Door overtuigende virtual reality gaat alles veel sneller
Virtual reality wint aan populariteit. Steeds meer maakbedrijven weten de technologie te vinden en Elbo Engineering past deze ook toe. Het bedrijf uit Panningen onderscheidt zich door 3D scans en virtual reality toe te passen en brengt zo sneller storende factoren in kaart, die anders verborgen bleven.
Elbo Engineering is werkzaam binnen verschillende industriesectoren, met name de levensmiddelen- en procesindustrie. De werkzaamheden zijn divers. Het bedrijf is gespecialiseerd in engineering, projectleiding, projectmanagement, machinebouw, transporttechniek en producthandling. Hierbij is Elbo een sparringpartner voor complexe vraagstukken die kunnen variëren van productontwikkeling tot het ontwerp van complexe productielijnen en levering van Turn-Key projecten. Voor met name het laatstgenoemde maakt Elbo veelvuldig gebruik van virtual reality.
Gevoel bij veranderingen
Bij het ontwerp van bijvoorbeeld een complexe productlijn maakt Elbo gebruik van twee relatief nieuwe technologieën, een 3D-scanner en virtual reality. “Die techniek heeft ervoor gezorgd dat alles veel sneller gaat”, aldus Pim Wuisman, Project Engineer bij Elbo Engineering. “Voorheen werd alles met 2D-tekeningen gedaan, die opgesteld werden door met de hand opgemeten gegevens. De huidige techniek en mogelijkheden op het gebied van scannen en gebruik van 3D modellen hebben veel voor ons veranderd. Het maakt ons werk sneller en efficiënter, maar vooral het overtuigingsproces gaat vele malen sneller.” De 3D Laserscanservice van Elbo brengt namelijk complexe objecten, installaties en gebouwen eenvoudig en bijna op de millimeter nauwkeurig in kaart. Een 3D-scanner maakt een scan van een ruimte door op meerdere posities te scannen. Vervolgens worden de gegevens ingeladen binnen een softwarepakket en kan de nieuw te bouwen installatie in de bestaande omgeving geconstrueerd worden. Een nieuwe machine kan zo eenvoudig in een bestaande omgeving geplaatst worden. Storende factoren worden sneller herkend en kunnen vooraf aangepakt worden. Met behulp van virtual reality is het nu zelfs mogelijk om door de bestaande omgeving met de nieuwe machine te lopen. “Dat is de beste overtuigingskracht die je kunt hebben”, legt Wuisman uit. “Mensen lopen als het ware door de fabriek heen en zien met eigen ogen wat de verandering teweegbrengt. Je ziet hoeveel ruimte er is, of je nog tussen een machine en muur kunt lopen met bijvoorbeeld een pompwagen en ze krijgen een gevoel bij de nieuwe situatie. Bij veranderingen is gevoel heel belangrijk.”
Nieuwe mogelijkheden
De scandata is eenvoudig te delen via een webshare omgeving waardoor iedereen toegang heeft tot de data. Elke medewerker heeft zo altijd de hele fabriek, hal of installatie bij de hand tijdens projectbesprekingen. “Hierdoor kan iedereen veel meer meegenomen worden in het project”, vervolgt Wuisman. “De operator ziet nu ook welke consequenties een aanpassing heeft en het blijft niet alleen een project van de mensen van kantoor. Virtual reality maakt het vervolgens nog realistischer en nog tastbaarder. Bovendien zien we hierin ook veel mogelijkheden met betrekking tot de toekomst. We zijn nu bijvoorbeeld aan het onderzoeken of er mogelijkheden zijn om een combinatie te maken met augmented reality en een koppeling met een ERP systeem. Kortom, we blijven altijd bezig met het zoeken naar nieuwe mogelijkheden!”