Disselhorst Metaal gestart met laserlassen
Disselhorst Metaal zal op TIV Hardenberg een aantal producten laten zien die met een laser zijn gelast. De totaalaanbieder van plaatwerk uit Raalte beschikt sinds juni over een laserlassysteem en is drukdoende hiermee kennis en ervaring op te doen. “Wij ontsluiten een veelbelovende verbindingstechniek voor heel veel klanten”, zegt directeur-eigenaar Guido Slump. “Klanten die op kleinere schaal het laserlassen willen proberen, kunnen dat doen zonder dat het gelijk in de papieren loopt.”
Disselhorst Metaal beschikt over een flinke lasafdeling met vijftien lasplekken. Maar omdat de toeleverancier behoorlijk in het dunne, nauwkeurige plaatwerk zit, is het lassen volgens Slump nog wel een uitdaging. “Neem bijvoorbeeld de warmte-inbreng. Die veroorzaakt vervormingen en dat is toch een factor als alles strak aan de maat moet zijn. Laserlassen is dan fantastisch omdat de warmte-invoer daarbij gering is. Hoe dunner het materiaal, hoe groter voordeel van laserlassen.”
Kleine series
Tot dusverre wordt de laserlastechniek vooral ingezet in sectoren met hoge volumes: bij de productie van bijvoorbeeld auto’s, verwarmingsradiatoren en keukenuitrustingen. Maar Slump is ervan overtuigd dat de techniek ook perspectief biedt bij de productie van prototypes, enkelstuks en kleine series. Daarom heeft hij het laserlassysteem Rofin Integral geïnstalleerd. Hiermee kan handmatig worden gelast, maar de machine is ook te automatiseren met een robot. Teach-in en CNC-programmeren is mogelijk en offline kan er veel worden voorbereid, zodat er een repeat-activiteit van kan worden gemaakt en een operator of robot ook aantallen kan produceren.
“De grootste winst van dit systeem is dat ook kleine series al efficiënt kunnen worden gelaserlast”, zegt Slump, die het nieuwe systeem ziet als een diepte-investering. Het zal tijd en energie kosten om er profijt van te hebben. Want laserlassen doe je niet zo maar even. Het vergt een andere benadering dan conventionele lasprocessen. Je moet heel anders naar detailleringen kijken, producten moeten anders ontworpen worden en er zijn speciale hoognauwkeurige mallen nodig. Want de diameter van een laserstraal is zo klein, dat er geen lasspleet mag zijn. De te verbinden delen moet elkaar als het ware overlappen; de laserstraal smelt ze langs de naad, de gesmolten materialen vloeien in elkaar en verharden tot een lasnaad.
Collectief leerproces
Disselhorst Metaal kiest daarom voor een geleidelijke opbouw. Het laserlasproject staat onder leiding van Leo Hoogland. De oud-productieleider is de meest ervaren lasser bij het bedrijf. Studenten en stagiairs zullen ingeschakeld worden om de techniek verder te ontwikkelen. Maar de hele lasafdeling gaat kennis opdoen van het nieuwe proces. In eerste instantie zullen werkvoorbereiding en de lassers op het bestaande productenpakket (zoals de elektronicabehuizingen) optimale werkmethodes ontwikkelen waarmee een collectief leerproces op gang komt, waarbij laserlassen een integraal deel van de productietechnieken van Disselhorst Metaal wordt.
Veel toepassingen
Slump is ervan overtuigd dat zowel Disselhorst Metaal als de klanten profijt gaan hebben van de ontwikkeling die nu in gang is gezet. Het voordeel voor de klant is een verdieping in de kwaliteit van het plaatwerk. De nauwkeurigheid en de optische kwaliteit van de las nemen toe, zodat er minder nabewerking nodig is. “Je voelt gewoon dat dit een belangrijke verbindingstechniek is waaruit veel toepassingen gaan ontstaan”, zegt Slump. “Daar willen we een belangrijke partij in zijn. Het aandeel laserlassen zal zeker toenemen, ook al omdat klanten de mogelijkheden ervan zullen gaan ontdekken. Waar dat uiteindelijk toe zal leiden weet ik niet. Maar ik weet wel dat met de kennis die we nu opdoen ook de stap naar een grootschalig gerobotiseerd lasproces veel kleiner wordt.”
No-nonsense serviceverlener |
Disselhorst is een no-nonsense serviceverlener, die meedenkt met de klant en streeft naar langdurige relaties. De toeleverancier in Raalte is sterk in de mix van grotere series relatief eenvoudige plaatwerkdelen en hightech specials.
“Daar zoeken we voortdurend een gezonde balans in”, zegt Guido Slump. “Wij bedienen iedereen die plaatdelen nodig heeft. Plaatwerk is een zeer effectieve vormgevingstechniek die voor een goede prijs/kwaliteit functies binnen het ontwerp kan invullen. Dat kunnen we goed en we maken het onze klanten zo makkelijk mogelijk.” |
Disselhorst Metaal, standnummer TIV 137