Dormac geeft vol gas op freesmarkt

Veel nadrukkelijker dan voorheen gaat Dormac CNC Solutions zich richten op de freesmarkt. De introductie van de pendelfreesmachine VCF 850 LSR door de Zuid-Koreaanse gereedschapsmachinefabrikant Doosan op de vakbeurs AMB in Stuttgart vormde hiervoor het startschot.

Met deze machine kan Dormac nu een zeer stabiele (volledig gietijzeren frame), flexibele machine leveren, waarmee 3-assig (normaal verticaal) tot volledig 5-assig simultaan producten kunnen worden bewerkt. De VCF 850 kan alle soorten werkstukken bewerken, gecompliceerde en lange werkstukken in grote of kleine series. “Voor ons is dit een zeer belangrijke machine”, aldus Joost Verschure, verkoopleider van Dormac. “Want nu beschikken we over een machinelijn waarmee we ook de complete freesmarkt heel goed kunnen bedienen, zowel het middensegment als het hogere segment.  Daar gaan we in 2015 dan ook zwaar op inzetten. We gaan vol gas de freesmarkt in.”

Hoewel Dormac al vele jaren op freesgebied actief is, staat het bedrijf voornamelijk bekend als leverancier van draaimachines. Daarmee is men succesvol, mede vanwege het brede leveringspakket maar voornamelijk door de advisering, ondersteuning en het grote serviceapparaat. “Dormac levert al jaren freesmachines in de Nederlandse markt maar de totale afzet kan beter. Wij streven dan ook naar een zelfde reputatie als met de draaibanken: stabiel, robuust en value for money”, aldus Verschure.

Om meer grip te krijgen op de freesmarkt weet Verschure dat deze machines zich nog meer zullen moeten bewijzen. De introductie van de nieuwe VCF-850LSR wordt dan ook aangegrepen om vol aan de bak te gaan. Doelstelling is om op korte termijn vijf machines van dit type geografisch verdeeld over Nederland in het veld te hebben staan.

Joost Verschure van Dormac spreekt van een win-winsituatie met zijn klanten. Die kunnen onder aantrekkelijke condities over een pendelfrees machine beschikken en fungeren in ruil daarvoor als referentie. “We doen uiteraard een financieel aantrekkelijk aanbod, maar dat is niet het belangrijkste”, aldus Verschure. “We bieden vooral extra ondersteuning om de machine meer te laten renderen. Want uiteindelijk moet de investering er bij zo’n machine dubbel en dwars uitkomen. Dat is wat je wilt.

Op de AMB in Stuttgart waren al enkele potentiële gegadigden uitgenodigd om de nieuwe pendelfrees van Doosan te bekijken. De eerste machines van de VCF 850 serie zijn reeds geproduceerd, sinds de AMB is de machine ook vrijgegeven voor de Europese markt. De VCF850 heeft een bereik van 3.000x850x800 mm (XxYxZ) en is naast een 3-assige uitvoering ook verkrijgbaar met een B-as (zwenkbereik van ± 120 graden) en een opbouw draaitafel van 500mm of een volledige geïntegreerde draaitafel van 800mm. Het bewerkingscentrum is voorzien van een 22 kW sterke spil die een maximaal toerental bereikt van 12.000 min-1.
Doosan toonde in Stuttgart het meest complete model, de VCF 850 LSR. De toevoeging L betekent een lengte van 3 meter (zonder L is 2 meter). De S staat voor swiveling head (verdraaibare spindelkop) en de R voor rotating table.

“Deze serie is super flexibel”, aldus Verschure. “Veel klanten willen specifieke zaken goed kunnen invullen, maar daarnaast ook alles met een machine kunnen. De meeste gebruikers hebben echter geen 5-assige simultaan bewerking nodig. Dus heeft Doosan gekeken wat de goedkoopste manier is om er toch zo veel mogelijk mee te kunnen. Wil je echt 5-assig simultaan frezen, dan kies je voor de meest uitgebreide versie met de zwaarste Heidenhain of Fanuc besturing (Siemens is hiervoor in ontwikkeling). Maar met het instapmodel met een eenvoudiger Fanuc besturing kun je alles 4-assig simultaan bewerken en de 5e as op de tafel indexeren. Verder kun je de volle lengte van 3 meter gebruiken voor één product, maar ook een pendelscherm plaatsen om meerdere producten te bewerken.”
Dormac ziet een breed klantensegment voor de nieuwe freesmachine. Verschure noemt onder meer de maritieme, offshore en automotive sector, maar ook de medische, aerospace, gereedschappen en mold & dies sectoren.

