DMG MORI wijst weg naar volledige digitalisering
Tijdens haar traditionele huisshow bij Deckel Maho in Pfronten (D) prestenteert DMG MORI van 14-18 februari meer dan tachtig hightech machines live onder spaan, waaronder drie wereldpremières en diverse hoogtepunten voor de gereedschappen- en vormenbouw, aerospace en medische industrie. Maar vooral het alomvattende thema Smart Factory zal weer toonaangevend zijn in Pfronten. Er zal veel aandacht zijn voor Celos, de futuristische bedieningsinterface, die de bedrijfsorganisatie volledig met de machine verbindt en haar met digitale productie- en automatiseringsoplossingen verknoopt.
Meer dan welk ander thema ook domineert Industrie 4.0 de discussies over de toekomst van de maakindustrie. Als fabrikant van werktuigmachines ondersteunt DMG MORI zijn klanten op hun weg naar volledige digitalisering met behulp van het door apps gesteunde bedienings- en besturingssysteem Celos en intelligente software-oplossingen. Met de toepassing van een uniforme bedieningsinterface voor machine en kantoor-pc kunnen zowel de medewerkers in de productiehal als die op de werkvoorbereiding de volgorde van de orders en processen precies zoals de machinedata beheren, documenteren en visualiseren.
Grote voordelen
Door zijn open architectuur kan Celos worden ingezet voor opdrachten in de productiehal, maar ook voor het uitwisselen van data met structuren op hogere niveaus. Zo kunnen de klanten met Celos hun machines volledig integreren in hun organisatie, waarbij tegelijkertijd al een interface wordt geschapen voor de verspanende productie met cyber-fysische productiesystemen. De voordelen hiervan voor de dagelijkse praktijk zijn volgens DMG MORI overtuigend. Tijdsbesparingen van 30% bij de in- en omsteltijden, een gehalveerde inspanning en tijdsbehoefte voor het berekenen van de technische waarden of het zoeken naar belangrijke data zijn slechts enkele voorbeelden van de besparingen die met Celos haalbaar zijn. “Door onze voortdurende ontwikkeling van nog meer op de toekomst gerichte toepassingen, zorgt Celos voor een storingsvrije invoering van softwareoplossingen voor Industrie 4.0.“, aldus DMG MORI.
Bewaken machinetoestand
Een goed voorbeeld hiervan is de Celos Condition Analyzer. Verbonden met het I4.0-sensorpakket verkrijgt de gebruiker hiermee enerzijds een perfecte softwaretool voor het bewaken van de machinetoestand en het bewerkingsproces, waarmee hij direct aan de machinebesturing of extern via de Celos pc actuele prestatie- alsmede toestandsanalyses kan uitvoeren. Maar door deze data tevens naar een Cloud platform door te sturen, en ze daar zorgvuldig te analyseren, wordt tevens doorslaggevende kennis opgebouwd voor een betrouwbare predictive maintenance oplossing. Daarmee besparen klanten onderhoudskosten en krijgen ze een effectieve tool, om ongeplande stilstanden zo veel mogelijk te vermijden. Zo verhogen ze de efficiency van hun totale productiesysteem.
Een ander kernelement van de software-strategie van DMG MORI is de DMG MORI procesketen voor een succesvolle digitale transformatie en een praktische verbinding tussen de virtuele en de werkelijke wereld. Op basis van de virtuele procesketen kunnen de bewerkingscentra reeds vantevoren worden geoptimaliseerd, wat resulteert in een perfecte planning, een werkbare botsingsbescherming en een reductie van de insteltijden tot het absolute minimum. Het systeem biedt een 1:1 simulatie onder werkelijke omstandigheden – inclusief de machine kinematica en -besturing. Resultaat is een hoge mate van betrouwbaarheid en snelheid bij de omzetting naar de werkelijke wereld.
Geautomatiseerde productie
In de afgelopen jaren zijn de investeringskosten op het gebied van automatisering drastisch afgenomen dankzij de inzet van robottechniek. Hierdoor genieten hun aantoonbare kwaliteits- en kostenvoordelen ook steeds meer belangstelling van kleine en middelgrote bedrijven. Toch bespeurt DMG MORI bij deze bedrijven nog terughoudendheid: enerzijds omdat de noodzakelijke kennis voor programmeren tekortschoot, anderzijds omdat het risico voor een niet volledige bezetting nog steeds te groot was. Deze horde neemt DMG MORI nu met het nieuwe be- en ontladingssysteem Robo2Go, dat zich onderscheidt door zijn flexibiliteit. Hij kan met een heftruck al naar gelang de behoefte bij maximaal vier draaimachines worden ingezet, wat het rendement van deze investering maximaliseert. Daarbij is het systeem aan de besturing met weinig inspanning in te richten, wat de insteltijden laag houdt en de benuttingsgraad optimaliseert.
Onder de streep verschaft Robo2Go zijn gebruikers zo een duidelijk concurrentievoordeel. Het bijzondere is dat de robots niet via de Fanuc teachpendant worden geprogrammeerd, maar via een speciale Robo2Go app van Celos. Er is dus geen robotkennis bij de operator noodzakelijk, aangezien de robot na eenmalig instellen door de DMG MORI Service helemaal via Celos loopt. Dat betekent: de operator voert slechts de maten van het werkstuk, de spanmiddelen en de grijpers in, kiest daarna een van de voorgedefinieerde rasters van de werkstuk-opstelling en kan aansluitend het geautomatiseerde proces starten. Juist deze manier van robotprogrammering maakt het voor kleinere bedrijven mogelijk om in de flexibele automatisering te stappen.