Disselhorst Metaal groeit lekker door
Je zou het niet zeggen als je bij Disselhorst Metaal door de productieruimte loopt. Maar de plaatwerkspecialist in Raalte produceert tegenwoordig dubbel zoveel als toen Guido Slump het bedrijf in 2010 kocht. Toch oogt de productievloer leeg en royaal. Een kwestie van goed organiseren en plannen. “Eerst combineren, dan weer scheiden.”
Toch kunnen ze bij Disselhorst Metaal, dat inmiddels is gegroeid naar negentig medewerkers, ook wel merken dat het allemaal krap wordt. Met name de expeditie komt in het gedrang en ook de coatingafdeling woekert met de ruimte. Daarom heeft Guido Slump onlangs de optie gelicht op een stuk grond van 3000 vierkante meter pal naast het huidige bedrijfspand. Er worden nu plannen ontwikkeld om deze grond te gaan bebouwen. Volgend jaar moet het klaar zijn. De bedoeling is om de uitbreiding te bestemmen voor expeditie en voorraad gereed product. “Daar hebben we grote behoefte aan omdat we steeds meer logistieke concepten ontwikkelen voor onze klanten, om levertijden te kunnen garanderen en rust in de planning te houden.”
Lasrobot
Ook op andere vlakken is Disselhorst Metaal aan het investeren om lekker te kunnen doorgroeien. De kantoorruimte wordt uitgebreid door de kantine elders in het pand onder te brengen. Direct na de zomer wordt een nieuwe fiberlasersnijmachine geplaatst en onlangs is er een lasrobot geïnstalleerd. “We beschikken over vijftien lasplekken en hadden al langer het idee dat daar moest worden geautomatiseerd”, vertelt Slump. “We hebben echter best grillige opdrachten en dan is dat nog niet zo eenvoudig. Maar toen er producten langs kwamen, waarvoor een lasrobot op zijn plaats is, hebben we daar in geïnvesteerd. We voegen daar telkens producten aan toe en zo komt er steeds meer werk op. Onze medewerkers zijn gemotiveerd om er een succes van te maken. Zij willen vooral leuk werk doen en oninteressant werk laten ze graag over aan de lasrobot.”
Limis planningspakket
Slump is druk bezig met automatisering, robots en software om efficiencyslagen te maken en de productiviteit op te voeren. Hij heeft daar nu alle tijd voor omdat Harry de Velde sinds mei vorig jaar in dienst is als directeur Operations. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in het plaatwerkbedrijf, waardoor Slump meer armslag heeft om zich bezig te houden met automatisering en klantconcepten. “In automatiseringsprocessen is veel interessants gaande”, zegt hij. “We hebben een belangrijk stap gemaakt met het Limis planningspakket. Dit stelt ons in staat de output op te voeren met de zekerheid dat alles op tijd klaar is. Dankzij dit pakket weten we zeker dat we op tijd aan de juiste dingen beginnen en is de routing in het bedrijf enorm verbeterd. We maken grote stappen in het optimaliseren op series en gelijksoortige bewerkingen: eerst combineren, daarna scheiden. Het klinkt heel logisch om bijvoorbeeld onderdelen van het zelfde materiaal en de zelfde dikte tegelijk te snijden, maar vervolgens gaat dat allemaal een andere route volgen. Je moet het dus weer uit elkaar trekken. Dat zijn ingewikkelde processen voor een toeleverancier zoals wij met veel orderregels. Dat moet je met software doen en daar zijn we nu mee bezig. Daar zit heel veel winst in.”
Zekerheid en repeteerbaarheid
Ook verdiept Slump zich in de klanten. Welke klanten passen goed bij Disselhorst en welke niet? Die vraag stelt hij zich voortdurend. “Klanten met een eindproduct die steeds weer plaatwerk nodig hebben, bijvoorbeeld behuizingen, zijn interessant voor ons. Die zoeken zekerheid en repeteerbaarheid en dat kunnen wij bieden. We doen alle bewerkingen rond plaatwerk en voeren die uit zoals de top van de markt het doet, waarbij we met alle processen competitief zijn. Dat doen we allemaal onder één dak en dat geeft voordeel aan de klant. Daar geloof ik nog steeds in.” Disselhorst wil die klanten op maat bedienen. “Dan wordt je onderdeel van hun productieketen, een sterke schakel, waardoor zij makkelijk kunnen mee-ademen met de markt. Ons doel is zo’n naadloos onderdeel van de keten te zijn, dat de klant niet eens door heeft dat er een toeleverancier is. Het moet met ons plaatwerk net zo zijn als met gas, water en stroom, waarvan we gewend zijn dat het er altijd is. Pas als dat niet het geval is, besef je hoe belangrijk die service is.”
Prima bestaansrecht
Volgens Slump ziet de toekomst voor Disselhorst Metaal er rooskleurig uit, zoals trouwens voor de hele plaatwerksector in ons land. “Ik kijk heel positief naar onze sector. We onderhouden hoffelijke relaties, concurreren op een gezonde manier en hebben allemaal een prima bestaansrecht. Dat wordt alleen maar beter door twee belangrijke ontwikkelingen. Ten eerste wordt nog steeds ontdekt wat je met plaatwerk kunt bereiken. Door met een plaatwerkbril naar producten te kijken, zie je dat je dingen anders kunt doen. Ten tweede zie ik veel plaatwerk terugkomen omdat er steeds meer het besef is dat produceren in het buitenland niet altijd goed idee is, vooral niet omdat je veel volume moet vervoeren. Ook dat is een gunstige ontwikkeling voor ons.”