Puma TT met Siemens
Ook op draaigebied presenteerde Doosan in Stuttgart een aantal nieuwe ontwikkelingen. De Puma TT (met dubbele turret) is nu ook leverbaar met Siemens besturing (de zwaarste 840 DSL), die heel veel assen aanstuurt met een mooi grafisch beeldscherm. “Tot dusverre was de Puma TT alleen leverbaar met Fanuc besturing, maar in de Nederlandse markt is er een toenemende belangstelling voor Siemens, dus een welkome aanvulling”, aldus Verschure.
Verder introduceerde Doosan de Puma 5100 LY als vervanger van de Puma 480 en 500 serie en hiermee beschikt Doosan nu over een complete lijn machines met Y-as, van kleine tot grote klauwplaat. De nieuwe machine heeft een compleet nieuw framedesign, dat uit één stuk gegoten is. Opvallend is de goede ergonomie van de machine, met een voor de operator heel toegankelijke klauwplaat.

Doosan verscheept eerste grote verticale draaimachines naar Europa

Met de ingebruikname van een aparte fabriek voor de bouw van groot formaat draai- en freesmachines heeft Doosan de eerste groot formaat machine nu ook naar Europa verscheept. Dormac CNC Solutions heeft de eerste grote verticale draaimachine van Doosan verkocht aan Peekstok in Ridderkerk.

Jan van Dam Machine Transport
heeft deze grote VTS 1620 met behulp van drie diepladers van de haven van Hamburg naar Ridderkerk vervoerd. De voorbereidingen van dit project zijn gestart in december 2013. In nauwe samenwerking met Dormac en Peekstok is Jan van Dam tot een uitvoeringsplan gekomen voor het transport, het lossen en het plaatsen van deze machine. Daarbij was de beperkte ruimte qua hoogte in het bedrijfspand van Peekstok een uitdaging. Jan van Dam Machine Transport heeft jarenlange ervaring met machinetransport voor diverse opdrachtgevers. Sinds 2010 is het internationale bedrijf Jan van Dam Global Machine Logistics opgericht en zijn de transportactiviteiten van Ter Horst Machine Transport overgenomen. De combinatie van deze bedrijven voerde deze opdracht uit.
De VTS 1620, met een draaidiameter van 2000 mm ø, is inmiddels bij Peekstok geplaatst en wordt nu door Dormac in bedrijf gesteld. Naast verticale draaimachines bouwt Doosan in de nieuwe fabriek ook grote horizontale kotterbanken, horizontale bewerkingscentra en vijf-assige dubbelkolom bewerkingscentra. De assemblagehal is 20m hoog, 50m breed en 200m lang. De plant is ook uitgerust met loopkranen die tot 50 ton kunnen heffen.
Met de bouw van dergelijke grote high-end machines richt Doosan zich op de grote en middelgrote markten voor verspanende bewerking waaronder de olie-, gas- en energie-industrie en scheepsbouw, maar ook de lucht- en ruimtevaart.
Dormac verwacht in dit segment meerdere machines te verkopen, gezien de lopende ontwikkelingen in onder meer offshore, windmolenbouw en de maritieme industrie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Feestelijk én informatief Open Huis jubilaris Dormac

18-11 Eigenlijk was het een kleine beurs, waar de Dormac-divisies en hun belangrijkste partners zich…

Verspanen

Dormac viert 70-jarig jubileum op Open Huis

04-11 Dormac is ontstaan in 1954, toen het bedrijf in Enschede startte onder de naam…

Automatisering

Dormac presenteert Doosan cobot met 30 kilo laadvermogen

03-06 Dormac omschrijft de P3020 als een baanbrekende palletising cobot, een nieuwe mijlpaal in het…

Verspanen

‘Hoofdaannemer’ Dormac biedt altijd een totaaloplossing

20-11 “Door de wens van klanten hebben we onze diensten de laatste jaren steeds verder…

Verspanen

Alles draait om automatisering tijdens open huis bij Dormac

23-10 Dormac presenteert allereerst een uitgebreide line-up van metaalbewerkingsmachines van DN Solutions. Deze zijn specifiek…

Verspanen

Efficiënt verspanen in een gezonde werkomgeving

02-10 De PUMA DNT serie is voorzien van de geavanceerde Fanuc i Plus-besturing met een…

Verspanen

DIMF toont toekomst van bewerkingsmachines

17-07 Maar liefst 4.500 klanten uit 55 landen bezochten begin juni de DIMF, die werd…

Verspanen

Optimaal verspanen in een digitale fabriek

30-05 Samen met een aantal partners laat Heidenhain in zes workshops zien wat de mogelijkheden…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs