DMG Mori wil graag de man achter de machine spreken
John Kooning, directeur van DMG Mori Netherlands, doet ieder jaar weer graag mee aan METAVAK. “Het is een landelijke beurs, waar veel klanten uit het hele land komen. Een van de machines die DMG Mori demonstreert is het bewerkingscentrum DMU 50, een innovatieve machine voor 5-assig simultaan bewerken.
Het is al de derde generatie DMU 50, die begin vorig jaar zijn wereldpremière beleefde. DMG Mori bouwt al zo’n 25 jaar 5-assers van dit model en vond het tijd voor een opvolger. De nieuwe machine heeft een groter zwenkbereik (-35/+110 graden), een sterkere spindel (nu tot 20.000 omwentelingen per minuut) en een uitgebreid gereedschappenmagazijn voor 120 tools. DMG Mori neemt met deze machine deel aan het TechnoSquare op METAVAK. “Door met deze innovatieve machine mee te doen aan het TechnoSquare willen we ook graag de man achter de machine spreken”, aldus John Kooning.
Universele draaibank
Een andere machines die wordt getoond is de CTX 2500 700 universele draaibank. De machines van deze serie, voorzien van een Siemens besturing, worden gekenmerkt door hoge nauwkeurigheid, vermogen en stabiliteit. Ze bieden met hun robuuste, stijve constructie de perfecte basis voor krachtig zwaar verspanen met tegelijkertijd een hoge oppervlaktekwaliteit. Tot slot toont DMG Mori op METAVAK ook de verticale freesmachine CMX 1100 V. De CMX V serie is ontworpen met het doel klanten een robuuste machine te bezorgen, die vele jaren dienst kan doen. Deze machines kunnen een brede range werkstukken voor talrijke toepassingen aan dankzij hun grote veelzijdigheid.
Automatisering en digitalisering
Op de stand zullen de medewerkers van DMG Mori alle informatie verschaffen over de mogelijkheden om deze machines te automatiseren. Automatisering is een belangrijke pijler onder de toekomststrategie van de machineproducent. Dat was in september ook te zien op de AMB in Stuttgart. Van de 32 machines die DMG Mori daar exposeerde, waren er maar liefst dertien te zien in een geautomatiseerde versie. Tevens toonde DMG Mori op haar stand elk half uur alle hoogtepunten van automatisering en digitalisering in de presentatie ‘Digitale fabriek’. De machinebouwer is een pionier in de digitalisering in werktuigmachinebouw. Eerder deze maand heeft DMG Mori de vernieuwde Famot fabriek in Polen officieel geopend. Deze vestiging, al in 1877 opgericht, was een van de meest traditionele DMG Mori vestigingen. Maar dat is nu totaal veranderd. De fabriek – een van de grootste binnen het concern – is uitgebreid tot in totaal 50.000 vierkante meter, waarvan 21.000 vierkante meter productie- en assemblageruimte. Hier is tot nu toe al 60 miljoen euro in geïnvesteerd; niet alleen in de uitbreiding van de productiecapaciteit, maar ook in de digitalisering. Famot is de eerste productielocatie van DMG Mori die end-to-end digitaal opereert op alle niveaus waar waarde wordt toegevoegd. “We ondersteunen onze klanten op hun weg naar Industrie 4.0 en IIoT. Als we hiervoor doelgerichte oplossingen bieden, moeten we onze eigen digitalisering natuurlijk ook opvoeren”, zegt Michael Budt, CSO van DMG Mori Famot. “We ervaren nu uit de eerste hand hoe digitale transformatie kan worden geïmplementeerd in de praktijk. Omdat we integrale digitale oplossingen ontwikkelen voor onze eigen productie.”
DMG Mori produceert in de Poolse vestiging onder meer de CLX/CMX machines van het universele machine segment. De capaciteit hiervoor kan nu worden uitgebreid. In 2020 zal DMG Mori hier meer dan 2000 draai- en freescentra uit de CLX, CMXV en CMX-U serie produceren en daarnaast ook nog eens 2000 machineframes en componenten en onderdelen voor zusterbedrijven.
DMG Mori, stand 205