Dormac ziet kansen in horizontaal
Dormac CNC Solutions gaat zich dit jaar veel nadrukkelijker dan voorheen richten op de markt voor horizontaal bewerken. “Zowel onze fabrikant Doosan als wij zelf zijn daar nu helemaal klaar voor”, zegt commercieel directeur Joost Verschure. “Niet alleen qua machines, maar ook qua organisatie, slagkracht, reservedelen, technisch personeel en de combinatie met onze specialistische partners voor automatisering.”
De horizontale ambities van Dormac betekenen niet dat er nu totaal nieuwe machines op de markt komen. Want Doosan heeft altijd al horizontale machines in het programma en Dormac heeft er in Nederland ook meerdere geplaatst waarvan een aantal reeds meer dan 15 jaar operationeel zijn. In eigen land (Zuid-Korea), andere Aziatische landen en de Verenigde Staten zijn zelfs gigantisch veel machines van Doosan operationeel. Maar Europa blijft achter, omdat de Europese maakindustrie veelal gecharmeerd is van horizontale bewerkingscentra van Europese en Japanse makelij.
Snelle technologische veranderingen
Dat is volgens Joost Verschure echter aan het veranderen. Want de markt verandert. Er zijn in vergelijking met vroeger meerdere goede machinebouwers, maar de belangrijkste reden is dat een machine niet net zoals vroeger 25 jaar mee moet kunnen gaan. Want daarvoor gaan de technologische veranderingen in de verspaningstechnologie veel te snel. En bovendien zijn er allerlei ontwikkelingen rondom de machines (lees automatisering) die belangrijker zijn dan de machines zelf. Daarom vraagt het hoogste segment van de markt steeds meer om moderne, betrouwbare machines voor een goede prijs, die een aantal jaren maximaal produceren en daarna kunnen worden vervangen door nieuwe modellen voorzien van de op dat moment geldende modernste technologie. Dergelijke machines kan Dormac leveren. In het programma van Doosan zitten onder meer de horizontale bewerkingscentra van de NHP-serie (high performance), de NHM-serie (heavy duty) en de kosteneffectieve serie HC II.
Topprestatie leveren
Maar het hebben van de juiste machines is niet genoeg. Wie mee wil doen met horizontaal bewerken in het topsegment, moet volgens Verschure een topprestatie leveren; op alle fronten. Doosan is daar klaar voor, Dormac ook. Doosan wil in Europa horizontaal voet aan de grond krijgen en is bereid daar fors in te investeren. Spareparts liggen op voorraad, monteurs zijn opgeleid. Ook zijn de financiële middelen en de modellen beschikbaar om horizontaal te promoten. Ook Dormac is er klaar voor. Verschure: “We zijn financieel sterk en kunnen met onze organisatie goede ondersteuning bieden, zodat eindafnemers verzekerd zijn van continuïteit in hun productie, ook op lange termijn. We kunnen een stabiele partner voor hen zijn.”
Automatisering
Ook qua automatisering staat alles goed in de steigers. “Automatisering wordt de belangrijkste schakel in de productie, dus daar moeten we kort op de bal zitten”, aldus Verschure. Dormac heeft zich daarom verzekerd van samenwerking met Fastems, de hoofdrolspeler in Europa als het gaat om Flexible Manufactering Systems (fabrieksautomatisering). “We hebben de machines voor dit soort productiecellen en de kennis en kunde om ze te koppelen. Software stuurt hele proces aan en we zetten onze machines er plug & play in. Fastems levert daarbij 24/7 support, dus over de automatisering hoeven we geen enkele zorg te hebben. Onze horizontale machines kunnen ook aan een container van Fastems of een robot worden gekoppeld of als standalone machine werken.”
De tandem Dormac-Doosan trekt de nodige tijd en middelen uit om in horizontaal te investeren. Verschure is ervan overtuigd een grote rol te kunnen gaan spelen in horizontaal verspanend Nederland. Hij wil binnen 3 à 5 jaar worden gezien als een serieuze speler op het gebied van horizontaal. In het eerste jaar – “het moeilijkste jaar” – is het doel een aantal machines tegen aantrekkelijke condities in het veld te zetten om een referentiekader op te bouwen. Het tweede jaar is een jaar van consolidatie, waarna vanaf het derde jaar de echte groei moet volgen.
Draaibanken
Ondertussen blijft Dormac met de rest van haar leveringsprogramma de Nederlandse maakindustrie bedienen, zoals alle klanten dat gewend zijn; met kwalitatief goede machines met een aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding en een goede service. Verschure: “Wij zijn jarenlang gezien als verkoper van draaibanken. Qua afzet voeren de draaibank op dit moment nog de boventoon maar het gaat denk ik niet lang meer duren en dan is het fifty-fifty wat betreft de verkocht aantallen per jaar.”