Diverse merken lasrobots verbonden bij Schuitemaker

Schuitemaker Machines in Rijssen, producent van landbouw- en wintermachines, beschikt over vier lasrobotsystemen van drie verschillende leveranciers. Toch werken ze met elkaar samen dankzij robotmerk-onafhankelijke offline programmeersoftware, die Schuitemaker samen met het LAC en de robotleveranciers heeft ontwikkeld.

Smart Industry; als we het industriebeleid voor de komende tijd mogen geloven, functioneert de industrie over enkele jaren op een hoog automatiseringsniveau. ‘The Internet of Things’ en ‘Smart Connected Systems’ pretenderen het productieproces van begin tot eind te kunnen overzien en aansturen. Visie te over, maar nog geen oplossing voor de technische vraag: Hoe gaan lasrobots van verschillende leveranciers samenwerken? In samenwerking met het LAC en verschillende robotleveranciers geeft Schuitemaker Machines voor eens en voor altijd antwoord op die vraag.

Verschillende programmeertalen en softwarepakketten
Schuitemaker Machines in Rijssen produceert landbouw- en wintermachines. Al geruime tijd beschikt het bedrijf over drie lasrobotsystemen, onder andere van Cloos en Valk Welding/Panasonic. Onlangs is geïnvesteerd in een vierde, van Yaskawa Motoman. Vanuit een conventionele beschouwing lijkt dit geen verstandige keuze. Immers, met drie merken robotsystemen zit je vast aan drie verschillende programmeertalen en softwarepakketten. Schuitemaker heeft zich niet bij die beperking neergelegd en gaan zoeken naar een oplossing.
Het antwoord vond Schuitemaker bij het LAC, een onafhankelijke stichting (verbonden aan de Universiteit Twente en samenwerkend met het NIL), die de metaalindustrie ondersteunt op het gebied van lasautomatisering. Het LAC kan buiten de commerciële kaders om werken. In samenwerking met – in dit geval – robotleveranciers is bij Schuitemaker een succesvolle ‘Smart’ oplossing gerealiseerd.

Merkonafhankelijke software
Schuitemaker vond haar sleutel tot succes in robotmerk-onafhankelijke offline programmeersoftware. In basis is deze oplossing eenvoudig. In een digitale omgeving worden de lasrobots geprogrammeerd terwijl in de fysieke wereld diezelfde robots nog producten aan het lassen zijn. Doordat deze offline software elke robot van elke leverancier kan programmeren, is Schuitemaker met dit pakket in één keer klaar. Het resultaat is een maximale inschakelduur van de robots en minimale doorlooptijden. Dit zet de deur open voor de productie van kleinere series tot enkelstuks en een hogere automatiseringsgraad.
Het implementeren van innoverende oplossingen is altijd uitdagend en complex. Om die reden hebben Schuitemaker en het LAC gekozen voor een nauwe samenwerking die voor beide partijen waardevol is. Waar Schuitemaker praktische innovatie heeft geboekt, is er voor het LAC inhoudelijke winst behaald. Doordat Schuitemaker zich als innovatieve voorloper in de industrie heeft opgesteld is het LAC in staat geweest de techniek te valideren. Zodoende kunnen dezelfde oplossingen ook aan andere bedrijven worden aangeboden.

Opleiding programmeurs
Het LAC heeft gezorgd voor een evenwichtige integratie van de software in het bedrijf en de eerste programmeurs opgeleid. Voor de opleiding van een tweede poule cursisten is gekozen voor een wederzijds waardevolle samenwerking: zij zullen als proefpersonen worden opgeleid met behulp van de nieuwe blended learning module: (merkonafhankelijke) off-line robotprogrammering.

Presentatie over Smart Welding Factory op TIV
Het LAC is exposant op TIV Hardenberg en verzorgt ook iedere dag een presentatie over Smart Welding Factory in het kennistheater aldaar.
De doelstelling van het project Smart Welding Factory (SWF), ofwel de slimme doordachte lasfabriek, is om het gehele proces van CAD model tot eindproduct zo slim, snel en flexibel mogelijk inrichten. Het is een initiatief van NIL, LAC en de bedrijven Gems in Vorden, producent van tanks en apparaten, en Aebi Schmidt in Holten, producent van strooi- en veegmachines. Zij willen een lasfabriek realiseren, die de flexibiliteit van een handlasser, de productiesnelheid van robotica en het gemak van een druk op de knop met elkaar combineert. In zo’n lasfabriek kunnen kleine series met een grote variatie efficiënt en rendabel worden gelast; precies waar veel MKB-bedrijven behoefte aan hebben. De initiatiefnemers willen hun doel bereiken door de krachten van vele bedrijven te bundelen. Dat gaat sneller en kost minder dan wanneer iedereen voor zichzelf aan de slag gaat. Uiteindelijk zullen alle deelnemers van de resultaten profiteren.
De presentaties van het LAC over dit project duren telkens 25 minuten. De lezing is op dinsdag om 14.30 uur, op woensdag om 13.00 uur en op donderdag om 18.30 uur. De toegang is gratis.

LAC Lassen en Automatiseren, standnummer 241

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Handige gids voor veilig en comfortabel werken in de metaalindustrie

22-11 In deze gids bespreken we hoe je veilig en comfortabel kunt werken, ergonomie, beschermingsmiddelen…

Verbinden

Lasrobot onderhoudt het spoor

20-11 ProRail staat voor grote uitdagingen om de toekomstdoelen te behalen. Dat betekent ook dat…

3D

MetalFabG2 3D-metaalprinters ingezet voor radiofrequentieproductie

20-11 SWISSto12 werd in 2011 opgericht als spin-off van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie…

Personeel en Opleiding

Creatieve oplossingen voor toekomst van werk in metalektro

20-11 Inspirerende keynotes en interactieve workshops gaven bijna 300 HR-professionals en leidinggevenden uit de metalektrosector…

Oppervlaktetechniek

KeyTec en Rösler: Samenwerken aan Innovatie in Oppervlaktebewerking

20-11 Onlangs heeft KeyTec opnieuw geïnvesteerd in een oppervlaktebewerkingsmachine van Rösler. Maar waarom koos KeyTec…

Verspanen

Recordaantal internationale delegaties op Precisiebeurs

20-11 Twee dagen lang stonden de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch wederom in het teken van het…

Oppervlaktetechniek

Nieuwe beitstunnel bij Laura Metaal

20-11 Laura Metaal verwerkt met geavanceerde decoilinstallaties coils tot platen. De beitslijn verwijdert onzuiverheden zoals…

Oppervlaktetechniek

Naar futureproof oppervlaktebehandeling

20-11 De Nederlandse oppervlaktebehandelende industrie is vooraanstaand in de wereld, maar kent diverse uitdagingen. Werknemers…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs