Digitalisering bij 30.000 RPM
Schunk presenteert deze week op EMO Milano innovatieve oplossingen voor geautomatiseerde, flexibele en duurzame productie. Het hoogtepunt van procesdigitalisering: de nog krachtigere, intelligente gereedschapshouder iTendo².
Een belangrijke stap op weg naar digitalisering bij het opspannen van gereedschappen: met de iTendo2 kunnen gebruikers hun bewerkingsprocessen eenvoudig volgen.
De eisen aan het opspannen van gereedschappen worden steeds hoger. Andreas Kühl, General Manager van de Italiaanse Schunk-dochter, legt uit waarom: “Verspaningsgereedschappen worden steeds complexer. Naast het dempings- en trillingsgedrag zijn gebruiksgemak en snelle installatie steeds belangrijker voor gebruikers.” Om aan deze eisen te voldoen, biedt Schunk een uitgebreid productportfolio voor werkstuk- en gereedschapsklemtechnologie ─ en ontwikkelt dit voortdurend verder.
Sensorische gereedschapshouder
Een hoogtepunt in dit portfolio is de iTendo2. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig hun bewerkingsprocessen volgen. De sensorische gereedschapshouder volgt het proces direct op het gereedschap, detecteert onvoorziene instabiliteiten en documenteert deze uitgebreid. Tegelijkertijd is hij compacter, krachtiger en veelzijdiger dan zijn voorganger. Het kan onder andere seriële activiteiten evalueren en taken in de lucht- en ruimtevaarttechniek uitvoeren met zijn verhoogde maximale snelheid van 30.000 RPM.
Klemkrachtblokken
Het modulaire systeem Tandem3 biedt ook meer toepassingsmogelijkheden. De nieuwe generatie klemkrachtblokken vervangt het Tandem-plus modulaire systeem en breidt het portfolio uit met een groot aantal varianten met extra technische kenmerken die geautomatiseerde machinebelading mogelijk maken.
Een lange levensduur, flexibiliteit en duurzaamheid staan bij Schunk altijd centraal bij de verdere ontwikkeling van producten, zoals bij de nieuwe Rota THW3 en Rota-M flex 2 + 2 klauwplaten. Ze kunnen flexibel worden aangepast aan de meest uiteenlopende klemtaken. Ze zijn ook volledig afgedicht. Dit is goed voor de gebruiker en het milieu, want beide profiteren van langere onderhoudsintervallen, zelfs bij veeleisend continu gebruik.
De productie wordt niet alleen duurzamer, maar ook steeds autonomer. Met een slimme combinatie van grijpsystemen en spantechniek toont Schunk op de EMO oplossingen voor de automatisering van werktuigmachines. Op de stand laten automatiseringsexperts zien hoe cobots kunnen helpen bij het direct laden van werktuigmachines of hoe opspaninrichtingen flexibel kunnen worden gewisseld via palletbelading.
Bezoekers krijgen ook een eerste portfolio van elektrische spanmiddelen te zien. Deze kunnen in de toekomst als digitale modules in de productie worden geïntegreerd.