Automatisering

Fanuc toont toekomst van fabrieksautomatisering op WoTS

26-08 Grote maar ook kleinere bedrijven staan voor steeds groter wordende uitdagingen op vlak van…

Bedrijf en Economie

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

21-05 Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge…

Automatisering

GPM heeft veel profijt van digitalisering en gebruik van data

07-05 Nu is het een 70” (inch) touchscreen dashboard, waarop alle operationele informatie eenvoudig tevoorschijn…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs