Digitalisering moeilijk onderwerp in maakindustrie
Digitalisering is een hot topic. Veel bedrijven zijn er mee bezig en aan het onderzoeken hoe ze dit in hun bedrijf kunnen gaan toepassen. Uiteraard zien we dit ook terug in de maakindustrie.
Toch valt het mij op dat als ik bij bedrijven op bezoek ben, dat veel bedrijven dit een moeilijk onderwerp vinden en niet weten waar ze moeten beginnen. Wegen de kosten op tegen de voordelen en loop ik niet tegen onverwachte kosten aan? Waar gaan we beginnen in het bos wat digitalisering heet?
Digitalisering, er is inderdaad ontzettend veel mogelijk. Digitalisering kan op vele manieren worden uitgevoerd en dit zal bij elk bedrijf ook anders zijn. Digitalisering was vroeger vaak gegevens op papier omzetten naar digitaal.
Echter dekt dit al lang niet meer de lading. Tegenwoordig is digitalisering een verzamelnaam voor het verbeteren van industriële processen, bedrijfsmodellen, robotisering, communicatie en informatie technologie. Dit laatste, IT, is bij veel bedrijven al aanwezig in de vorm van email, pdf’s en CAD-tekeningen.
Robotisering wordt ook al steeds meer toegepast. Grote voordelen zijn ook te behalen bij industriële processen waarmee producten veel sneller kunnen worden geproduceerd, op een energiezuiniger manier en van veel betere kwaliteit.
Vanuit Siemens kunnen we verschillende digitaliseringsoplossingen aanbieden. Deze oplossingen zijn toepasbaar op de hele productieketen van ontwerp tot het uiteindelijke product. Dit kunnen bewerkingsmachines zijn, maar ook de producten die op deze machines worden geproduceerd.
In de volgende columns neem ik jullie graag mee in de volgende onderwerpen: Digital Twin van de machine, Digital Twin van het proces en machine-monitoring. Digital Twin kan grote tijdswinsten opleveren in uw processen, terwijl machine monitoring de betrouwbaarheid van uw machines vergroot.
Ik hoop hiermee wat duidelijkheid te scheppen rondom digitalisering en hoe u dit kunt gaan toepassen binnen uw bedrijf.
De column van Hans Ouwehand is eerder gepubliceerd in de printeditie (Maart 2021) van het nieuwe magazine VerspaningsNieuws.