DN Solutions betreedt met DLX-serie de markt voor 3D-metalprinten
Tijdens de DN Solutions International Machine Tool Fair (DIMF) 2025 heeft DN Solutions zijn nieuwe DLX-serie 3D-metaalprinters gepresenteerd. Met deze introductie maakt de Zuid-Koreaanse machinebouwer officieel zijn entree in de markt voor industriële Laser Powder Bed Fusion (LPBF)-technologie.
Demonstratie van de DLX 450 tijdens DIMF 2025 in Busan. De industriële 3D-metaalprinter van DN Solutions print complexe componenten met behulp van Laser Powder Bed Fusion-technologie.
De vijftiende editie van de tweejaarlijkse DIMF stond in het teken van “Automation Solutions Platform for All Machining Processes” en trok meer dan 5.000 bezoekers. Onder hen bevonden zich 1.000 internationale partners en klanten. De tentoonstelling omvatte meer dan vijftig nieuwe generatie bewerkingsmachines, automatiseringsoplossingen en slimme softwaretoepassingen. Voor het eerst was er ook aandacht voor additive manufacturing (AM), waarmee DN Solutions zijn technologische reikwijdte verder uitbreidt.
Laser Powder Bed Fusion
De lancering van de DLX-serie vormde het hoogtepunt van de beurs. Het betreft de eerste industriële LPBF-systemen van DN Solutions. Tijdens het evenement werd de DLX 450 live in actie getoond. Deze printer is in staat om complexe metalen onderdelen te produceren tot afmetingen van 450 mm x 450 mm x 450 mm (XxYxZ). Daarbij kunnen uiteenlopende materialen worden toegepast, zoals aluminiumlegeringen, Inconel en titanium. De machine ondersteunt configuraties met één tot vier fiberlasers met vermogens van 500 W tot 1 kW. Afhankelijk van de toepassing kan een laagdikte van 30 tot 90 micrometer worden gerealiseerd, met een maximale bouwsnelheid van 20 cm3 per uur.
Speciale software
De DLX-serie is uitgerust met een intern ontwikkeld softwarepakket voor additive manufacturing. Deze software ondersteunt een volledige workflow die is ontworpen voor de industriële toepassing van metaalprinttechnologie. Zo helpt de software bij het identificeren van onderdelen die geschikt zijn voor additive manufacturing en het inschatten van de productiekosten per onderdeel. Daarnaast biedt het ondersteuning bij het ontwerpen en optimaliseren van supportstructuren, het simuleren van vervorming tijdens het printproces en het toepassen van correcties om deze vervorming tegen te gaan. Ook kunnen gebruikers nieuwe materiaalprocessen ontwikkelen en de kwaliteit verbeteren bij het gebruik van bestaande materialen. Deze geïntegreerde aanpak is gericht op hoge nauwkeurigheid, herhaalbaarheid en een soepele integratie van metaal-AM in bestaande productieomgevingen.
Om de technologie in de praktijk te valideren, heeft DN Solutions een onderdeel van de spindel van een multitasking machine herontworpen volgens de principes van Design for Additive Manufacturing. Dit resulteerde in een prestatiewinst van 20%, onder meer dankzij een verbeterde interne geometrie en een vereenvoudigde assemblage.
Additive Manufacturing Solution Center
Parallel aan de lancering van de DLX-serie kondigde DN Solutions de opening aan van zijn eerste Additive Manufacturing Solution Center (ASC) in Duitsland. Deze faciliteit moet dienen als expertisecentrum voor ontwerp, procesoptimalisatie, prototyping en productie van AM-onderdelen. Vergelijkbare centra worden ook gepland in Zuid-Korea en de Verenigde Staten.
Volgens CEO Wonjong Kim is de tijd van wachten op additive manufacturing voorbij. “Additive manufacturing is niet langer iets voor de toekomst, het is nu klaar voor grootschalige toepassing,” verklaarde hij. “Door deze technologie te combineren met onze ervaring in verspaning en automatisering bouwen we aan een volledig productieplatform voor de volgende generatie.”